Kembara Puteri Rawija

Saturday, March 7, 2020

Imbau Kembali 3

Waktu ni perasaan aku breakdown. Sebab dia satu-satunya sahabat yang masih berterusan berhubung dengan aku selepas aku terpisah dengan sahabat-sahabat aku semasa naik tingkatan empat untuk memilih aliran dan sekolah masing-masing. Rumah kami boleh dikatakan dekat juga la kalau dah dari rumah dia boleh nampak lampu rumah ayah aku. Hahahaha... Tiba-tiba dia pindah rumah, sekolah pun berlainan, lagilah susah nak jumpa. 


Lepas baca post ni dalam draft, dalam hati aku, "whaatttttt!!! Apasal aku tak ingat dia pernah panggil aku 'kong zhu'? Dari perkataan 'gongzhu' dalam bahasa mandarin yang bermaksud 'puteri'.


Tarikh asal: 7 Mei 2010


*****

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan…
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala
                                                             Sebuah Pertemuan by UNIC

Waktu aku menaip entri ini, aku sedang mendengar lagu Sebuah Pertemuan nyanyian UNIC di blog aku dalam keadaan ingin menangis lagi. Ya... aku ingin menangis lagi walaupun aku tidak ingin menangis. Aku mahu mengamuk, tapi aku tak tau macammana. Dadaku sesak dah...


Semalam, 6 Mei 2010 (Khamis) sepupu nenek lelaki seelah ibuku datang ke rumah. Aku pula taklah duduk sepanjang masa depan komputer, jadi aku baring-baringlah kat bilik aku sambil main mesej guna fon Maxis aku. Fon Celcom tertinggal kat depan komputer. Ibu ada bagitau fon aku berbunyi waktu aku kat bilik. Aku biar sajalah, aku agak ada orang sms lah tu. Tak sangka aku tertidur pula di bilik semasa menunggu sepupu nenek aku tu habis urusan dengan ayah aku.

Tengah malam dah masuk 7 Mei 2010 (Jumaat) dalam 12 setengah tu aku terbangun dan aku ke ruang tamu cari fon aku kat komputer. Aku tengok ada satu mesej. Bila aku buka, aku terima sms ini:
Assalamualaikum...erm,mgkin kau sdh tau yg aku mau pndah sdhkan.sbnrnya aku bkn pndh mggu dpn..sok aku dh pndah dh..mgkin ptg cm2 kot..klu kau cri aku kt lznda ni lg kumpum x jmpa2.x dpt la aku nk tgok rmh kau dr cni lg..hehehe
So,mgkin brtmbh pyah la kta nk jmpa lg pas ni.mgkin time rya kut bru dpt jmpa,klu aku x mulih kmpung lar..
Apa nk ckp g ya?? Er..tu ja la.. 1 lg, klu mau jmpa bleh jg sok ptg tp...sthu aku kau ada slatkan :-( xpalah, apa nk bt..trpksa tggu rya lar..
Dh la, pjg lbr jg aku ckp ni.. Erm..rjin2 blajaq k.mat mlm kong zhu :-)assalamualaikum..
Sender: MKA (M. Khairul Anwar)
Sent: 06-05-2010 22:34:55
Maksudnya: Assalamualaikum... erm, mungkin kau sudah tau yang aku mau pindah sudahkan. sebenarnya aku bukan pindah minggu depan.. esok aku dah pindah dah.. mungkin petang macam tu kot.. kalau kau cari aku kat lazenda (Perumahan Lazenda Villa 7, Kg. Bukit Kalam) ni lagi confirm tak jumpa-jumpa. tak dapat la aku nak tengok rumah kau dari sini lagi.. hehehe
So, mungkin bertambah payah la kita nak jumpa lagi lepas ni. Mungkin time raya kot baru dapat jumpa, kalau aku tak balik kampung la..
Apa nak cakap lagi ya?? Er.. tu saja lah. satu lagi, kalau mau jumpa boleh juga esok petang tapi...setahu aku kau ada silatkan :-( tak apalah, apa nak buat.. terpaksa tunggu raya la..
Dah la, panjang lebar juga aku cakap ni.. Erm.. rajin-rajin belajar ok.. selamat malam kong zhu (maksudnya tuan puteri kot... dia selalu panggil aku tuan puteri sebab nama panggilan aku dalam keluarga puteri) :-) assalamualaikum

Punyalah sesak dada aku waktu tu. Kepala aku yang dah tak sakit pun berbalik sakit. Aku rasa aku ni macam orang bodoh saja waktu tu. Sampaikan waktu aku nak tidur balik pun susah rasanya. Kenapa dia nak bagitau last minutes macam tu??? Ini bukan kali pertama dia buat macam tu kat aku. Aku ni tiada kepentingan untuk dia ka dia buat macam tu??? Kalau aku ni tak penting, kenapa sibuk nak mesej aku segala sebelum ni. Dia ingat, dia buat macam ni aku tak sedih ka?

