Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 1/1/10 - 2/1/10

Friday, January 29, 2010

Berita Buat Pejuang Bahasa ~ Penulis Malaysia

Berita express dari blog RESENSI SEMASA LIPUTAN RASA:

Kepada karyawan dan penyair budiman, kami memerlukan puisi2 tentang bahasa untuk diantologikan sempena HARI PEJUANG BAHASA. Tarikh akhir menghantar puisi berkenaan pada 30 Januari 2010. Sila emelkan karya tuan/puan ke smzakir90@gmail.com atau jfar@dbp.gov.my
Harap maklum
 
Terbuka kepada semua karyawan di Malaysia. Mungkin pembaca-pembaca sekalian boleh tolong canangkan kepada rakan-rakan penulis yang lain. Berita ini mungkin agak terlambat alias express. Penulis sendiri tengah mengarang-ngarang idea untuk menulis puisi yang bersesuaian.

Sama-samalah kita berusaha memperjuangkan bahasa kita...

Tuesday, January 26, 2010

(Updates) AKU BINGUNG NI!!! TOLONG AKU SEBELUM TIBA WAKTU AKU TIDUR MALAM...!!!

Terus-terang aku cakap, aku baru balik dari sekolah ni...
Aku bingung, bingung, dan bingung...

Tengahari tadi, Cikgu Hisham edarkan borang pendaftaran subjek SPM 2010. Cikgu bagi tahu, SPM tahun ni maximum 10 subjek. Masalahnya, aku dah sedia ambil 11 subjek. Aku bingung nak drop yang mana satu. Aku terlebih satu subjek sebab aku ambil Tasawwur Islam persendirian. Tapi, sayang nak drop TI sebab result exam aku hujung tahun lepas bagus... dapat kepujian.

Result exam Sejarah, Sains, Prinsip Perakaunan, dan Additional Mathematics tahun lepas memang teruk. Aku dapat gagal. Tapi, matapelajaran teras kan tak dapat drop. Yang elektif tu, Add Math tu rugi kalau drop. Kemasukan IPT perlukan Add Math... Prinsip Akaun, aku dah usaha tingkatkan prestasi aku dah. Sayanglah mau drop.

Argh!!! Bingung!!!

Last-last tadi cikgu tanya apa keputusan aku. Aku tak bagi keputusan hari ni. Aku masih bingung. Rasa nak nangis bila memikirkannya. Ya Allah... bantulah hambamu yang lemah ini...

Esok adalah hari last aku hantar borang tu. Apa aku perlu buat?????????!!!!!!!!

Kepada yang sudi, tolonglah beri pandangan. Kalau tak bagi di sini pun, boleh chat dengan aku di YM Pingbox yang dah aku sedia letak di sidebar sebelah bawah di bawah shoutmix chatbox (sidebar kanan ni).

Tak pun, boleh chat kat YM aku di lbnathirah@yahoo.com
Perhatian: alamat email YM ini aku tidak gunakan untuk perutusan email. Aku hanya buka nathirah_perwila@yahoo.com untuk perutusan email.

---updates---
Ramai orang kata, solat istikharahlah mohon petunjuk... Tapi, aku pula tak dapat solat buat masa ni. Huhuhuhu... Hanya dapat berdoa, berzikir, dan mintapandangan ja buat masa sekarang...

Monday, January 25, 2010

WATIKAH PERLANTIKAN PENGAWAS BAGI TAHUN 2010

25 Januari 2010 (Isnin), seramai 35 lelaki dan 40 perempuan telah rasmi menjadi Pengawas Sekolah, SMK Mutiara, W.P Labuan setelah menerima Watikah Perlantikan yang disampaikan oleh Puan Pengetua, Puan Hajah Zamzam Binti Hj Abdul Rashid. 75 orang pengawas ini telah diberi kepercayaan oleh guru-guru SMK Mutiara, W.P Labuan untuk memikul tanggungjawab sebagai pemimpin dan idola pelajar serta orang yang dipertanggungjawabkan dalam mengawal sistem disiplin pelajar. Demi kecemerlangan SMK Mutiara tahun 2010, seluruh warga SMK Mutiara berharap agar pengawas tahun ini menjadi yang terbaik dan memberi contoh kepada para pelajar.

Berikut ialah senarai nama pengawas-pengawas yang dilantik bagi tahun 2010:

