Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 2/1/11 - 3/1/11

Sunday, February 27, 2011

Contest Aku & Lagu

Tarikh tutup 28 Februari 2011

 
Nak join, klik sini.

Aku tag:

 Ini penyertaan aku:

Aku suka lagu nasyid. Antaranya, Sebuah Pertemuan nyanyian UNIC. Kenapa aku pilih lagu ini? Ada maksud tersirat disebalik setiap rangkap lirik tersebut. Apabila kuhayati lagu nasyid ni, pasti melahirkan rasa sebak dan membawa kepada aliran air mata. SUBHANALLAH!
Definisi setiap rangkap lagu nasyid "Sebuah Pertemuan" mengikut apa yang tersirat di dalam jiwaku.
Mengenai kisah persahabatan itu...
MKA... Naqiy... Putera MSR...

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan
Dalam aku menjalani liku-liku kehidupan, tidak mustahil adakalanya aku tersungkur dalam kesedihan. Cabaran dan dugaan pelbagai yang aku lalui cukup untuk meluka robek hatiku.

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan
Kehadiran insan bergelar sahabat bagaikan satu sinar pengharapan. Semangatku bangkit dan terus bangkit, tabah untuk menghadapi segala cabaran dan dugaan kehidupan.

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan…
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala
Sahabat yang baik adalah sahabat yang sentiasa berusaha merubah dan membetulkan kesilapan diri kita.
Sama seperti sahabat yang kutemui, MKA dan Naqiy... saat aku alpa, merekalah yang mengingatkan aku. Saat aku sedih duka, hampir jatuh, merekalah yang berusaha menyemarakkan kekuatan di dalam diriku. Saat aku kehilangan keyakinan, mereka beri aku pengharapan. Dan saat aku ragu-ragu dengan kehidupan, mereka berikan aku kata-kata hikmah sebagai pedoman buatku.

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan
Bila mengenangkan persahabatan yang terjalin begitu erat, sungguh sebak menusuk ke kalbu. Terlalu indah segala kenangan. Pertemuan yang membawa rahmat. Tenang dan membuai jiwaku.

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan
Sebagai sahabat, mereka sentiasa berusaha membawa aku ke jalan yang terang dan semakin terang. Sentiasa berusaha mendekatkan lagi diriku dengan Tuhan. Terlalu rajin memberi tazkirah dan nasihat yang berguna untuk aku dan boleh aku sampaikan kepada umat manusia yang lain. Ilmu yang ada diamalkan untuk kegunaan akhirat kelak. Segala yang dilakukannya penuh keikhlasan. Tulus tanpa ada paksaan. Sesuatu yang begitu indah untuk dikatakan.

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina 
Segalanya mengajarku untuk mengenal erti cinta sebenar. Cinta yang tiada tandingnya, cinta kepada Yang Maha Esa. Namun, dalam sedar atau tidak, entah bagaimana terbit rasa cinta lain terhadap insan yang selama ini hanya bergelar sahabat. Sesuatu yang tidak kuduga. Walaubagaimanapun, semua itu terus kupendam kerana aku sedar siapa diriku. Hanya kuharap, cinta kepada Yang Satu tidak akan memudar.

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan 
Setelah kulihat perpisahan semakin hampir, jiwaku mulai tidak menentu. Aku hanya mampu membiarkan mereka pergi. Dan kuharap akan adanya "pertemuan kedua"... akan terus kunanti, sesiapa yang sanggup untuk menjadi sahabatku, persis sahabatku di "pertemuan yang pertama"

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan 
Dalam segala hal, kepada Allah jua akan kembali. Semoga Dia pertemukan aku dengan sahabat persis sahabatku sebelum ini. Agar aku tidak terus sendiri, dalam kebuntuan mengenang kisah lalu.

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi
Dari dulu, kini, hingga selamanya, sahabatku akan terus kukenang. Akan sentiasa kuhargai. Kerana merekalah yang berusaha menyinar jiwaku, agar tidak terus berada dalam kegelapan.

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman
Semoga persahabatan sebelum ini akan kekal walau ditimpa badai perpisahan. Dan, semoga aku bertemu dengan seorang insan yang ikhlas menjadi sahabatku. Kerana insan yang bernama sahabat itu adalah teman yang terlalu istimewa, lebih istimewa daripada sebuah cinta sesama manusia.

Adakah insan yang sudi memenuhi impianku ini...?

