Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 2013

Friday, October 4, 2013

Kenangan itu, manis menjauh, pahit mendampingi...

Assalamu'alaikum semua...

Malam ni terdetik nak jenguk blog kesayangan ni sambil-sambil dengar lagu yang melekat kat sini. Ada idea nak tukar html code lagu ni. Lagu ni buat stuck loading blog la... Kalau guna line wi-fi / unifi / streamyx or so on, memang tak terasa. Tapi yang guna broadband, confirm terasa. Huhuhu...

Rindu la dengan blog ni. Rindu zaman blogging dulu. Taip bukan main laju lagi kan mengarang kisah. NAA aktif dengan blog masa sekolah menengah hingga habis SPM. Tapi sejak masuk kolej ni, blog jarang dah jenguk. Penangan kehidupan di kolej la ni. Dengan assignmentnya, presentationnya. Macam-macamlah. Tapi bukan tak ada masa terluang. Ada... NAA je tak jenguk blog bila mana ada perkara lain pula yang NAA dahulukan.

NAA sekarang dalam minggu final exam. Dah tahun akhir. Semester hadapan dah praktikal. Sekejap je kan tiga tahun tu berlalu. Dalam tempoh tiga tahun tu juga la blog ni terabai, posting pun sikit je, tu pun kalau sempat buat entri. Yang banyak NAA buat, posting kat status Facebook je. Tu pun tak lah panjang macam entri-entri NAA dulu zaman sekolah. Entah siapa la yang rajin baca entri merapu NAA dulu ye...

NAA suka menulis... NAA juga penulis... Banyak perkara NAA nak tulis. Pasal kawan-kawan, teman istimewa, kenangan, projek, pensyarah, dan banyak lagi... Tapi NAA tak ada masa buat semua tu. NAA sibukkan perkara lain. Tambahan pula bila NAA bertemu coding, perkara lain terus NAA abaikan.

NAA dah habis menghadapi presentation Final Year Project 2. Sistem yang NAA buat kelihatannya diterima. NAA syukur sangat bila NAA berhasil melepasi halangan terbesar yang kami rasakan untuk menghabiskan diploma ni. Benarlah bila kita yakin kita mampu, kita akan mampu melakukannya...
___________________________________________

Sebenarnya NAA just nak luah sesuatu yang memberatkan semangat jantung nak pam darah ni ha....

Tadi, bila NAA scroll news feed di Facebook, NAA ternampak gambar someone yang meninggalkan kenangan yang sentiasa mengulang tayang di layar minda NAA. NAA nak singkirkan dia dari kenangan kerana kenangan yang dikenang itu bakal mengundang sakit hati. Tambah sakit hati bila tiada kata-kata maaf, malah ego yang diberi. "Dan sakitnya hati bila dah add aku as friend di Facebook tu, buat macam tak pernah kenal aku pula kan." Apa ntah salah NAA dia buat macam tu. Menyesal NAA cari dia dulu. Lelaki kalau dah ego macam tu, berkira-kira juga nak tarik balik kemaafan atas apa yang dia pernah lakukan sebelum kami kenal rapat dulu. Tapi, jap lagi buruk siku pula NAA kalau tarik balik kemaafan tu kan. Hahaha... Terasa juga nak tanya dia kenapa dia buat macam tu kat NAA, tapi bila mengenangkan balik sikap dia, malaslah.  Lagipun, Abg Aiman kan ada. Apa nak kisah...

Tu je mampu luahkan. Kenangan itu sebenarnya indah, manis, membahagiakan. Tapi menjadi musnah, pahit, dan menyakitkan bila watak dalam kenangan itu sendiri mengasingkan NAA dari jalinan persahabatan tu.