Pengawas Lelaki 2010
  1. Mohd Hafiz Fadli (1 Chrysanthemum)
  2. Awgku Muhd Amirulizuan Bin Awgku Hamzah (1 Bouganvilla)
  3. Mohd Azizul Azwan Bin Rahim (1 Ixora)
  4. Mohd Shazwan Bin Mohammad Faisal (1 Alamanda)
  5. Abd Rahman (1 Lavandula)
  6. Mohd Shafiq Bin Amerudin (2 Hibiscus)
  7. Mohd Nazri Bin Jumalen (2 Chrysanthemum)
  8. Mohd Zulkarnain Bin Aliman (2 Chrysanthemum)
  9. Mohd Adi Bin Mohd Nor (2 Bouganvilla)
  10. Mohd Azmee Bin Salamat (2 Bouganvilla)
  11. Ahmad Shahrul Nizam Bin Aspan (3 Hibiscus)
  12. Mohd Firdaus Bin Haji Mohadis (3 Hibiscus)
  13. Md Lye Khairul Azmiey Bin Abdul Latip (3 Hibiscus)
  14. Md Khairul Bin Samsudin (3 Chrysanthemum)
  15. Randy Lai (3 Petunia)
  16. Saiful Izzland Bin Zulkiflee (3 Ixora)
  17. Ahmad Rafiq Izzuden Bin Razak (4 Hibiscus)
  18. Awgku Ali Bin Awgku Kalong (4 Hibiscus)
  19. Mohd Khalid Bin Kassim (4 Hibiscus)
  20. Mohd Nabhan Fahmi Bin Zailani (4 Hibiscus)
  21. Amirul Hafiz Bin Roslan (4 Chrysanthemum)
  22. Amir Zaki Bin Ahad (4 Bouganvilla)
  23. Mohd Syafiq Bin Wahid (4 Bouganvilla)
  24. Asnan Bin Ismi (4 Alamanda)
  25. Mohd Rizaizy Bin Abdul Ghani (5 Hibiscus)
  26. Mohd Shareen Azmie Bin Abdullah (5 Hibiscus)
  27. Muhammad Firdaus Bin Abdul Rahman (5 Hibiscus)
  28. Suhaimi Bin Mohd Aras (5 Hibiscus)
  29. Ahmad Hafizzul Kamil Bin Mohd Bakri (5 Ixora)
  30. Aizuddin Akmal Bin Tamin (5 Bouganvilla)
  31. Johari Bin Lakkase (5 Bouganvilla)
  32. Mohd Farhan Bin Awg Jumat (5 Bouganvilla)
  33. Mohd Shafiq Bin Mohd Jamatin (5 Bouganvilla)
  34. Zainulariffin Bin Julkapli (5 Bouganvilla)
  35. Mohd Izan Bin Hamir (5 Ixora)
 Pengawas Perempuan 2010
  1. Arenawani Binti Anuar (1 Hibiscus)
  2. Fatimah Amiratul Husna Binti Razak (1 Hibiscus)
  3. Nurwina Binti Jino (1 Chrysanthemum)
  4. Erohana Binti Lakkase (1 Alamanda)
  5. Maznina Azureen Binti Muslim (2 Hibiscus)
  6. Nurulamalfatirah Binti Abdul (2 Hibiscus)
  7. Siti Isah Benny (2 Hibiscus)
  8. Nadia Binti Rawi (2 Chrysanthemum)
  9. Nur Aleesa Binti Remy (2 Chrysanthemum)
  10. Nurdiyanti Binti Burhanuddin (2 Chrysanthemum)
  11. Nur Nabihah Nafidah Binti Zailani (2 Chrysanthemum)
  12. Siti Jaliana Fazira Binti Japar (2 Chrysanthemum)
  13. Anis Binti Muslimin (2 Bouganvilla)
  14. Amanina Binti Timbang (3 Hibiscus)
  15. Dayang Nurul Syafinaz Binti Awg Azami (3 Hibiscus)
  16. Marliana Athirah Binti Mobing (3 Hibiscus)
  17. Nur Aqilah Binti Mohd Ali (3 Hibiscus)
  18. Marziana Barahim (3 Bouganvilla)
  19. Norazilah Binti Abdullah (3 Bouganvilla)
  20. Nur Afida Binti Rahim (3 Petunia)
  21. Nur Fatin Eazati Binti Sabirin (3 Ixora)
  22. Adibah Binti Awang (4 Hibiscus)
  23. Nadiah Binti Sahar (4 Hibiscus)
  24. Nur Hanani Athirah Binti Hassan (4 Hibiscus)
  25. Nazatul Shafiqah Binti Hasnan (4 Bouganvilla)
  26. Fatimatul Humaira Binti Danial (4 Ixora)
  27. Nur Anis Afiqah Binti Hisham (5 Hibiscus)
  28. Nur Anis Shazana Binti Samsudin (5 Hibiscus)
  29. Nur Atikah Binti Mohd Nor (5 Hibiscus)
  30. Nur Falina Binti Kassim (5 Hibiscus)
  31. Nurfatihah Athirah Binti Abbas (5 Hibiscus)
  32. Nurul Akidah Binti Awad (5 Hibiscus)
  33. Felicia Sian (5 chrysanthemum)
  34. Felicia Timah (5 Chrysanthemum)
  35. Liyanah Nadiah Binti Asman (5 Chrysanthemum)
  36. Nurul Haznita Binti Abdul Hamid (5 Chrysanthemum)
  37. Elisabeth Natalia Ero (5 Ixora)
  38. Izyan Binti Adnan (5 Ixora)
  39. Noor Azriyah Binti Yahya (5 Ixora)
  40. Wong Siau Mui (5 Alamanda)

Berikut ialah senarai pengawas yang dilantik dalam jawatan-jawatan penting pengawas tahun 2010:

Ketua Pengawas  :  Nur Falina Binti Kassim (5 Hibiscus)
Penolong Ketua Pengawas  :  Mohd Farhan Bin Ag. Jumat (5 Bouganvilla)

Setiausaha Kehormat Lelaki  :  Mohd Izan Bin Hamir (5 Ixora)
Penolong Setiausaha  :  Awgku Ali Bin Awangku Kalong
Setiausaha Kehormat Perempuan  :  Nurul Haznita Binti Abdul Hamid (5 Chrysanthemum)

Bendahari Kewangan Lelaki  :  Mohd Shareen Azmie Bin Abdullah (5 Hibiscus)
Penolong Bendahari  :  Mohd Nabhan Fahmi Bin Zailani (4 Hibiscus)
Bendahari Kewangan Perempuan  :  Liyanah Nadiah Binti Asman (5 Chrysanthemum)


Ahli Jawatankuasa Tertinggi Pengawas:

