Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 3/1/15 - 4/1/15

Friday, March 20, 2015

Blog berwajah baru lagi ~ 2015

Assalamu'alaikum dan Salam Jumaat buat reader semua.

Berkurun lamanya aku tak menulis sembang-sembang dalam blog yang dah lama bernyawa tapi tak hidup. Lama rasanya blog ni tidur, baru sekarang nak bangun. Aisyyy... Ayat pun mau penuh simbolik.

Ini lah blog kisah aku. Sejak mula menulis di zaman sekolah menengah, sangat aktif. Ada sahaja yang hendak diceritakan. Kalau aku imbas semula kisah-kisah zaman sekolah, mana yang mencuit hati, mana yang menimbulkan rasa marah, kisah duka pun ada... terasa rindu pula. Mana-mana yang aku dah lupa, semua terimbau kembali. Tapi start aku masuk kolej, blogging pun dah tak aktif. Kisah-kisah yang ada dimuatkan pun sedikit. Boleh dikira dalam tempoh 3 tahun aku belajar di Selangor International Islamic University College, ada beberapa ja posting aku dalam ni. Selepas praktikal, mula bekerja sebagai fresh graduate yang tiada pengalaman kerja melainkan semasa latihan industri (praktikal) sahaja (pernah bekerja dalam tempoh tak sampai sebulan semasa cuti semester di Labuan sebagai promoter Shell dan semasa di kolej buat part time di kedai photostate, tetapi masa tu kerja tak serius dan tak profesional macam sekarang). Tapi sepanjang tempoh tu pun tak banyak juga entri yang aku tulis. Mungkin sebab tak banyak masa terluang. Ye la, kalau aku dah start menulis tu, tak suka berhenti di tengah jalan. Kena siapkan sampai publish dulu. Kalau tidak, jadi macam entri-entri aku dalam draft tu la, sampai ke sudah tak publish.

Sekarang ni pula, tup-tup aku dah berumahtangga pula. Header blog pun dah tak sendirian. Hahaha... Tiba-tiba ja kan. Baru-baru ni aku on balik Instagram aku yang dah lama tak digunakan disebabkan condition smartphone aku yang tak berapa nak smart tu, dengan memory yang sangat kecil sehinggakan tak boleh letak banyak application. Dah nak masuk 3 bulan nikah, baru aku post gambar hari pernikahan tu kat insta. Rupa-rupanya ada kawan yang dah lama tak on Facebook ternampak gambar aku tu di insta dan baru tahu aku dah bersuami. Hakhakhakhak... Sedih sungguh. Tapi bila terjumpa kawan-kawan yang aktif kat insta tu, terasa perlu aku guna juga insta aku sebab dah tak ramai yang aktif kat FB.


Berbalik pada wajah baru header blog aku dengan nama "Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani" beserta caption "Aku menulis kerana cinta...". Siapa Puteri Rawija? Maksud disebalik Kembara Puteri Rawija? Dan maksud disebalik caption tu?

Puteri Rawija tu aku la. Mesti confius kan, sebab nama pena aku 'N Athirah Al-Labuani'. Nama pena tu mewakili nama dan negeri kelahiran aku - Nurfatihah Athirah yang lahir di Labuan. Puteri Rawija tu pun nama aku sejak aku dalam kandungan lagi. Ada la kisah disebaliknya yang menamakan aku Siti Puteri Rawija. Tapi aku gunakan nama Puteri Rawija sahaja sebab aku buat research, nama 'Siti' kurang sesuai diletakkan pada nama manusia. Ada pendapat mengatakan Siti dalam bahasa arab membawa maksud 'nenek'. Tapi pendapat yang kuat bagi aku, nama Siti merupakan nama panggilan untuk wanita yang dah married. Macam panggilan 'puan' la. Yes, aku memang dah kahwin. Tetapi kan agak janggal kalau dalam kad pengenalan tertulis nama contoh, 'Puan Puteri Rawija'. Maksudnya nampak macam tu la. Sebab tu aku gugurkan nama Siti tu, tapi masih diguna-pakai pada nama yang aku letak di Facebook ~ N Athirah Al-Labuani (Siti Puteri Rawija).

Adeih! Berbelit-belit rasanya penerangan aku tu. Tu baru terangkan nama. Untuk 'Kembara Puteri Rawija' tu, lama juga aku fikir-fikirkan untuk letak nama blog ni. Ada lebih sebulan kot. Tapi maksudnya, kisah-kisah yang aku muatkan dalam blog ni adalah kisah aku - Puteri Rawija, dan kembara tu kerana kiranya aku sekarang berada diperantauan. Berasal dari Labuan dan kini berada di Semenanjung Tanah Melayu Malaysia. Kalau kisah zaman dulu-dulu, macam mengembara la tu. Dah oversea antara Labuan dan Semenanjung.

Caption "Aku menulis kerana cinta..." tu berbalik pada diri aku sendiri sebagai penulis. Cinta itu adalah perasaan. Dan apabila aku nak menulis sesuatu tu, mesti lahir dari perasaan aku sendiri. Setiap bait-bait kata tu penuh makna, bukan sekadar coretan sia-sia. Sebab ianya adalah sastera dan aku cinta pada bait-bait sastera tu. ~Ahh... sudah... Agaknya mesti ada pembaca yang bingung baca ayat aku ni.

Akhir sekali "~dari Tinta Digital Al Labuani" yang membawa maksud coretan kisah-kisah dalam blog ni di tulis oleh anak Labuan. Bukan ditulis menggunakan pena nyata. Tapi menggunakan komputer (maya/digital). ~Pena Maya Anak Labuan~

Sekian dulu coretan kali ini. Sampai ketemu lagi di coretan akan datang yang tak tahu bila lagi. Hahahaha...

Wassalamu'alaikum...