Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 10/1/12 - 11/1/12

Wednesday, October 10, 2012

Pandai Tapi Sombong?

Bila kita tak pandai, orang tak nak kawan dengan kita. Dipinggir kita jauh-jauh. Terutamanya orang yang pandai, kebanyakannya sombong dengan kita.
Tapi, bila kita pandai, orang dengki pula. Tak suka kita pandai...

Pelik kan manusia zaman sekarang ni. Semua dia tak puas hati.

Zaman aku sekolah rendah dulu, sampaikan aku tak suka dengan orang pandai. Sebab apa? Sebab dorang sombong. Aku kawan dengan orang tak pandai, lagilah dorang pinggirkan aku.

Dah aku sekolah menengah, aku pernah kawan dengan orang yang pandai (budak ni tak berkaitan dengan kawan-kawan sekolah aku). Dari cara dia berinteraksi dengan aku, nampak la juga kesombongan dia (mungkin aku je perasan, dia tidak). Maklumlah, budak pandai. Sekolah memang kat sekolah yang hebat-hebat... Tak macam aku, sekolah biasa ja. Tapi waktu tu dia berkawan juga dengan aku. Sampailah habis tingkatan tiga, dengan keluarnya result PMR yang menunjukkan pencapaian akademik aku sederhana ja. Sedih juga, tapi tak nampak pun aku sedih. Sebab aku happy bila tengok result tu meningkat dari prestasi peperiksaan biasa.

Tapi faham-faham lah. Orang yang pandai, tempatnya akan dapat lebih tinggi dari kita. Kita yang sederhana ni, kekal la di tempat kita. Dan sejak tu, aku dan budak pandai tu terpisah macam tu ja. Budak pandai, lagi busy dia dengan kehidupan dia. Aku ni pula jenis bermain-main, tak serius memanjang dengan pelajaran. Alhamdulillah la kawan-kawan sekolah menengah aku sejak tingkatan 1 hingga 5 yang pandai-pandai tak sombong. Baik je dorang kongsi pengetahuan.
Bak kata kawan-kawan aku yang perangai gila-gila: "Harta TUHAN bagi-bagi."

Habis aku tingkatan 5, orang yang sombong tu pula macam makin terserlah la pula sombongnya. Dah tak macam mula-mula dia nak kawan dengan aku. Maklumlah, kawan dia lagi baaaannyyyyaaaakkk yang pandai-pandai. Tak ada aku, tak rugi pun KAN!!!??

Fine!!! Sejak tu, aku nekad, "kau ingat aku tak pandai, aku tak boleh sambung belajar?" Yes, aku sekarang dah sambung diploma tahun kedua. Sekarang dah penghujung semester 3.
Kata orang, "kalau jealous, buat / ikut!" Kata kami zaman sekolah dulu (dalam bahasa kedayan): "Nda majal, nda lurih!"
Di sini aku berusaha dengan cara aku untuk tunjukkan aku pun boleh pandai. Mungkin dia tak nampak semua tu, tapi aku boleh buktikan ke atas diri aku sendiri, dan aku boleh jadikan pedoman hidup aku. Bila pandai, tak boleh sombong kat orang tak pandai. Dah pandai, kepandaian tu bukan tiket untuk tak berkawan dengan orang yang tak pandai. Kepandaian tu lah tiket untuk berkongsi ilmu dengan kawan-kawan. Bantu kawan-kawan untuk sama maju. Bukan tinggalkan kawan-kawan di belakang. Ajak kawan-kawan tu kejar kita, saingi kita. Baru namanya kawan sebenar. Baru lah berguna kepandaian yang ada tu.

Kalau kawan-kawan yang belajar dengan aku, tengok perangai aku, aku kat sini tak lah fokus penuh belajar ja. Aku bermain juga. Enjoy juga. Itu cara aku. Aku tak suka stress. Walaupun dalam minggu final exam aku masih boleh enjoy lagi. Study lagi la last minutes. Tapi, syaratnya aku mesti hadir penuh kelas, dan faham betul-betul setiap subjek yang dipelajari. Baru boleh dapat markah yang tip-top. Carry marks tu la yang paling penting sekali untuk mendapatkan pointer terbaik.