Kini... Aku kehilangan salah seorang dari mereka (mungkin). Syukur MKA masih tetap menghubungi aku. Naqiy... dia punya kehidupan sendiri. Namun, patah tumbuh, hilang berganti. Aku dikurniakan seorang sahabat juga penghibur, persis Naqiy...
Putera Mohammed Shahrul Rafiq. Kau istimewa... dan kau telah membuka sinar kegembiraan baru dalam lembaran hidupku... Alhamdulillah...

Contest Bergambar: Saya Sayang Kawan-Kawan Saya

Aku memang sayang kawan-kawan aku. Jadi, aku join contest ni. Hehehe...

Tarikh tutup 28 Februari 2011

Nak join, klik sini.

Aku tag:

Ok. Ini gambar aku bersama kawan-kawan:
Pertama:
 Bersama kawan-kawan di kelas 5 Hibiscus SMK Mutiara Batch 2010
Kedua:
Bersama rakan-rakan Pendekar Gayong Gelanggang SMK Mutiara
 Ketiga:
Bersama kawan-kawan Pengajian Islam 5 Hibiscus SMK Mutiara Batch 2010
 Slogan:
SAYA SAYANG KAWAN-KAWAN SAYA KERANA SUKA DUKA KEHIDUPAN KAMI KONGSI BERSAMA SEPANJANG MENGHARUNGI LIKU-LIKU CABARAN DAN DUGAAN SEBAGAI MANUSIA YANG INGIN BERJAYA DAN TERUS MAJU KEHADAPAN. KAWAN-KAWAN MERUPAKAN PEMBIMBING JUGA SEBAGAI PANDUAN UNTUK KITA MENJADI INSAN BERGUNA YANG TUMBUH SEBAGAI TUNGGAK PEMBANGUNAN AGAMA, BANGSA, DAN NEGARA. KAWAN-KAWAN ADALAH TEMAN KITA... TANPA KAWAN-KAWAN, SENDIRIANLAH KITA...

Saturday, February 26, 2011

Mak Dara 1st Giveaway (GA)

Aku join GA!

Tarikh tutup 3 Mac 2011

 Nak join juga???

Aku tag:

Okay...
Mak Dara minta:
BERIKAN "SATU" TAJUK DRAMA 
 
Ini dia:
Menanti Cinta Yang Dimungkiri

^-^

Wednesday, February 23, 2011

Puitiskan Diri Anda

Tarikh tutup: Jumaat pagi
 (klik untuk maklumat lanjut)
PENANTIAN
Karya: N Athirah

Malam ini, seperti malam kelmarin
hujan turun dengan lebatnya
menggambarkan kesedihan hati
disertakan deraian air mata.

Sampai bilakah tangisan ini berlangsung…?
Kerana penawar kedukaan belum kutemui.

Akankah turun hujan di malam yang lain
meragut kegembiraan di wajahku
kerana,
di saat ini hatiku masih berduka.

Malam ini, seperti malam-malam kelmarin
hujan turun dengan lebatnya
melambangkan deraian air mata hati.

Sampai kapankah…?
Aku terus-terusan bersedih.
Sampai kapankah...?
Aku perlu bertahan.
Sampai kapankah...?
Kesakitan ini perlu kualami.
Sampai kapankah...?
Segala tanda tanya ini bersarang.

Sungguhku tiada mampu bertahan
dalam kegelapan malam
mengenang kisah-kisah silam
meruntun seluruh jiwa raga.

Tiap detik dan langkahku
dirimu mengisi ruang mataku
dalam ketenangan tidurku
seringkali kau hadir menghiasi mimpiku
tatkala jiwaku merindu
kaulah yang bertakhta di ingatanku.

Dalam kerendahan hati
beserta kekurangan diri
tanpa ada kelebihan pada pandanganmu
namun hati ini tetap merindu
menanti kasih darimu
menunggu kehadiran cintamu
dalam keheningan jiwa merindu.

Monday, February 21, 2011

:: Be urSelf Contest ::

Tarikh tutup contest ni, 24 Februari 2011

Nak join klik sini. =)

Aku tag 3 orang (memang serumah dengan aku.. hohoho):

Ok... gambar aku:

Ini cerita dia:
Yang kiri tu, aku kat Muzium Chimney W.P Labuan. Dengan keluarga jalan-jalan kat kawasan bersejarah arang batu Labuan ni. Ini kali kedua aku datang sini. Kali pertama tahun 2009... tak ada kamera nak bergambar. Okey, aku memang suka pose macam tu kalau ada tempat nak sadaikan siku aku tu... hehehe...
Yang tengah tu, aku kat pantai Kampung Sungai Miri W.P Labuan. Aku dengan adik aku yang tingkatan dua tu memang gila bergambar. Dia capture aku, aku capture dia. Hehehe... Ha... ni pose yang aku selalu buat mengikut fesyen baju aku yang sentiasa simple tu.
Kat kanan tu, aku kat tangga naik menuju Water World, Sabah. Waktu cuti-cuti hujung tahun 2010 lepas aku habis SPM. Sebenarnya gambar ramai-ramai tu. Semenjak entah bila ni, aku dah terbiasa bergambar dengan jari tunjuk peace macam tu. Pose kaki naik sebelah tu dah jadi favorite aku kalau jumpa tempat bertingkat. Hahahaha...

