Khamis, 26 Julai 2012

Lanjutan Kes Letupan Kapal Bunga Alphinia di jeti PETRONAS Methanol Labuan

Kes letupan kapal milik Malaysia International Shipping Corporation (MISC) Berhad - Kapal Bunga Alphinia - yang musnah di jeti PETRONAS Methanol berhampiran kawasan Pulau Eno, Labuan masih hangat dibincangkan.

Kemalangan tersebut melibatkan 29 anak kapal (23 rakyat Malaysia, enam rakyat Filipina).
 
Berita televisyen melaporkan seorang maut dan empat lagi masih hilang. Usaha mencari di kawasan sekitar masih dilaksanakan namun pencarian di kapal yang terbakar belum dijalankan lagi.

Berita terbaru melaporkan;
Anak kapal yang terbunuh dalam kejadian kebakaran Kapal Bunga Alpinia dihantar ke Hospital Labuan untuk siasatan lanjut. Mangsa yang dikenali sebagai Shahril Azmi Baharudin, 28 tahun berasal dari Melaka.

Ketua Polis Labuan, Superintendan Saiman Kasran berkata, empat lagi mangsa yang masih hilang iaitu Muhammad Nazrin Khamsani 20, Mohd. Hanafi Khalil 24, Zahari Hassim 46, dan warganegara Filipina Colanggoy Errol Calaloan, 22.

Usaha mencari mangsa yang hilang masih lagi giat dilaksanakan Jabatan Bomba dan Penyelamat, APMM dan Polis Marin.

Katanya, punca kejadian masih belum dapat disahkan tetapi maklumat saksi kejadian kebakaran berlaku sejurus dentuman guruh dan cuaca hujan.

Seramai 29 anak kapal Bunga Alpinia milik MISC, 19 daripadanya masih terselamat dan 5 lagi sedang bercuti.
Analisis penulis mengenai kejadian ini mengesyaki letupan Kapal Bunga Alphinia ketika dalam proses mengisi minyak berpunca daripada kilat yang berkemungkinan menyambar ketika dentuman guruh dan hujan lebat kira-kira pukul 2.30 pagi itu.

Menerusi pencarian maklumat di salah sebuah kumpulan yang diciptakan di Laman Facebook, We Love Labuan (WELL), salah seorang warga mengkhabarkan bahawa seorang rakannya memberitahu terlihat ada orang berlari meminta pertolongan sambil menggunakan walkie talkie. Selepas tiga saat, kapal tersebut meletup dan orang tersebut hilang dalam letupan.

Adik penulis turut menyampaikan khabar bahawa kapal yang meletup itu masih terbakar sehingga kini. Semoga seluruh warga Labuan berada dalam keadaan selamat.

Takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat... Al-Fatihah...

Sumber: Facebook dan khabar warga Labuan

Laporan dari Anak Labuan yang jauh diperantauan,
N Athirah Al-Labuani,
Bandar Seri Putra, Bangi,
Selangor Darul Ehsan.

1 ulasan:

  1. Al-fatihah kpd semua mangsa..sahabatku shahril,semoga tuhan merahmatimu dibulan yg mulia ini..Amin..-qamar bangi

    BalasPadam

Ulasan yang anda hantar akan menunggu masa untuk diapprove oleh penulis...
Harap maklum...