Imbau Kembali 2

Aku semak semula bulan Mei 2010 hanya ada 1 post. Rupa-rupanya banyak masuk draft dan tak habis cerita. Hahahaha... Ini salah satunya.

Tarikh asal: 1 Mei 2010

*****

Salam buat pembaca yang still rajin baca blog aku ni...

Lama aku tak update blog. Bukan tak ada cerita sebenarnya, tapi masa yang tak ada. Dalam beberapa hari ni aku sihat tapi buat-buat demam... eh, silap! Aku demam tapi buat-buat sihat... Huhuhuhuhu... Dahlah aku ni jenis pemalas makan ubat (si Tyrah memang selalu malas :p). Terutamanya waktu pagi... bukan apa, aku tak naklah waktu guru mengajar tu aku dah landing dalam kelas. Kesian kat cikgu tu. Pernah jadi kes macam tu waktu aku demam mengejut bebeapa minggu lalu.

Baru-baru ni hari Rabu kalau aku tak salah, malam tu sebelum aku tidur, aku makan ubat selsema. Bangun pagi hari Khamis, tengah kelam-kabut nak ke sekolah tu, sebelum keluar rumah macam biasalah aku salam parent aku. Sekali aku salam ayah aku, dia kata, "kenapa panas ni? Demam kah? Makan ubat sana!" Aduii... Pergilah aku makan ubat demam... Di sekolah, mungkin ubat selsema aku semalamnya tu masih ada dalam saluran darah aku, mengantuk gila aku di sekolah. Kutahankan saja...

Hari Jumaat semalam, pagi tu hujan. Sejuk eh. Kelas hari Jumaat awal pagi ada PJK. Aku telefon Syafawati... tak ada jawab. Last tu dia telefon aku balik. Aku tanya dia pakai baju PJ ka? Sebab cikgu suruh pakai baju PJ untuk ujian segak dalam gym.

Imbau Kembali 1

Sengaja aku buka kembali draft post lama. Ada lebih kurang 50 post, ada yang aku discard sebab tak perlu. Ada yang mungkin aku akan terus simpan dalam draft. Dan ini sebahagian yang aku post sekadar untuk throwback kisah lama.
Tarikh asal: 1 Jun 2009

*****

Kadang-kadang hidup ini kelakar.

Kebanyakkan orang ada handphone sendiri. Dari handphone tu, pelbagai masalah boleh timbul... tidak kira baik atau buruk. Dan dari situlah kadang-kala timbul kelakarnya.

Apabila memiliki nombor telefon, kadang-kadang nombor itu menerima gangguan. Kebiasaannya, orang missed call. Kadang-kadang ada yang sms. Nak ajak berkenalan lah selalunya. ada pula yang kadang-kadang pura-pura tersalah nombor. Ada-ada sahaja kehidupan ini.

Yang lucu lagi, kes terima banyak kali missed call. Aku sendiri selalu dapat macam tu. Sebab waktu tu telefon bimbit tidak bersama aku. Dan, kalau orang yang missed call tu nombornya tidak aku kenali, timbul juga niat ingin tahu. Tapi, yang buat aku 'sebal', apabila aku dah ada kredit dan menghantar sms bertanyakan siapa gerangannya orang yang missed call aku tu, dia tak jawab pula.
Ha... itu kes aku.

Ada satu kes, orang tu tak sedar ada orang telefon. apabila dilihat telefon bimbit, rupa-rupanya terima banyak missed call dari nombor yang sama. Dan pada sangkaannya, mungkin daripada adiknya. Jadi, ditelefonnya kembali. Macam biasalah kalau dengan 'peradian', cakapnya tidaklah terlalu lembut. Tidaklah terlalu berbahasa melayu. Biasalah kalau orang sini (W.P Labuan). Sekali bercakap dengan suara yang tidaklah dikatakan kasar... tetapi tidak terlalu lembut, bertanyakan adakah adiknya tu yang telefon. Sekali dengar suara yang menjawab, terus tertanya-tanya "apasal suara adik aku lain?" Hahahaha... apabila mengetahui siapa pemanggilnya, suara terus berubah. Kelakar juga kalau diingatkan kembali.

Friday, August 9, 2019

Pasangan



Bila fikir balik tentang diri sendiri. Patutlah dulu bukan mudah untuk aku dapat pasangan yang mampu bertahan relationship. Agaknya orang tak sanggup berhadapan dengan mood swing aku yang tak terjangka.
Apabila ada yang sanggup pertahankan relationship hingga sah berumahtangga, akulah sebenarnya yang bertuah. Hampir 5 tahun dalam alam rumahtangga, ditambah lebih kurang 3 tahun sebelum itu, zauji (suami) masih mampu bertahan menghadapi mood aku.