Orang nak jealous sebab aku pandai, lantak lah. Tapi kalau orang nak belajar kat aku, aku on je. Ilmu tu bukan milik aku seorang. Selagi kawan-kawan aku tetap nak minta bantuan aku, aku cuba penuhi. Sebab aku tak nak jadi orang kedekut ilmu. Bimbang ilmu yang ada tu tak berkat kalau kita kedekut. Memang nak bersaing jadi yang paling baik antara semua. Tapi biarlah secara sihat, jujur. Kalau boleh, konvo nanti aku nak dengan semua kawan-kawan aku.

Bila sekarang aku dah macam ni... Terfikir juga aku masa lalu. Punca aku nekad berusaha untuk capai yang terbaik adalah kerana tersinggung dan tak suka dengan orang pandai yang sombong. Dan sekarang, aku pun tak nak tergolong sebagai orang pandai yang sombong.


Psstt... Nak cari hadiah untuk yang tersayang, keluarga atau rakan? Untuk sendiri pun boleh... Korang boleh design sendiri tau. Siap diberi discount lagi. Jom Tengok kat sini. Klik je tulisan ni... 

Tuesday, October 9, 2012

Mangsa Penipuan Dilarikan! TOLONG SEBARKAN!!!

Mari sama-sama kita sebarkan dan bantu saudara ni...

TOLONG SEBARKAN UNTUK KEPENTINGAN SEMUA !!!
Dengan rasa rendah diri, pakcik mintak tolong sangat2 kat semua rakan fb yg budiman..

Adik ipar pakcik dibawa lari ker arah utara oleh bakal tunangnya.. Mereka naik kereta saga BLM seperti dlm gambar..

Sehingga kini kami gagal menghubungi handphone mereka..pakcik dh buat laporan polis dan ini adalah alternatif lain untuk mengesan mereka..

Dan bakal tunangnya ini adalah ahli sendiket PENIPUAN PEKERJAAN DI PLUS yg telah menipu duit ramai pihak.. Jika rakan2 ada idea untuk mengesan mereka,pkcik amat alu2kan pandangan dan bantuan kalian.. Tolonglah pakcik...

Hp pakcik: 017-275 4645 [ Farid Sham ]
Suspek bersama mangsa yang dilarikan
 LAGI PENDEDAHAN JENAYAH PENIPUAN LICIK OLEH MOHD NAJIB BIN ABU BAKAR 761122-04-5159 SEJAK DULU LAGI RAMAI WANITA TERPEDAYA !!

MOHD NAJIB BIN ABU BAKAR
NO IC: 761122-04-5159
ALAMAT IC SEJAK LAHIR,
No 1 Lorong Makmur
Kampung Melayu Majidee Johor Bahru.

ALAMAT KERJA TERAKHIR DI UPDATE SEJAK 2003:
157 Jalan Perwira
Taman Perwira Permatang Tinggi
14100 Bukit Mertajam,Penang

# VAN DIBELAKANG SUSPEK TIADA KAITAN DENGAN KES INI

Sumber dan lagi maklumat: KLIK SINI

Tuesday, October 2, 2012

Man Jadda

Assalamu'alaikum reader!

Alhamdulillah exam Mandarin I petang tadi berjalan dengan lancar. Boleh tahan senang juga. Nak tulis karakter pun senang. Syukur alhamdulillah. Exam Ulum Al-Hadith Abang Aiman pagi tadi pun dia kata alhamdulillah boleh jawab. Syukur ke hadrat Ilahi atas ilham dan ilmu yang dikurniakan. Esok dan lusa aku free dari exam, tapi assignment Mandarin aku tak siap lagi tau. Hehehehe... Nak siapkan minggu ni. Abang Aiman pula esok exam Al-Lughah Al-Arabiyyah III, lusanya Al-Makhdal Ila Ilm Al-Dakwah. Semoga dia dapat menjawab dengan baik. Sekarang dia tengah study arab untuk esok, katanya alhamdulillah ok setakat ni.