Lelaki

Ketua Skuad Perhimpunan  :  Mohd Rizaizy Bin Abdul Ghani (5 Hibiscus)
Ketua Skuad Disiplin  :  Muhammad Firdaus Bin Abdul Rahman (5 Hibiscus)
Ketua Skuad Tugasan  :  Ahmad Hafizzul Kamil Bin Mohd Bakri (5 Ixora)
Ketua Skuad Keselamatan  :  Suhami Bin Mohd Aras (5 Hibiscus)
Ketua Skuad Informasi  :  Zainulariffin Bin Julkapli (5 Bouganvilla)
Penolong Skuad Informasi  :  Mohd Syafiq Bin Wahid (4 Bouganvilla)
Ketua Skuad Kelas  :  Mohd Shafiq Bin Mohd Jamatin (5 Bouganvilla)
Ketua Skuad Kawalan  :  Aizuddin Akmal Bin Tamin (5 Bouganvilla)
Ketua Skuad Kawasan  :  Johari Lakkase (5 Bouganvilla)

Perempuan

Ketua Skuad Perhimpunan  :  Nurfatihah Athirah Binti Abbas (5 Hibiscus)
Ketua Skuad Disiplin  :  Nurul Akidah Binti Awad (5 Hibiscus)
Ketua Skuad Tugasan  :  Nur Atikah Binti Mohd Nor (5 Hibiscus)
Ketua Skuad Keselamatan  : Wong Siau Mui (5 Alamanda)
Ketua Skuad Informasi  :  Felicia Timah (5 Chrysanthemum)
Ketua Skuad Kelas  :  Izyan Binti Adnan (5 Ixora)
Ketua Skuad Kawalan  :  Felicia Sian (5 Chrysanthemum)
Ketua Skuad Kawasan  : Elisabeth Natalia Ero (5 Chrysanthemum)


Penolong Ahli Jawatankuasa Tertinggi Pengawas:

Lelaki

Penolong Skuad Informasi  :  Mohd Syafiq Bin Wahid (4 Bouganvilla)


Penyeliaan Bilik Operasi Pengawas 2010:

Lelaki

Ketua Bilik Operasi  :  Mohd Khalid Bin Kassim (4 Hibiscus)
Penolong Ketua Bilik Operasi  :  Ahmad Rafiq Izzuden Bin Razak (4 Hibiscus)

Perempuan

Ketua Bilik Operasi  :  Noor Azriyah Binti Yahya (5 Ixora)
Penolong Ketua Bilik Operasi 1  :  Nur Anis Afiqah Binti Hisham (5 Hibiscus)
Penolong Ketua Bilik Operasi 2  :  Nur Anis Shazana Binti Samsudin (5 Hibiscus)


Senarai jawatankuasa di atas akan penulis update dari masa ke semasa setelah penulis memperoleh informasi jawatan-jawatan lain daripada Guru Pengawas dan Ketua Pengawas.
Terima Kasih...

Friday, January 22, 2010

Kejohanan Merentas Desa SMK Mutiara, W.P Labuan Tahun 2010

22 Januari 2010 (Jumaat) telah diadakan Kejohanan Merentas Desa Peringkat SMK Mutiara, Wilayah Persekutuan Labuan.


(Dari kiri: Guru Penolong Kanan Kokurikulum - Puan Zalina, Pengetua - Puan Hajah Zamzam, bersama seorang bapa pelajar yang sama-sama turut berlari dalam Program Merentas Desa pada tahun ini)


(Pelajar SMK Mutiara kategori perempuan bawah 18 tahun)

 
(Pelajar SMK Mutiara kategori lelaki bawah 18 tahun) 


(Pelajar SMK Mutiara kategori lelaki bawah 18 tahun yang berlepas bersama dengan bapa pelajar yang turut bersemangat berlari)


(Pengetua bersama-sama dengan pelajar SMK Mutiara yang bersemangat)



 (Tempat pelajar berlepas)

Lebih kurang jam 8.10 pagi, pelajar kategori perempuan bawah 18 tahun dilepaskan dahulu. Kemudian diikuti oleh pelajar kategori perempuan bawah 15 tahun, lelaki bawah 18 tahun dan lelaki bawah 15 tahun. Pelajar bertolak dari sekolah dan memasuki Kampung Sungai Bangat di sebelah kanan selepas keluar dari simpang masuk ke SMK Mutiara. Kemudian para pelajar memasuki simpang Jalan Penghulu Tuah menuju ke Kampung Durian Tunjung. Setelah memasuki Kampung Durian Tunjung, pelajar terus maju melintasi Kedai Hap Huat Mini Mart di kampung tersebut.


(Para pelajar di Jalan Penghulu Tuah - masih tetap bersemangat)

Setelah lebih setengah jam penulis bersama seorang kawan berjalan dan sekejap-kejap berlari sejak bertolak dari SMK Mutiara, kami tiba di hadapan SMK Pantai. Di sana penulis sendiri melihat seorang pelajar perempuan terbaring hampir pengsan dan dibantu oleh beberapa orang pelajar perempuan yang lain. Cikgu Mahazi yang telah tiba awal di situ sebelum penulis pula ketika itu sedang menghubungi bantuan. Syukur alhamdulillah kerana penulis tidak mudah pengsan walaupun dalam keadaan yang terlalu penat.

Dari SMK Pantai, pelajar melintasi SK Pantai kemudian Peladang menuju ke Dewan Serbaguna Perbadanan, W.P Labuan. Dari Dewan Serbaguna, pelajar terus melintasi Hospital Labuan dan akhirnya tiba ke SMK Mutiara dan menuju ke kawasan penamat.


(Penamat larian Merentas Desa SMK Mutiara)

* Sumber gambar-gambar yang di atas penulis peroleh dari MERENTAS DESA DI SMK MUTIARA 2010 di blog Berubah Menjadi Cemerlang milik Pengetua SMK Mutiara, Puan Hajah Zamzam.

