Sunday, April 4, 2010

Nasib Akulah...

Masuk yang ini, dah masuk entri yang ketiga dah untuk hari ini. Entah ada entri lagi atau tidak lepas ni untuk hari ini.

Hahahaha...tak ada la... aku boring sebenarnya. Macam biasalah, setiap hari walau aku online YM pun, bukannya aku ada kawan chatting. Trip saja online on time tu. Bukannya chatting pun. Hmm... tadi petang dalam jam lima lebih dekat jam enam tu, ibu aku suruh turun ke kedai beli sayur dan sebotol besar air 100plus. Aku ok saja. Lepas dapat duit, aku siap pakai baju dan tudung, terus aku keluar rumah. Mula-mula tu aku pergi la kat stor ambil basikal aku. Lama dah aku tak guna basikal tu. Hehehehe... Check basikal aku tu, ok ja. Aku tolak pergi depan rumah.

Mula-mula kayuh tu keras sikit la. Lepas tu steady dah. Sekali time dah nak turun bukit barulah aku test brek. Aduyai... brek aku keras la. Nak letak minyak gris barulah ok. Tapi dah terlambat la. Basikal aku dah mula menuruni bukit menuju ke bawah. Alamak! Aku harap-harap basikal aku tak turun laju, sebab mula-mula tu ok lagi. Sekalinya sangkaan aku meleset. Laju gila basikal aku waktu tu. Kalau kat depan tu tak ada apa-apa aku tak kisah. Ini tidak... depan tu perumahan. Kalau aku teruskan, gila masuk ke suak (lubang/gaung ke perumahan) jadinya. Panik aku dibuatnya. Kalau aku lambat sangat pick up tadi, memang gol dah aku ke suak tu. Hahahaha...

Nasib aku la sempat belok ke kiri waktu basikal aku dah sampai hujung-hujung jalan simen di bawah. Tu pun masih laju lagi. Dahlah jalan kat bawah tu bengkang-bengkok sebelum sampai jalan lurus menuju ke simpang masuk. Waktu tu lagi si Zain ada tengah menyangkul ka apa di tepi jalan simen tu. Aku pula terteriak jugak "maakk...". Hahahahaha... Mana tidak, basikal aku tak nak berhenti (mananya nak berhenti kalau tak dapat tekan brek). Waktu tu baru aku ingat kaki aku. Aku guna kaki aku lah untuk berhentikan basikal. Tu pun mengheret juga dulu. Bila aku fikir balik, macammana aku brek guna kaki time tu ah? Macammana kaki aku capai ke simen waktu tu? Sebab kalau aku duduk kat basikal, kaki aku mana sampai ke simen. Entahlah. Mungkin tengah-tengah aku panik tu aku bangun dari tempat duduk kot untuk berhenti. Heheh...

Dah tu, aku tolak basikal aku ke atas rumput, tinggalkan basikal kat situ. Buang masa aku pakai basikal ja. Aku ingat dapat la jimat masa dengan menunggang basikal ke kedai. Sekalinya basikal pula k.o. Jalan kaki sajalah aku pergi kedai yang tak jauh mana pun. Lepas beli barang, aku balik ke tempat basikal aku, gantungkan barang belian kat pemegang basikal dan tolak naik bukit. Adeh. Membazir peluh aku betullah. Nasib baik aku tak gol tadi. Kalau tak, memang 'munap' lah aku. Hahahaha...

P/s: Zain bagitau aku tadi, si Miemiey (Mimi Nor Asmida) kirim salam. Lah... baru hari tu aku kira nak hantar surat kat dia. Maklumlah, aku jarang isi kredit nak sms dia. Aku kata kat Zain, sampaikan salam aku balik kat Miemiey. Lama betul aku tak dengar berita dia.

No comments:

Post a Comment

Ulasan yang anda hantar akan menunggu masa untuk diapprove oleh penulis...
Harap maklum...