Saturday, May 4, 2013

PRU13 dan Kerajaan Akan Datang

Sekarang ni musim PRU13. Tarikh mengundi esok je dan status Facebook dan tweet di Tweeter berhambur mengenai politik.
Kita perlu sedar bahawa politik dan Islam tidak boleh dipisah. Tanpa Islam, pincanglah politik itu kerana Islam ini eksklusif - sempurna - a way of life - syumul. Tapi sedih rasa bila dilaga-lagakan dan dimomokkan andai Islam itu dijalankan, hancurlah kehidupan dalam negara tu. Layakkah orang yang berkata sedemikian mengaku dirinya mukmin? Sedangkan dia menolak Islam. Berbeza orang kafir yang menolak hukum Islam dan muslim yang menolak Islam. Lihat sendiri...

Pernahkah anda membaca sejarah pentadbiran Yathrib yang ditukar kepada Madinatul Munawarah hancur apabila Rasulullah memerintah? Sedangkan kehidupan suku-suku kaum yang berpegang kuat pada prinsip assabiyah itu dapat Rasulullah satukan. Dua kaum yang berlainan daerah, yang satu penduduk tetap dan yang satu pendatang baru, juga dapat dipersaudarakan. Tidak relevenkan hukum-hukum Islam dengan kemodenan berteraskan prinsip Islam? Mengapa prinsip-prinsip yang dijalankan pada zaman masyarakat jahiliyah itu juga yang menjadi ikutan masa kini yang dianggap moden? Moden yang ketinggalan zaman.

Malu apabila mendapat tahu orang barat yang kafir tapi hidup menggunakan prinsip Islam. Malu apabila menyedari kita memajukan kehidupan dengan tunduk pada telunjuk barat. Malu apabila tiada usaha untuk berubah seperti yang ditunjukkan oleh sebahagian penduduk Yathrib yang ke Mekah bertemu Rasulullah.

Yang kelihatan pada masyarakat sekarang ni, takut untuk maju, takut untuk berubah, takut untuk mencuba. Takut apabila terus tunduk pada momokan dari orang yang tidak mahu berubah. Seperti musyrikin Mekah yang terus-terusan menghina, memfitnah Nabi Muhammad dan menakut-nakutkan orang yang ingin kepada kebenaran. Masyarakat kini takut dengan andaian-andaian yang belum terjadi. Kerana takut itu, direlakan diri tidak berubah. Tidak takutkah bila disoal di akhirat nanti?

Ada kawan NAA berkata, "kalau kerajaan berubah, siapa memerintah?"
"Kalau parti ini tak apa, kalau yang itu bahaya."
Kita inginkan yang ini, tapi kerana yang itu ada; yang ini kita takut nak ambil, yang itu kita tolak, dan yang lain kita biarkan. Bilanya nak berubah?

Sedar atau tidak, 'Ulama itu pewaris Nabi.' Maka, sokonglah Ulama. Mereka lebih arif, dan mereka tahu akan tindakan mereka. Mengapa perlu dipertikai.
Dalam pemilihan pemimpin, kita tahu kita ada perlembagaan, kenapa percaya pada momokan bahawa kafir bakal memerintah?
Dan lagi, kita lihat pilihan pemimpin itu, pasti dia Islam, lihat pimpinan keluarganya, dan lihat usahanya sekarang. Lihat ke-musliman-nya. Lihat usahanya untuk ummah. Tetapi bukannya dilihat pada tuduhan-tuduhan yang kita tidak lihat dengan mata sendiri akan sahih-nya.

"Bila datang orang fasik yang membawa khabar, selidikilah"
"Orang yang diburukkan(fitnah) belum tentu buruk. Tetapi orang yang memburukkan orang lain itu sudah tentu buruk."
Hancurkah Islam pada zaman kepimpinan Umar Al-Khattab. Tahukan siapa Saidina Umar pada zaman jahilnya. Sikap tegas itu tetap ada walau dalam Islam. Tetapi pada zaman pemerintahan Saidina Umar lah pengaruh Islam berkembang lebih luas. Siapa dia sebelum ini tidak penting, lihatlah siapa dia sekarang.