* Sumber gambar-gambar yang bertanda 'by Mr. Ajiey' penulis peroleh dari Larian Merentas Desa di laman web SMK Mutiara, W.P Labuan. Gambar-gambar tersebut ditangkap sendiri oleh Encik Mahazi.



Selepas larian Merentas Desa

(Muka-muka penat selepas berlari... tapi masih ada wajah-wajah ceria - Semua pelajar kelas 5 Hibiscus kecuali seorang perempuan dalam gambar pertama yang berada paling kiri)

Selepas larian Merentas Desa, kami, geng-geng 5 Hibiscus berkumpul di hadapan kantin sekolah kat tepi longkang untuk hilangkan penat sambil minum air dan ada yang makan. Kenapa tempat ini menjadi pilihan? Hal ini kerana beg-beg kami terletak di atas motor Suhaimi (lelaki berbaju kuning) yang berada berhadapan dengan tempat kami berehat ini.



(Dari kanan: Penulis sendiri bersama dengan Nurazrinah-teman rapat penulis di kelas | Lelaki dari kanan di belakang: Mohd Adham dan Mohd Aiman)

Ramai pelajar perempuan tidak kira dari Kelas Aliran Agama atau tidak, melepaskan tudung masing-masing kerana tidak tahan panas.

* Gambar-gambar yang bertanda 'TyRa 4869' adalah sumber dari penulis sendiri.

P/s: Penulis memohon maaf kerana sumber gambar terlalu terhad kerana penulis hanya mampu mengambil gambar menggunakan telefon bimbit CSL DS300i yang kadar tahan baterinya tidak lama.

P/s/s: Jika penulis memperoleh sumber gambar terbaru daripada rakan dan guru yang mengambil gambar Program Merentas Desa ini, insya-Allah penulis akan meng-update baru entri ini.

Terima kasih kepada pembaca blog sekalian...
Tahniah kepada para pemenang...
Tahniah juga kepada pelajar SMK Mutiara yang menyertai Program Merentas Desa tahun 2010 ini...
Maju SMK Mutiara, W.P Labuan (Pusat Sukan Negeri) dalam arena sukan!
Maju Sukan Untuk Negara!!!

Saturday, January 16, 2010

Sejarah Mungkin Berulang???

Bila aku ada masalah, aku selalu pendam sendiri... susah sangat nak kongsi dengan orang. Kadang-kadang tu, ada orang sudi nak dengar luahan masalah aku, aku yang tak nak kongsi. Terutamanya pada waktu-waktu sekarang.

Belum lagi kalau ada orang masuk-masuk nak jadi 'pak we' aku. Wowowowowow... minta maaflah. Cukup-cukuplah. Aku tak mahu terluka lagi. Aku sudah bingung dengan pendirian lelaki. Susah sangat-sangat nak cari lelaki yang betul-betul memahami diri ini. Untuk mendapatkan sahabat pun susah, apa lagi teman (hidup?).

Kadang-kadang aku terkesima... kencang jantungku berdegup... kadang-kadang rasa nak ketawa... yalah... Aku baru ja jadi orang tekanan letak tagline kat YM sebagai contoh: "Siapa yang mampu faham perasaanku??? Sejarah Mungkin Berulang...". Dah ada yang prihatin tanya aku ada masalah... Aku bukan tak nak kongsi... tapi, aku rasa biarlah aku luah-luah macam tu saja... Aku rasa aku belum sedia untuk berkongsi. Mungkin kepercayaanku terhadap manusia sudah pudar (mungkinkah?)...

Kini,,, aku hanya tinggal melayan lagu Sejarah Mungkin Berulang nyanyian New Boyz versi lama (zaman remajanya)... Yang versi baru (setelah dewasa) tu tak feeling arr... tak best dengar... sebab tak dapat nangis... hahahahahaha... (gila agaknya...)



I have lost my close friend...

Pendrive Aku Dah Selamat

Semalam aku tulis entri pasal pendrive aku kena serang virus kan... aku nak bagitau ni, sekarang pendrive aku dah selamat. Hehehe...

Saja aku tulis entri ni... Mulanya malas juga nak tulis. Tapi, lepas terima komen dari Cikgu Mahazi macammana nak uruskan alien-alien tak bertauliah tu tadi (malam), jadi aku fikir baik aku tulis entri ni. Manalah tau ada orang lain scroll entri aku kat bawah, ada yang fikir pendrive aku masih diselubungi virus.

Sebelum tu, diucapkan:
"Terima kasih kepada Cikgu Mahazi sebab bermurah hati mengajar cara-cara uruskan virus yang aku hadapi semalam..."

Semalam aku panik sangat sampai bingung macammana nak buat dengan virus-virus yang tersembunyi tu. Terus aku jadi macam orang bodoh waktu tu, macam tak tau apa-apa pasal situasi macam ni. Habis virus tu manipulasikan file-file dalam pendrive aku sampai aku nak baca file-file tu pun tak boleh. Bukan setakat tu saja, nak delete file tu pun tak boleh. Terutamanya file-file alien yang masuk tanpa diundang tu. Bingung punya bingung, aku tulis entri blog... lepastu aku tulis lagi kat tagline Yahoo! Messenger yang sentiasa online tu... Kira nak minta tolonglah tu dengan orang lain. Aku mesej rakan hacker aku kat YM, dia pula sibuk sampai tak sempat balas mesej aku. Nak minta tolong orang lain, aku tak tau nak minta tolong siapa lagi. Nak cakap dengan ayah aku, rasa malas pulak... Hohohohoho...

