Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 2/1/13 - 3/1/13

Sunday, February 17, 2013

Makanan di kolej

Salam dan sejahtera buat semua...
Tengah bosan sebenarnya ni... Tu yang mula gatal menulis entri baru. Hehehehe...

Duduk di hostel ni bosan juga ya. Memang bosan pun. Makanan pun lebih kurang ja. Kalau duduk di rumah, haa... macam-macam ada. Masak je lah apa yang nak dimakan. Bila duduk hostel, start semester satu ja, hari-hari kena beli makanan.

Aku ingat lagi dulu, pagi atau tengahari makan nasi berlauk. Malam, makan burger. Hari-hari lah rutin aku macam tu sampailah pertengahan semester. Cuti pertengahan semester, hari-hari makan maggi atau keropok. Hahahaha... Al-maklumlah cafe tutup. Nak menapak keluar, malas nak jalan kaki. Hari yang ada pasar malam je la baru aku keluar. Dah habis cuti pertengahan semester tu lah baru ada perubahan dari segi pemakanan aku. Waktu tu juga baru lah mula nak keluar ramai-ramai dengan members ke bandar.

Semester dua pula, aku masih mampu makan je apa yang ada. Kira perut masih boleh menerima lah tu kan. Hahahaha... Masa semester dua tu lah aku beli periuk nasi untuk masak sendiri. Asyik-asyik makan nasi goreng perencah. Hahaha... boleh tahan la. Sampai ke semester pendek pula, boleh dikatakan hari-hari makan nasi putih dan telur dadar, kadang-kadang makan maggi. Kalau pergi pasar malam atau keluar ke bandar barulah ada makan makanan lain.

Makanan rutin aku sepanjang short sem

Semester tiga pula, macam-macam makanan masuk dalam perut. Hahahaha... Waktu tu baru lah mula mencari makanan lain. Makanan sama jadi bosan. Ok, boleh tahan lagi lah. Jarang masak di hostel walaupun ada periuk nasi. Faktor kurang keselesaan juga menjadi salah satu sebab.

Sekarang dah masuk semester empat. Dah nak penghujung. Seriously aku makin naik bosan dengan makanan yang ada hari-hari. Walaupun sekarang aku masak sendiri, tapi masih terbatas sebab di bilik aku hanya boleh diletakkan bahan kering sahaja. Bahan basah tak ada tempat sebab tak ada peti sejuk. Aku tertanya-tanya juga makanan apa lagi yang boleh membuka selera aku? Tapi, bila persoalan itu yang berlegar-legar, jawapan yang aku terima ialah nak makan makanan francais seperti pizza, McD and so on. Hohohoho...

Nak makan apa lagi...???

Friday, February 15, 2013

Yuhuu... Jenguk sebentar

Hehehehe... Saja-saja je nak jenguk-jenguk blog ni. Rasa rindu pula dengan dunia blogging. Tapi kesibukan dalam dunia kolej membataskan waktu untuk aku dating dengan blog kesayangan aku ni...

Masa aku menaip entri ini pun sebenarnya aku sedang menunggu masakan aku siap. Lepas tu boleh makan... Hehehe... Dah lapar ni... Kalau lah bilik hostel aku ni ada peti sejuk, macam-macam aku boleh masak walaupun sekadar menggunakan periuk nasi. Tapi apa boleh buat, makanan tin dan bahan kering je boleh letak kat bilik ni... Huhuhuhu... Beginilah nasib budak asrama...

Dan lagi, aku sebenarnya menunggu ambuyat -.-"
Aku minta ibu aku pos-kan ke kolej aku ni. Minggu lepas hari Jumaat ayah pos. Ahad, Isnin, Selasa cuti Tahun Baru Cina, hari Rabu barang pos aku dari Labuan tu dah arrive kat Pejabar PosLaju Kajang. Tapi sudahnya sampai ke hari Jumaat still kat PPL Kajang! WHAT THE?! Nak tak nak aku terpaksa ambil inisiatif lain untuk mendapatkan barang aku tu. Makanan tu... Siap ada KitKat, coklat kegemaran aku lagi. Dah seminggu ni geng. Tak boleh jadi ni! Pertama kali barang yang keluarga aku kirim tak sampai ke kolej. Selalunya PosLaju ambil masa sehari je kan. Kenapa dah jadi PosLambat pula ni?! Tukar nama je la ooiii...

Ambuyat oh ambuyat. Aku dah mengidam ni. Dengan supervisor Final Year Project aku pun dah mengidam sekali (lelaki pun ada mengidam ae?)

Ambuyat yang siap ditumpah (bancuh). Ambuyat = sagu
Gambar Hiasan yang dicilok dari Cik GoogleImage
Ada masa nanti aku nak pos entri mengenai ambuyat la pula... Tapi nak tunggu ambuyat aku sampai dulu... Cepat-cepat la sampai kat aku...