Teringat kata-kata pensyarah NAA di Fakulti Sains Teknologi Maklumat:
Apabila Salahudin Ayubi dilantik menjadi PM Mesir, tanah yang dirampas pemerintah dikembalikan, zakat dikuatkuasakan, bantuan kepada orang tua & miskin diberi. Elaun pembesar istana dipotong, pemberian hadiah dihentikan & APA juga bentuk pembaziran dihentikan. Hal ini mengundang kemarahan & sakit hati Najah (penasihat khalifah) kerana tak dapat hidup mewah & berfoya-foya lagi.
NASIHAT SAYA: jika ditakdirkan Allah Hadiahkan 'Salahudin Ayubi' kpd rakyat Malaysia PRU13 nanti, hati-hati dengan orang-orang seperti Najah & konco-konconya. B-)
Wallahualam - Dr. Mokmin Basri

Dan ingatlah, Rasulullah tidak mengajar kita budaya fitnah. Kenapa itu yang dipergunakan? Sampai dikeluarkan fatwa 'dibolehkan putar-belit' - untuk kepentingan sendiri(?).


Buat pengundi-pengundi yang layak mengundi tu, tolonglah memberi undi kepada yang boleh memberi masa depan kepada kami yang belum layak mengundi ni...
DITAMBAH 5 TAHUN 
atau
BERI 5 TAHUN YANG BARU

Monday, April 29, 2013

NAA???

Malam ni sebelum NAA tidur, nak update sikit pasal pertukaran ganti nama 'aku' kepada 'NAA'. Nak cerita la ni apa maksud di sebalik 'NAA' tu.

Mungkin ada yang dah boleh agak atau mungkin ada yang masih tertanya-tanya apa 'NAA' tu? Hohoho...
NAA ni singkatan yang dah singkat dah bagi nama NAA. Perasan tak nama pena NAA ialah N Athirah Al-Labuani. Kan NAA tu. Hehehe...
Bukan setakat nama pena je tau. Tengok kat nama penuh NAA pula, Nurfatihah Athirah binti Abbas. Nampak tak?

Itulah dia pengenalan untuk 'NAA'. Tiba-tiba pula rasa janggal nak guna ganti nama 'aku' waktu update entri pagi tadi. Mungkin terasa agak kurang ceria kot. Hahaha...

Ok. Selamat malam semua warga asia. Nak tidur dulu. Esok pagi ada kuliah. Sayang semua...

Update Dalam Kuliah

Salam pagi, semua! ^_^

NAA sekarang ada dalam Dewan Kuliah IT (DKIT) ni. Ada kuliah subjek E-Commerce. Tapi kuliah ni unik tau. Sebab lecturer NAA ni bukan sekadar beri kuliah subjek ni. Tapi diselit juga isu semasa, kisah-kisah agama, perbandingan dengan kehidupan di barat atau mana-mana luar negara, kepimpinan, dakwah, dan macam-macam lah. Yang paling best atau lucu, cerita berkaitan PRU13! Hehehe...

Aduh! NAA lapar ni. Kuliah sampai pukul 10 pagi. Lepas tu ada kelas tutorial subjek yang sama. Huhuhu... Selepas kuliah ni nak cepat-cepat cari makanan. Hehehe... Lapar ni...

Ok, nak sambung dengar kuliah. Menahan la dulu lapar ni...

Sunday, February 17, 2013

Makanan di kolej

Salam dan sejahtera buat semua...
Tengah bosan sebenarnya ni... Tu yang mula gatal menulis entri baru. Hehehehe...

Duduk di hostel ni bosan juga ya. Memang bosan pun. Makanan pun lebih kurang ja. Kalau duduk di rumah, haa... macam-macam ada. Masak je lah apa yang nak dimakan. Bila duduk hostel, start semester satu ja, hari-hari kena beli makanan.

Aku ingat lagi dulu, pagi atau tengahari makan nasi berlauk. Malam, makan burger. Hari-hari lah rutin aku macam tu sampailah pertengahan semester. Cuti pertengahan semester, hari-hari makan maggi atau keropok. Hahahaha... Al-maklumlah cafe tutup. Nak menapak keluar, malas nak jalan kaki. Hari yang ada pasar malam je la baru aku keluar. Dah habis cuti pertengahan semester tu lah baru ada perubahan dari segi pemakanan aku. Waktu tu juga baru lah mula nak keluar ramai-ramai dengan members ke bandar.