Last-last aku pergi tidur... hahahahaha... daripada aku hentam komputer atau pendrive aku kan... baik aku pergi tidur.

Bangun pagi tadi, aku malas nak buka komputer. Sebab aku tak dapat dengar lagu. Lagu-lagu kat pendrive aku kan tak boleh baca sebab virus.

Tapi last minutes, aku keluar juga on komputer. Mulanya aku ingat nak kerjakan virus tu balik guna komputer yang aku guna ni. Tapi, fikir punya fikir, aku ambil pendrive aku tu, masukkan kat komputer yang satu lagi (yang adik-adikku selalu guna). Aku scan pendrive aku guna Smadav kat komputer tu, punya main banyak lagi virus yang nampak dan tersembunyi dalam pendrive tu. Wah wah wah... Beranak-pinak lagi virus tu. Semalam aku dah padam bersih virus yang tidak tersembunyi tu. Pagi tadi banyak pula lagi.

Aku fix all virus-virus tu. Tinggal yang tersembunyi ja. Ada yang dapat dipadam, ada yang masih tertinggal. check punya check, ada 18 lagi virus tersembunyi. Aih... aku berfikir apa nak buat dengan virus tak berguna tu. Sekali aku explore kat Smadav tu, entah apa-apa aku click, semua virus yang hidden tu aku dapat keluarkan dan buang. Mulanya aku ragu-ragu lagi tu... Aku check balik pendrive tu, dan hasilnya kononnya dah padam bersih dah. Jadi, aku test lah pasang lagu, dapatlah. Aku buka file-file dan document-document aku, dapat juga. Nak berteriak happy saja tidak bah aku waktu tu. Tinggal file-file alien saja aku belum delete. Jadi, aku cubalah delete, dapat juga sudah. Selesai aku pastikan tiada lagi virus dalam pendrive aku, aku pakailah dengan tenang. Hahahahaha...

Syukur Alhamdulillah...

P/s: Baru saja tadi aku jumpa blog guru silat aku, Encik Azizan dan blog PSSGM WP Labuan...

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

Contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" sudah menghampiri penghujungnya. Jangan buang masa lagi... segera ke link "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

Hari ni aku nak cerita sikit pasal nama blog aku ni. Dulu aku letak "Catatan Penulis Remaja Muslimah" kan. Sekarang, "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | N Athirah Penulis Muda Malaysia". Nak tahu kenapa? Teruskan membaca entri ni :D

Seperti dalam artikel "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" yang lepas, aku ingin menyahut cabaran contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL". Salah satunya adalah dalam bidang penulisan itu.
Jadi, N Athirah menyahut cabaran HIDUP BERANI UNTUK GAGAL untuk menjadi Penulis Muda Malaysia.

Hahahaha... aku mengarutkah? Tak kisahlah... buat masa ni, aku guna nama blog "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | N Athirah Penulis Muda Malaysia". InsyaAllah nanti aku akan tukar kembali kepada "Catatan Penulis Remaja Muslimah" seperti yang tertera pada banner kat blog aku ni.

Sebelum aku akhiri penulisanku untuk entri yang mungkin pada pandangan pembaca adalah melalut dan mengarut, sekali lagi aku ingin menyeru (ceh) pembaca dan blogger di luar sana, cepat-cepatlah sahut cabaran "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL". Bukan susah sangat pun.

Friday, January 15, 2010

GERAM DENGAN VIRUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Argh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pendrive aku kena serang virus!!!
Punya main aku geram!!!...semua file dalam pendrive aku tu, aku tak boleh baca................. macammana nih???!!!!!

Teruk betullah.......
Aku rasa ni mesti pasal aku guna pendrive kat komputer di Bilik Dokumentasi di sekolah tadi... aku tengok komputer tu macam ada virus... tapi waktu tu pendrive aku dah guna kat dalam tu...

Aduii... macammana nih???????????
Aku dah cuba buang virus tu guna Smadav... tapi file-file dalam pendrive aku tu tak boleh baca... dah lah kat dalam tu macam-macam ada... karya aku segala ada kat dalam tu...

Bengang aku sekarang ni... siapa boleh tolong weih????????? Tolong aku.........

Wednesday, January 13, 2010

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Ubah suai link dan pembaharuan entri

Hahahaha... ada kena-mengenakah "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dan tajuk 'Ubah suai link dan pembaharuan entri' tu? :D

Hm... dalam masa terdekat ni, aku akan buat pengubah-suaian link untuk blog aku ni. Tapi, bukan url blog ni tau. Maksud aku yang kat header tu... seperti Koleksi Cerpen, Koleksi Puisi, dan entah apa ntah lagi. Sekarang, kalau korang tekan link tu, takkan membawa korang ke mana-mana pun. Aku nak menjamin keselamatan untuk karya-karya aku (aiseh)... So, aku nak edit semua yang berkaitan tu.

Dan lagi, aku akan membuat pembaharuan entri tu maksudnya aku akan memasukkan entri tazkirah pada setiap hari (kecuali pada ketika aku tidak mempunyai masa terluang...maklumlah, dah form 5 ni ada lagi perkara yang lebih penting daripada blog kan...). Ini mungkin adalah permulaan aku dalam melaksanakan 'amar ma'ruf nahi munkar'.

Hmm... aku tak ada apa-apa nak cakap sangat sebenarnya. Cuma, aku nak seru pembaca blog ni dan blogger-blogger lain di luar sana (aiseymen), sahutlah cabaran contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL". Lebih RM4,000 telah disediakan untuk contest ini. Apalagi, rebutlah peluang yang dah ada kat depan mata tu. Cepat click: "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

Komputer Aku Problem!!!

Komputer aku problem... tolong aku... huhuhu...

