Monday, September 24, 2012

Study Week

Salam Isnin, blogger!

Masih ada ke yang ikut perkembangan blog ni ye? Hahahaha... Jarang nak update blog, begini lah jadinya... Hehehe...

Hari tu aku buka dashboard akaun blogger aku ni, ternampak komen baru daripada salah seorang mungkin bukan pembaca yang sedia ada... Sepertinya pencari di google. OPS! Boikot GOOGLE.COM bagi menyokong penentangan terhadap penghinaan terhadap Rasulullah melalui video 'Innocence of Muslims'!
~sesibuk manapun, perlu alert dengan isu semasa. Tapi, blogger ni dari google juga kan -_-" Okeyh! Kita guna media yang ada ke arah kebaikn\an. Media-media sebegini dijadikan medium dakwah untuk ummat! Seperti Facebook yang merupakan laman sosial hasil dari yahudi, kita boleh gunakan sebagai medium dakwah, gunakan secara betul. Bukan nak jadi macam yahudi juga... Kan!

Oh, ya! Dah menyimpang ke arah lain. Sambung cerita tadi. So, aku approve komen tu. Komen tu tanya pasal tanah yang dijual. Yes! Tanah tu masih belum djual. Dah ramai yang tanya, tapi belum dibeli oleh sesiapa. Jika berminat, boleh lah terus menghubungi nombor telefon yang tertera. Lagi cepat, lagi bagus. Hehehe...
Link  iklan Tanah Untuk Dijual -->> KLIK SINI

Ok. Berbalik pada tajuk entri ini. Sekarang dah masuk minggu 'cuti study week'. Kalau dalam takwim pelajar tulis 'study week' je. Tapi aku letak 'cuti' sebab minggu yang ni dijadikan cuti. Sedangkan sepanjang minggu di kolej ni adalah 'study week' sebab kena hadiri kuliah. Hehehe...
Tapi, aku tak cuti pun. Masih di Mahallah yang sememangnya mahal ni lagi. Tak balik Labuan sebab cuti seminggu ja. Lagipun 20 Oktober ni memang confirm aku balik. Siap bawa orang lagi... Hehehe... Bawa balik dia yang beriya-iya nak datang rumah. Tiket balik Labuan, dia yang beli sendiri... Hohoho...

Dia ni lah yang nak sangat merasa berada di Labuan
Alahai... Comel pula tengok muka merajuknya. Hehehehe...
Aku dan dia walaupun course yang berbeza, tapi sama-sama perlu siapkan assignment di kolej ni. Huhuhu... Dah nak final exam pun masih diberi assignment. Yang aku ada assignment terakhir Bahasa Mandarin I. Esok pula ada kelas dan kuiz terakhir Object-oriented Programming (OOP). Khamis ini pula kelas terakhir OOP. Yang si dia, aku tak pasti assignment apa, untungnya dia tak ada kelas. Tapi, assignment dia aku kena tolong juga. Dia kata tak berapa faham.

Aku panggil dia 'Abang Aiman'. Gelaran dia ~ Putera Jiwa (nickname Kolony sesuai dengan nickname aku ~ Puteri Tyrah) hehehe... Umur katanya muda lagi, 12 tahun (faham-faham lah ye). Dia dari course Diploma Pengajian Islam (Syariah). Bahasa utama course dia, Bahasa Arab. Assignment dia tak kira bahasa arab atau inggeris, aku tetap tolong. Tolong cari bahan lerr... Nak mengolah ayat bahasa arab tu memang failed la kan. Bahasa Arab Tinggi SPM aku takat lulus je. Tapi, bahasa inggeris walaupun subjek BI dia semester ni lagi up dari aku sebab course aku baru sem ni ada subjek MUET. Dia dah sem lepas dan sem dia subjek BI dia yang lagi pro dari aku. Masih juga aku ada tolong dia dari segi bahan, mengolah ayat, dan entah apalah lagi. Aku tau buat berdasarkan basic dan rujukan je. Kalau speaking, dia lagi terror dari aku walau ada broken sikit. Al-maklumlah, pelajar CapeTown, Africa!

Aku masuk kolej ni semester 1 dulu ambil course Diploma Pengajian Islam (Al-Quran dan As-Sunnah). Seminggu dalam minggu Ta'aruf (orientasi), dan seminggu lepas tu dalam kelas Quran Sunnah. Tapi, sepanjang seminggu tu aku uruskan pertukaran course. Masuk minggu baru, aku terus berada di course Diploma Sains Komputer sehingga sekarang. Memang bidang yang aku mampu ialah bidang sekarang ni. Tapi bukan bererti aku tinggalkan pengajian Islam. Pengajian Islam aku masih belajar cuma aku tak mampu nak belajar dalam Bahasa Arab, menghafal lagi. Bimbang ilmu yang aku dapat tu sekadar ilmu menghafal, bukan memahami. Tu pun kalau mampu hafal. Dalam Komputer Sains pun, kalau ada soalan teori yang perlukan aku menghafal, lagi-lagi bahasa inggeris, memang markah aku nampak lemah di situ. Tapi kalau bahagian praktikal, pemahaman sendiri, itu aku boleh.

Untuk semester ni, yang aku risaukan ialah subjek Mandarin dan OOP. Memang aku minat programming. Tapi kelas kami lambat belajar OOP. kelas makmal asyik tunda sejak awal sem. Mula belajar pertengahan sem. Mandarin pula, kena hafal tulisan Mandarin -_-". Ada kawan yang tanya, kenapa aku tak ambil bahasa Arab. Salah satu sebabnya, aku dah belajar bahasa Arab. Pengetahuan dah ada sikit-sikit walaupun tak pandai cakap arab. Keduanya, aku nak belajar bahasa baru yang kebetulan nenek aku keturunan Cina Hokkien. Ketiganya dan yang menjadikan aku memang tak dapat ambil bahasa Arab, subjek tu dah penuh dengan pelajar yang berebut-rebut mohon bahasa Arab sehinggakan pendaftaran baru tak diterima. Kenapa pelajar ramai pilih Bahasa Arab, dan popular pilih bahasa Korea? Sebab Bahasa Arab memang dah belajar sejak semester 1 untuk semua course. Korea pula, semua pun tahu kan kebanyakan remaja ada virus demam korea -_-.

Hahaha... Sekian sahaja pos aku untuk kali ini. Dah selsema. nak rehat dulu...
Terima kasih kerana membaca ^_^

No comments:

Post a Comment

Ulasan yang anda hantar akan menunggu masa untuk diapprove oleh penulis...
Harap maklum...