Bipolar Disorder bukan boleh dijangka bila akan berlaku depress atau hypomania, atau tatkala pertembungan kedua-dua mood ini. Selang beberapa saat sahaja mood boleh berubah tiba-tiba.

Orang yang baran pun belum pasti tahan dengan mood aku. Yalah, baran bertemu baran. Tantrum bertemu tantrum. Api bertemu api. Sama-sama meletup selagi tiada yang mengalah. Akhirnya orang tinggalkan aku sebab penat berperang dengan emosi aku.

#nathirah
N Athirah Al-Labuani
Labuan, Malaysia

Saturday, July 6, 2019

Lama Tidak Menulis

Ya, lama sudah aku tidak menulis. Karya-karya pun jarang tulis baru. Aku rindu zaman menulis macam dulu. Tiba-tiba ada sahaja sekurang-kurangnya puisi terhasil. Banyak lembaran kertas yang isinya coretan puisi. Tapi nampak gayanya sekarang ni sukar untuk aku. Nak tulis posting panjang-panjang pun tak mampu. Ini pun taip guna smartphone.

Tadi menghadap komputer. Tujuan asal nak siapkan biodata aku sebagai penulis PERWILA. Tiba-tiba sakit di kelopak mata sekaligus sakit kepala. Aduh... Hari tu pun sama juga, tak boleh menaip dan berfikir lama. Kerja aku tak siap lagi, cuba juga paksa, tapi aku yang makin sakit. Terpaksalah save kerja aku dan tinggalkan komputer untuk berehat.

Sekarang menaip sambil baring. Sekadar ingin meluahkan. Sakit kepala tak hilang lagi. Aku tamatkan entri ini untuk rehatkan minda.

Saturday, June 29, 2019

Blog aku masih ada pelawat lah

Pagi ni aku tengok statistik pageviews blog aku. Terkejut pula masih ada pelawat yang masuk. Hahaha...

Klik gambar untuk besarkan


Aku sepatutnya kembali aktif menulis supaya tak serabut kepala. Nanti-nantilah InsyaAllah. Sekurang-kurangnya aku buat share artikel ke. Nampak juga la aktif blog aku ni setelah sekian lama.

Aku rindu blogging sebenarnya. Tapi aku stuck nak taip apa.

Wednesday, April 3, 2019

Lirik lagu Ada Cinta

Ada Cinta
Acha Septriasa, Irwansyah

Acha:
Ucapkanlah kasih
Satu kata yang ku nantikan
Sebab ku tak mampu
Membaca matamu
Mendengar bisikmu.

Nyanyikanlah kasih
Senandung kata hatimu
Sebab ku tak sanggup
Mengartikan getar ini
Sebab ku meragu pada dirimu.

Mengapa berat ungkapkan cinta
Padahal ia ada
Dalam rinai hujan dalam terang bulan
Juga dalam sedu sedan.

Mengapa sulit mengaku cinta
Padahal ia terasa
Dalam rindu dendam
Hening malam
Cinta terasa ada.

Irwansyah:
Nyanyikanlah kasih
Senandung kata hatimu
Sebab ku tak sanggup
Mengartikan getar ini
Sebab ku meragu pada dirimu.

Mengapa berat ungkapkan cinta
Padahal ia ada
Dalam rinai hujan dalam terang bulan
Juga dalam sedu sedan.

Mengapa sulit mengaku cinta
Padahal ia terasa
Dalam rindu dendam
Hening malam
Cinta terasa ada.

Thursday, January 24, 2019

Posting Merapu

First post untuk 2019. Tak ada ucapan tahun baru sebab aku merayau tahun baru hari tu naik Bukit Tinggi Pahang. Dapat pula ucapan Happy New York" dari sahabat aku yang paling pelik, Faiz. Hahaha... Istimewa sungguh 🤣

Hari ni, saja nak merapu. Akhir-akhir ni mood aku turun naik. Tapi paling aku malas apabila mood down tu datang. Rasa nak melekat je kat lantai. Tapi aku lebih memilih lekat atas katil la, kat lantai tu buat urat-urat aku terseliuh.

Aku bingung sebab dalam satu masa, pelbagai idea datang dalam kepala otak aku. Tapi satu pun aku tak mampu laksanakan dalam keadaan diri aku sendiri macam ke arah tidak terurus.

Mungkin sebab mood aku dah terlalu high masa bercuti ke Cameron Highlands sempena cuti Thaipusam hari tu, habis bercuti ja terus mood aku drop rendah. Mudah-mudahan tak berlarutan lah. Penay juga menghadap mood yang macam 'malas' ni. Sebab aku kena buat kerja juga. Tapi bila nak buat sesuatu, terasa kosong dan bingung. Allah... Dugaan sungguh.