Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani

Friday, August 9, 2019

Pasangan



Bila fikir balik tentang diri sendiri. Patutlah dulu bukan mudah untuk aku dapat pasangan yang mampu bertahan relationship. Agaknya orang tak sanggup berhadapan dengan mood swing aku yang tak terjangka.
Apabila ada yang sanggup pertahankan relationship hingga sah berumahtangga, akulah sebenarnya yang bertuah. Hampir 5 tahun dalam alam rumahtangga, ditambah lebih kurang 3 tahun sebelum itu, zauji (suami) masih mampu bertahan menghadapi mood aku.

Bipolar Disorder bukan boleh dijangka bila akan berlaku depress atau hypomania, atau tatkala pertembungan kedua-dua mood ini. Selang beberapa saat sahaja mood boleh berubah tiba-tiba.

Orang yang baran pun belum pasti tahan dengan mood aku. Yalah, baran bertemu baran. Tantrum bertemu tantrum. Api bertemu api. Sama-sama meletup selagi tiada yang mengalah. Akhirnya orang tinggalkan aku sebab penat berperang dengan emosi aku.

#nathirah
N Athirah Al-Labuani
Labuan, Malaysia

Pasangan



Bila fikir balik tentang diri sendiri. Patutlah dulu bukan mudah untuk aku dapat pasangan yang mampu bertahan relationship. Agaknya orang tak sanggup berhadapan dengan mood swing aku yang tak terjangka.

Apabila ada yang sanggup pertahankan relationship hingga sah berumahtangga, akulah sebenarnya yang bertuah. Hampir 5 tahun dalam alam rumahtangga, ditambah lebih kurang 3 tahun sebelum itu, zauji (suami) masih mampu bertahan menghadapi mood aku.

Bipolar Disorder bukan boleh dijangka bila akan berlaku depress atau hypomania, atau tatkala pertembungan kedua-dua mood ini. Selang beberapa saat sahaja mood boleh berubah tiba-tiba.

Orang yang baran pun belum pasti tahan dengan mood aku. Yalah, baran bertemu baran. Tantrum bertemu tantrum. Api bertemu api. Sama-sama meletup selagi tiada yang mengalah. Akhirnya orang tinggalkan aku sebab penat berperang dengan emosi aku.

#nathirah

Tuesday, July 9, 2019

Lagenda Sumpahan Mahsuri


Salah satu kisah paling sinonim dengan pulau ini ialah kisah Sumpahan Mahsuri yang menjadi buah mulut dan tumpuan para pelancong yang berkunjung ke Langkawi.


Budak 13 Tahun Tak Sedar Dia Mengandung Sampai Dah Nak Terberanak Sebab...


Tugas adik beradik sepatutnya untuk melindungi satu sama lain. Tapi, untuk kes ini lain pula, dua adik beradik telah ditahan oleh polis kerana dorang dah rogol adik perempuan dorang yang berusia 13 tahun berulang kali hingga adiknya mengandung.



Malam pertama tanpa anak, wife terjaga dan tercari-cari sesuatu… “Dewi, I risau tertindih dia”




Minyak Motor Ayah Habis, Gadis Terharu Uncle Cina Tawar Pertolongan


Menerusi satu perkongsian daripada seorang pengguna laman sosial Twitter, dia telah menceritakan perihal seorang gadis dan ayahnya dibantu oleh seorang lelaki berbangsa Cina ketika dalam kesulitan.


Monday, July 8, 2019

Kenapa Perlu Minum Air Pangsa Durian Lepas Makan Isinya, 'Hantu Durian' Kena Tahu



Terlalu banyak pula pantang larang bila makan durian terutamanya ada yang cakap lepas makan durian, tak boleh makan ubat takut ada kesan lain katanya.


Sunday, July 7, 2019

Nak Tunjuk Penghantar Kurier Kurang Ajar, Sekali Diri Sendiri Yang Kena Kecam



Tak tahulah siapa yang cipta perkataan “customer is always right” sebab dalam satu-satu situasi kita kenalah periksa siapa yang betul dan siapa yang salah. Bukan terus hukum tanpa usul periksa je.