CAPTURE THE MOMENT CONTEST

Contest ni tutup pada 25 Februari 2011
Pemenang akan diumumkan pada 15 Mac 2011

Nak join, klik sini.

Aku tag: (confirm dorang tahu sebab dorang serumah ja dengan aku... hehehe)

 Ok... ni gambar aku:
Dari kiri belakang: Nur Anis Shazana, Nida Nazihah
Dari kiri depan: N Athirah (aku), Annira
Ni pengalaman kami masuk lokap waktu tingkatan 5 tahun 2010. Disebabkan kami ni tak bersalah, santai ja la bermain. Hahahaha... Aku tipu ja... Ni waktu lawatan sambil belajar ke Mahkamah Syariah W.P Labuan. Ada-ada saja gila-gila kami waktu me-round bangunan mahkamah ni. Hehehe...

Sunday, February 20, 2011

The Best Pic in Your Life Contest

Ok. Aku join contest bergambar lagi. Hehehe...
Kali ini penganjurnya ialah adik manis Fatimah Zahra dari Johor Bahru.
Kecil-kecil dah ada blog. Hehehe... siap buat contest lagi ^-^


Tarikh tutup: 24 Februari 2011 (12 malam)

Nak join, klik sini.
Aku tag:

Ini gambar aku:
Kategori: SMART PICTURE

Saturday, February 19, 2011

Saya nak first Give away from De'din

Siapa nak
???


Tarikh tutup: 28 Februari 2011
Hadiahnya:
1st   : Sehelai tshirt anak negeri pilihan anda
2nd  :Top up RM 10
3th   :Top up RM 5

Tshirt untuk tempat pertama tersebut ditaja oleh:
STRAWBEARU

Syarat-syaratnya mudah ja:
1) Buatkan satu entri bertajuk 'Saya nak first Give away from De'din ' 
 2)(Jangan lupa link blog De'din dalam entri tu)
3) listkan hadiahnya !
4) tag 3 blogger dan pastikan mereka mengetahuinya !
5) tinggalkan link Entri Giveaway di bawah entri ini
6) dan mention kan penaja tshirt tersebut

Aku nak tag:

CONTEST CANDID TERBAIK

Aku join contest lagi ni!

Tarikh tutup: 20 Februari 2011
Nak join, klik sini.

Dan aku tag:

Dan ini gambar candid aku:

Ni time picnic penghujung persekolahan tahun 2010 untuk group Silat

Dah tau kan aku yang mana. Aku seorang ja perempuan kat situ. Sebenarnya kami tengah ketawa dengan gelagat Shahrizal yang kat tengah tu. Adik aku yang form 2(tahun 2011), Atikah, la punya kerja buat candid photo ni. Tak senonoh betul la.. huhuhuhu... Yang si Shahrizal siap buat jari 'good' tu entah la kebetulan atau apa. Si Sharul tu pula, tengah ketawa la tu sampai tertunduk-tunduk.

Tuesday, February 15, 2011

Segmen Senyum Tak Nampak Gigi

Guys!!! Ada segmen senyum tak nampak gigi. Tarikh tutup pada 27 Februari 2011. Nak join tak? Jom klik sini.

Aku tag:
Norgadis Labuan
Nurcahaya Atikah
Puteri Mahsuri
Kak Syima
Kak Sofinah

Ini gambar aku
Ini gambar aku bulan Disember lepas waktu cuti-cuti Malaysia ke Kota Kinabalu, Sabah. =)

D'masiv - Rindu Setengah Mati

Lagu ini khas buat si dia yang mungkin sudah melupakanku...
Yang telah pergi meninggalkanku...
Masihkah kau ingat... kisah persahabatan itu...
Masihkah kau ingat pada kenangan silam itu...?
Sungguh aku sebenarnya bukan siapa-siapa baginya...