Semester dua pula, aku masih mampu makan je apa yang ada. Kira perut masih boleh menerima lah tu kan. Hahahaha... Masa semester dua tu lah aku beli periuk nasi untuk masak sendiri. Asyik-asyik makan nasi goreng perencah. Hahaha... boleh tahan la. Sampai ke semester pendek pula, boleh dikatakan hari-hari makan nasi putih dan telur dadar, kadang-kadang makan maggi. Kalau pergi pasar malam atau keluar ke bandar barulah ada makan makanan lain.

Makanan rutin aku sepanjang short sem

Semester tiga pula, macam-macam makanan masuk dalam perut. Hahahaha... Waktu tu baru lah mula mencari makanan lain. Makanan sama jadi bosan. Ok, boleh tahan lagi lah. Jarang masak di hostel walaupun ada periuk nasi. Faktor kurang keselesaan juga menjadi salah satu sebab.

Sekarang dah masuk semester empat. Dah nak penghujung. Seriously aku makin naik bosan dengan makanan yang ada hari-hari. Walaupun sekarang aku masak sendiri, tapi masih terbatas sebab di bilik aku hanya boleh diletakkan bahan kering sahaja. Bahan basah tak ada tempat sebab tak ada peti sejuk. Aku tertanya-tanya juga makanan apa lagi yang boleh membuka selera aku? Tapi, bila persoalan itu yang berlegar-legar, jawapan yang aku terima ialah nak makan makanan francais seperti pizza, McD and so on. Hohohoho...

Nak makan apa lagi...???

Friday, February 15, 2013

Yuhuu... Jenguk sebentar

Hehehehe... Saja-saja je nak jenguk-jenguk blog ni. Rasa rindu pula dengan dunia blogging. Tapi kesibukan dalam dunia kolej membataskan waktu untuk aku dating dengan blog kesayangan aku ni...

Masa aku menaip entri ini pun sebenarnya aku sedang menunggu masakan aku siap. Lepas tu boleh makan... Hehehe... Dah lapar ni... Kalau lah bilik hostel aku ni ada peti sejuk, macam-macam aku boleh masak walaupun sekadar menggunakan periuk nasi. Tapi apa boleh buat, makanan tin dan bahan kering je boleh letak kat bilik ni... Huhuhuhu... Beginilah nasib budak asrama...

Dan lagi, aku sebenarnya menunggu ambuyat -.-"
Aku minta ibu aku pos-kan ke kolej aku ni. Minggu lepas hari Jumaat ayah pos. Ahad, Isnin, Selasa cuti Tahun Baru Cina, hari Rabu barang pos aku dari Labuan tu dah arrive kat Pejabar PosLaju Kajang. Tapi sudahnya sampai ke hari Jumaat still kat PPL Kajang! WHAT THE?! Nak tak nak aku terpaksa ambil inisiatif lain untuk mendapatkan barang aku tu. Makanan tu... Siap ada KitKat, coklat kegemaran aku lagi. Dah seminggu ni geng. Tak boleh jadi ni! Pertama kali barang yang keluarga aku kirim tak sampai ke kolej. Selalunya PosLaju ambil masa sehari je kan. Kenapa dah jadi PosLambat pula ni?! Tukar nama je la ooiii...

Ambuyat oh ambuyat. Aku dah mengidam ni. Dengan supervisor Final Year Project aku pun dah mengidam sekali (lelaki pun ada mengidam ae?)

Ambuyat yang siap ditumpah (bancuh). Ambuyat = sagu
Gambar Hiasan yang dicilok dari Cik GoogleImage
Ada masa nanti aku nak pos entri mengenai ambuyat la pula... Tapi nak tunggu ambuyat aku sampai dulu... Cepat-cepat la sampai kat aku...