Tadi petang aku baru ja balik dari sekolah. Sekali aku on komputer yang biasa aku guna (komputer versi lama...screennya gelap...tak macam komputer yang aku guna untuk tulis entri ni), screennya bukan lagi gelap macam biasa... tapi hitam habis. Macam tak on komputer. Mulanya aku sangka tak tertekan suis. Rupa-rupanya dah sot. Aih... aku kira nak sambung tulis cerpen aku yang aku save kat desktop komputer tu, tapi, malang tidak berbau.

Geram eh... aku mau buat macammana dah sekarang????!!!!

Dahlah setiap kali komputer tu on, Yahoo! Messenger aku online. Bayak lagi file yang aku simpan kat dalam tu... Kenapalah komputer tu mau sot macam ni...............?????????? Ish.......................

Monday, January 4, 2010

Tekanan | Hidup Berani Untuk Gagal

Hari ini hari pertama persekolahan aku.

Penat? Tidak.
Seronok? Biasa saja...
Tiada yang luar biasa? Luar biasa apanya semua budak dalam kelas tu gila-gila...? Adalah juga yang tidak seperti biasa... ada dua orang pelajar baru, adalah kawan baru..
Kawan baru? Hahahaha... kelakar dengan istilah kawan baru itu... menyesakkan dadaku.

Kenapa dengan tajuk entri ni?
Ya kan... kenapa dengan tajuk ni?

Aku tekanan... tapi bukan kerana hari persekolahanku. Hari persekolahanku pagi tadi sehingga jam 2 petang memang menceriakan dengan sikap gila-gila pelajar kelas itu...terutamanya lelaki. Lebih menggembirakan aku apabila Puan Mazni Binti Paita, Guru Tingkatanku tahun ini menyusun kembali kedudukan pelajar dalam kelas kami dan aku yang mengalami masalah mata diberi peluang duduk di tempat paling hadapan, agak stragik kerana berhadapan dengan papan hitam dan berdekatan dengan meja guru. Cuma agak kekok kerana di sebelah kiriku adalah pelajar lelaki baru, Adham. Dan sebelah kananku, aih...kenapalah Falina yang ditempatkan di sebelah tu. Tak ada orang lain ka yang boleh dibagi...? Terganggu la aku sikit. Nasib baik Azrinah ditempatkan di belakang aku. Tidaklah begitu jauh dari aku.

Jadi, apa sebenarnya yang memberi tekanan kepadaku?

Hari ini barulah aku membaca novel SETEGUH KARANG, novel BM tingkatan 5. Bukan selama ni aku malas nak baca. Aku teramat sangat tidak sabar ingin membacanya. Tetapi, sepanjang cuti, akibat lalai melayan contest dan internet menyebabkan aku lupa pada buku teks yang telah diberi tahun lepas. Tetapi, bukan itu juga menyebabkan tekananku. Malah, adanya novel itu untuk kubaca telah menghiburkan aku. Bukankah buku juga sahabatku. Amarah, ceria, lucu, tangis dan pelbagai perasaan lain kuluahkan di hadapan buku yang pastinya tidak mampu bersuara itu. Tetapi, aku agak puas kerana sekurang-kurangnya apa yang terpendam itu dapat kulepaskan.

Tekanan... ya aku tekanan...
Kerana apa?

Aku sudah lama tekanan. Tekanan dengan yang namanya 'teman'. Teman apa? Ah, terpulanglah kepada sesiapa yang rajin menilainya! Tetapi aku benar-benar tekanan dengan yang bergelar 'teman'.

Dan hari ini... aku berasa bebas. Tapi di hatiku, tertekan!!! Untuk apa aku tekanan??? Ah, aku memang begitu! Lebih banyak memikirkan orang lain, menjaga hati orang lain sehingga hatiku sendiri tidak terjaga. Akhirnya, aku sendiri tekanan.

Kenapa selepas kebebasan aku, hadirnya tekanan? Ya... tekanan... kerana ada sesuatu yang belum kulunasi. Apa? Itulah yang namanya 'sahabat'. Terpana. Ya... aku terpana. Terpana dengan apa yang berlaku (agaknya). Sedih? Marah...itu yang lebihnya.
Menyesal? Jauh sekali bagiku untuk itu. Aku menjalani Misi Tahun 2010 ku, mustahil untukku mengalah dengan perkara remeh (mungkin) sebegini. Bukankah aku kini telah menyahut cabaran "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"...? Ini bermakna, aku tidak wajar untuk mengalah di awal misiku. Kegagalan bukan alasan untuk aku jatuh terus menjunam ke bawah. Itu bukan azam baruku!

Aku diam... kufikirkan kembali diriku... Hipokrit? Itulah aku, mungkin. Kerana sentiasa di dalam kepura-puraanku dalam menjaga hati orang lain. Siapakah mampu mengerti...?


Aku diam lagi... merenung, berfikir, dan akhirnya menghuraikan hujah-hujah buat diriku sendiri... Bukankah itu signatureku sendiri...? Dan kini aku gunakan sepenuhnya... Sejarah mungkin berulang... namun perjalanan kuteruskan jua...

Mood aku masih kurang baik. Dan ianya lebih dari itu kerana betul-betul tidak baik. Namun, kuluahkan jua setiap huruf yang menjadi perkataan dan terus menjadi ayat melalui papan kekunci komputer lama ini. Mungkin itu mengundang puas padaku.

Akhir kata tanpa signature,
Entri ini hasil dariku sendiri... ayatku sendiri... Mungkin agak berbeza dari yang biasa... kerana aku senang dengannya...

Wassalam...

"HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

P/s: Mungkin aku agak serupa dengan watak Awanis/Anis di dalam novel Seteguh Karang karya Tuan Faridah Syed Abdullah itu.

Sunday, January 3, 2010

Esok sekolah

Hmm... esok bermulalah hari pertama persekolahan bagi tahun 2010...

Aku...pastilah berada di tingkatan 5 Hibiscus yang khabarnya kelas akan berada di tingkat atas blok Achellia (agak terasing dari kelas tingkatan 5 yang lain agaknya)... Aku sangka kelas kami kekal :p Yala... kalau kekal, tak payah nak banyak decorate nanti. Lagipun, mustahillah kami ditempatkan di kelas tingkatan 5 Hibiscus tahun 2009 sebab kelas tu sempit dan tidak sesuai dengan bilangan pelajar kelas aku tu. Tak sangka pula bila Falina bagitau aku tadi yang kelas kami mungkin di kelas bekas tingkatan 5 Bouganvilla 2009. Huhuhuhu...

Hmm... aku rasa tak sedap hati la sekarang. Apa nak belaku ae???

Esok... naik bas yang sama lagi (agak malas). Tahankah aku nanti ya? Waktu tamat pembelajaran sekolah bagi kelas Aliran Agama kononnya tidak sama dengan kelas lain. Balik lewat? Kena lagi aku. Bagaimana pula jadual pembelajaran kelas aku nanti? Paling aku malas kalau terpaksa balik sendiri bila bas tidak sudi ambil hantar balik rumah. Dan aku, GERENTI MALAS NAIK BAS MINI AR!!! Jalan kaki sejauh 2.5 km? Itu pilihan kedua yang biasanya aku guna. Makin turunlah berat badan aku yang sekarang dah mengalami kurang berat badan.
Ha? Kurang berat badan? Terkejut aku bila mengalami keadaan yang tak elok ni. Kenapalah berat aku kurang hari tu??? Aih...

Blog ni aku dah update tadi, semua yang menyemak tu aku clear dan pindah-pindah tempatnya. Aku tak suka blog aku semak. Tak best orang tengok, dan aku pun tak senang tengok. Sesak ja. Last sekali, bahagian follower tu aku dah pindah kat sidebar atas sebelah kanan. So, senanglah bagi sesiapa yang nak follow blog ni... tak payah cari sampai bawah dah.

Ok dah... Malas nak tulis entri panjang-panjang. Mood masih agak kurang baik... Huhuhuhu... [Kurang baik lagi??? Bila lah naik baik :-))]

Ok ar... akhir kata (hari ni just signature, tak tulis tema Misi Tahun 2010 aku :p)
"Renungkanlah... fikirkanlah... huraikanlah hujah anda..."

Saturday, January 2, 2010

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Misi Tahun 2010

Misi Tahun 2010?
Orang lain tulis entri blog mengenai azam tahun baru, aku pula tulis mengenai 'Misi Tahun 2010'.

Seperti yang diketahui oleh segelintir atau mungkin semua pembaca entri ini, tahun ini aku akan menghadapi peperiksaan besar!!! >>> Sjil Pelajaran Malaysia (SPM).
Ini adalah salah satu misi aku pada tahun ini. Jangan kerana kamu baca tajuk entri ini "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL", kamu sangka aku berani gagal SPM pula. Na'uzubillah min zalik... "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL 2010" adalah tema misi aku tahun ini, bersempena pula dengan cabaran contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL".

Sekali lagi aku ingatkan, aku bukan berani gagal SPM ya... Maksud "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" ialah, sebelum ini aku pernah mengalami kegagalan dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR), [PENTING!!! Bukan gagal PMR!!! Tetapi gagal mencapai target keputusan PMR :D] jadi, aku tak mahulah SPM nanti keputusan aku teruk. Untuk misi kali ini, aku cuba berusaha menempuh dugaan untuk mencapai target aku dalam SPM tahun ni. Sejak tahun lepas (2009), aku sudah mula bersaing (agak sengit kot) dengan kawan-kawan dalam meningkatkan pencapaian keputusan peperiksaan. Dua hari lagi adalah hari persekolahan. Bermakna, tidak lama lagi aku akan bertemu rakan-rakan sama-sama belajar dan sama-sama bersaing aku. Dan misi meningkatkan tahap IQ kami sudah hampir bermula. (Agak tidak sabar ya...)

Sewaktu masih di kelas menengah rendah dulu, aku hanya mendapat sekitar top 10 dan kadang-kadang top 5 dalam kelas (tingkatan 3). Sepanjang persekolahan aku, aku tak pernah dapat top 3 kecuali sekali waktu aku tingkatan 2. Itu pun kira nasib juga lah. Apabila menghadapi PMR, keputusan aku meningkat, agak baik dari keputusan sebelumnya, tapi tidak membanggakan. Huhuhuhu...

Bila naik menengah atas, tingkatan 4, aku ambil pelajaran elektif yang,,,,,, agak susah juga lah. Aku taklah ambil aliran Sains Tulen macam kawan-kawan aku. Kebanyakkan kawan-kawan aku yang sama-sama belajar di tingkatan 2 dan 3 (tingkatan 1 dulu aku tak belajar betul-betul) dulu masuk kelas aliran Sains Tulen. Ahmad Saifullah Bin Mohd Salleh dan Nor Azila Binti Suhaimi masuk kelas 4 Bouganvilla dan ambil aliran sains Tulen Reka Cipta (mata pelajaran reka cipta ada slash dengan ICT). Mimi Nor Asmida Binti Saidin, Nur Afifi Bin Sabar, Mohd Faizzakwan Bin Awang Adi, Mohd Khairul Anwar Bin Mohd Salleh, dan entah siapa lagi aku dah lupa arr... dorang masuk SM Teknik dan Vokasional dalam aliran Vokasional, ada Sains Tulen. Afifi dan Khairul Anwar duduk dalam satu kelas :D. Diyanah Zafirah (saingan hebat Saifullah di tingkatan 3) dan Muhammad Zain Bin Muhd. Zaim (sepupu tiriku) pun masuk SM Teknik, dalam aliran Teknikal, lagilah ada Sains Tulen. So, semenjak kami terpisah-pisah, aku tak ada kawan yang betul-betul rapat dan baik di kelas.