Cakap pasal bahasa arab, kebetulan salah seorang rakan FB, rakan sekolej, rakan sefakulti, tetapi bukan sama kursus, kongsikan pepatah arab "Man jadda wa jada" beserta maksudnya. Tetapi dia tulis terbalik, "Wa jadda man jada" -.-"

Jadi di sini aku pun nak kongsikan sama. Ramai yang selalu kongsikan "Man jadda wa jada" yang maksudnya: Sesiapa yang bersungguh-sungguh pasti akan berjaya. Tetapi aku nak kongsikan pepatah ini panjang sikit beserta maksud yang mendalam...

Zaman sekolah menengah waktu belajar Bahasa Arab Tinggi, kami ada belajar balaghah dan al-hikam wal-amsal. Pepatah yang ini ialah al-hikam wal-amsal.
 
من جد وجد ومن زرع حصد ومن سار على الدرب وصل
 (Man jadda wa jada, wa man zaro'a hasada, wa man sara 'alad-daraba wasala)
Maksudnya:
"Barangsiapa yang bersungguh-sungguh dia akan berhasil, barangsiapa menanam dia yang memetik, barangsiapa yang berjalan dia akan sampai."

Unikkan pepatah arab ni. Ada satu lagi yang dipetik dari Surah Al-Insyirah (ayat 6):

 إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
(Inna ma'al 'usri yusra)
Maksudnya: Sesungguhnya dalam kesusahan itu ada kesenangan

Indahnya Al-Hikam Wal-Amsal. Lagi-lagi kalau dipetik dari ayat Quran atau Hadith. Waktu aku belajar balaghah di sekolah, banyak kata-kata arab yang penuh dengan balaghah (simbolik). Bila dapat hikam wal-amsal, lagilah nampak keindahan sastera arab. Subhanallah... ^_^

Monday, October 1, 2012

Final Exam ~ MANDARIN I

Esok, 2 Oktober 2012 (Selasa) Pukul 2.30 petang adalah time my first paper for final exam. Yang buat aku tension, esok paper Mandarin I, killer subject dowh! Assignment terakhir yang lecturer ni bagi pun tak siap lagi.


Penat aku buat benda ni -.-"
Ada 16 mukasurat lagi belum penuh. Ada mukasurat yang baru buat beberapa baris, ada mukasurat yang dah hampir penuh tinggal beberapa baris ja lagi...
Buku ni jenis kotak-kotak 13 x 13. Tapi satu baris aku guna 12 kotak ja. Sebab lecturer minta 1 karakter tulis 24 kali. Kalau satu perkataan 1 karakter ja, boleh la buat 2 baris sahaja. Tapi kalau satu perkataan ada 4 karakter, kena buat 8 baris!

Ambik kau 43 mukasurat semuanya!
Bermakna, aku dah completed 27 mukasurat.

Benda alah ni paling lambat Jumaat ni kena hantar. Aku rasa nak koyakkan je helaian yang mukasuratnya tak lengkap lagi salinan karakter tu. Malas dah nak tulis... huhuhu...

Esok pagi nak kena buat revision sebelum jawab paper petang tu... Gara-gara assignement terakhir yang diberikan pada kelas terakhir ni lah menyebabkan satu subjek pun aku tak study lagi. Macam lah aku nak ambil exam subject ni ja sampai dah nak jawab final exam pun kena bagi assignment. Dah la kena beli buku baru. Padahal buku assignment yang aku hantar hari tu untuk assignment 1 hingga 5 tu masih tebal lagi kekosongan yang ada.


Abang Aiman pun tengah tension sekarang. Esok pagi pukul 9.00 dia kena hadapi exam Ulum Al-Hadith. Killer subject juga. Dia dah lama cuba study, tetap susah nak masuk. Aku pun tak tau nak buat macammana sebab benda tu dalam bahasa arab. Aku just boleh bagi semangat je lah kat dia. Semoga kami sama-sama tenang hadapi exam esok. Aamiin...