Aku sendiri pula, seperti yang korang lihat kat profil aku, aku sekarang belajar di Aliran Sains Sosial Pengajian Islam B.Arab Tinggi. 5 mata pelajaran teras ialah BM, BI, Math, Sejarah, dan Sains. 5 Mata pelajaran elektif yang disediakan di dalam kelas ialah B.Arab Tinggi, Pen. Al-Quran dan As-Sunnah, Pen. Syariah Islamiah, Add Math, dan Prinsip Akaun. Satu mata pelajaran tambahan yang aku pelajari sendiri bersama-sama Shareen dan Sakinah dan ambil exam dengan Ustazah Munyati ialah Tasawwur Islam. 11 Mata pelajaran semuanya. Dan yang paling susah untuk lulus ialah Prinsip Akaun dan Add Math. Tetapi kedua-duanya aku tak mau drop la. Sains pun aku susah nak lulus. Huhuhuhu...tapi, sains tu aku tak pernah ambil kisah... :-?

Jadi, Nurfatihah Athirah Binti Abbas (aku), Siti Hajar Binti Kamaruzzaman, dan Nur Sakinah Binti Wan Nasir telah merancang misi pencapaian SPM 2010 sejak hujung tahun 2009. Kami merancang untuk sama-sama saling tolong-menolong dan mencari guru untuk meningkatkan pencapaian gred pelajaran yang kami susah nak tingkatkan.
Shareen tidak termasuk dalam misi ini??? Sepatutnya Shareen pun aku masukkan dalam misi ini. Tapi memandangkan sikap dia sendiri yang berubah-ubah dengan aku dan agak menyebalkan jiwaku, aku tak masukkan dia dalam misi ini. Risau mengganggu misi yang dah siap aku, Hajar, dan Sakinah rancang awal-awal ni.
Kenapa aku bersama dengan Hajar dan Sakinah?? Hajar ni pelajar yang selalu mendapat nombor 1 dalam kelas. Sakinah yang duduk bersebelahan dengan Hajar pun sekarang dah mula naik top-3. Aku pula dalam top-5 yang hampir-hampir menjejak top-3. Dan kami bertiga dah mula akrab (Akrab Persahabatan??? :p).
Kenapa salah seorang pelajar top-3 tidak ada dalam misi kami??? Salah seorang pelajar top-3 tu ialah Nur Anis Afiqah. Dia memang tiada dalam misi kami sebab Anis dah ada dua orang sahabatnya yang perlu dia bantu dalam meningkatkan keputusan peperiksaan mereka. Anis dah bertiga dengan Nur Anis Shazana (bukan dia punya twin ya) dan Nor Atikah. Dah ada dua kumpulan yang memiliki ahli yang sama kan?! Sampai satu masa nanti, mungkin kami akan bergabung jua. InsyaAllah la...

Tak payah cerita panjang lagi...
Misi Meningkatkan Pencapaian SPM 2010 adalah misi utama aku. Juga bersempena dengan Visi dan Misi SMK Mutiara, W.P Labuan (sekolah aku ok) yang menyatakan SMK Mutiara Cemerlang Tahun 2010.

Agak tunggang-langgang mungkin ayat yang aku tulis di atas. Hahahahaha... aku menulis tanpa berfikir panjang.

Seterusnya ialah misi aku dalam dunia penulisanku. Kebanyakkan hasil penulisanku sebelum ini selalu tergantung. Dan tidak kurang juga yang agak tidak memuaskan. Dalam artikel aku untuk cabaran "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL", aku menghuraikan topik itu melalui kehidupan pelajar dan penulis. Jadi, Misi Tahun 2010 aku juga berlatarkan kehidupan pelajar dan penulis. Yang ini tak perlulah aku hurai panjang-panjang macam di atas. Yang pasti, aku cuba usahakan untuk menghasilkan penulisan yang baik. Usaha lagi untuk menambah-baikkan hasil penulisanku. Tapi, aku sendiri tidak sangka dapat menyiapkan sebuah cerpen yang bersambung dari cerpen aku sebelumnya dalam masa yang singkat. Dan juga, aku dapat menyiapkan dua buah cerpen dalam masa yang singkat. Hah?! Siap dengan gambar-gambar pulak tu...
Bagi sesiapa yang belum baca lagi kedua-dua buah cerpen itu dan ingin membacanya, anda boleh click tajuk cerpen itu di bawah:
Jangan lupa tanggalkan komen anda ya :)

Ok... aku malas nak membebel banyak-banyak... mood agak kurang baik. Adakah aku bakal kehilangan my close friend again???

Ok ar... ayat pun tunggang-langgang, tak macam ayat seorang penulis kot.
Akhir kata, "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

Tak lupa juga signature aku XD
"Renungkanlah... fikirkanlah... huraikanlah hujah anda..." N Athirah.


P/s: SMK Mutiara, W.P Labuan ada dua link.
Blog SMK Mutiara: http://smkmutiaralbn.blogspot.com/
Laman Web SMK Mutiara yang baru dilancarkan pada 1 Januari 2010: http://www.smkmutiara.net/