Lagu ini penuh makna buatku... segalanya diceritakan dalam lagu ni...
RINDU SETENGAH MATI - D'MASIV (OST Kejora Dan Bintang)

Aku ingin engkau ada di sini
Menemaniku saat sepi
Menemaniku saat gundah

Berat hidup ini tanpa dirimu
Ku hanya mencintai kamu
Ku hanya memiliki kamu

reff:
Aku rindu setengah mati kepadamu
Sungguh ku ingin kau tahu
Aku rindu setengah mati

Meski telah lama kita tak bertemu
Ku selalu memimpikan kamu
Ku tak bisa hidup tanpamu

(repeat reff)

Aku rindu...
Setengah mati

Aku rindu setengah mati kepadamu
Sungguh ku ingin kau tahu
Ku tak bisa hidup tanpamu
Aku rindu...

15:39
10 Februari 2011

Thursday, February 10, 2011

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !

 
Tarikh tutup 1 Mac 2011

Nak join? Klik sini.

Aku tag:

Ini penyertaan aku:

Kalau aku menang, aku nak novel, pendrive, topup!
Hahaha... cukup RM100 tu...
Kenapa aku nak tiga benda ni?
Sebab aku suka baca novel, aku perlukan pendrive nak sambung belajar nanti, dan... topup pun aku susah nak terbeli... ni kan lagi barang-barang lebih RM10 tu. Hahaha...

Gambar hitam putih aku:
Lelaki dari kiri: Adham dan Rizaizy
Perempuan dari kiri: Hidayah, Annira, Shahira.
Perempuan dari kanan belakang: Atikah, Anis Shazana
Perempuan dari kanan depan: Falina, N Athirah (aku), Akidah
Waktu ni hari terakhir paper SPM kami... 16 Disember 2010, petang, Pendidikan Al-Quran As-Sunnah.
Sebelum balik, ada di antara kami buat coretan tanda tangan kawan-kawan kenangan kat baju. Antaranya yang buat contengan kat baju sekolah tu, Adham, Rizaizy, sH@ReeN, Akidah, Syafawati, dan aku. Hehehehe...
Khairul Azhar pun buat juga... tapi kat t-shirt putih dia.

Wednesday, February 9, 2011

Contest Collage Kesayanganku

Tarikh tutup contest ni 18 Februari 2011
Nak join? Klik sini.

Then, aku nak tag:

Ok. Terus pada gambar aku:
Inilah aku bersama insan-insan kesayanganku - Adik-beradik angkat
Nak cerita sikit pasal kesayangan aku ni...

Adik kesayanganku, Mohd Syafiq. Lahir pada 22 Oktober 1994, dan menetap di Johor Bahru. Aku panggil dia dengan panggilan Syaf... Syaf menjadikan aku sebagai kakak angkatnya pada pertengahan tahun 2008. Kami berkenalan melalui laman sosial Tagged. Dialah adik angkat yang tersangat-sangat aku sayang. Agak berbeza dengan adik-adik angkat aku yang lain kerana dia dah macam adik aku sendiri, manja, prihatin, dan tersangat-sangat akrab (al-maklumlah... aku tak ada adik lelaki...)

Kakak kesayanganku, Nur Hasyimah. Lahir pada 2 Mac 1991, dan sekarang sedang melanjutkan pelajarannya di Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM) dalam jurusan Diploma Pengurusan dan Pentadbiran Islam (DPPI). Aku panggil kakak ni dengan panggilan Kak Syima... Kak Syima menjadikan aku adik angkatnya pada awal tahun 2010. Kami berkenalan melalui Yahoo! Messenger pada tahun yang sama. Sebenarnya, Abang Azrul yang perkenalkan Kak Syima kepada aku. Hehehe... Aku sayang Kak Syima ni macam kakak aku sendiri sebab aku tak ada kakak... Huhuhu... (Aku kan anak sulung...)

Abang yang aku sayang juga (hohohoho...), Muhamad Azrul. Lahir pada 9 Mac 1991, dan sekarang seperti Kak Syima, sedang melanjutkan pelajarannya di KUIM juga dalam jurusan yang sama, DPPI. Yang ni aku panggil dia dengan panggilan Abang Azrul... Tapi kalau diingat balik, kelakar juga. Sebab sebelum jadi abang aku, komunikasi kami menggunakan kata ganti nama diri 'kau' dan 'aku'. Menjadi abang angkat aku juga pada tahun 2010 setelah aku menjadi adik Kak Syima, recommend from Kak Syima (hahaha...). Berkenalan? Kat sekolah ja. Senior aku dulu sejak tahun 2006 hingga 2008 (juga ketua pengawas kami pada tahun 2008 di SMK Mutiara). Satu sekolah sejak sekolah rendah lagi... Aku bukan tak ada abang angkat. Adaaa... aku pun dah tak pasti berapa. Tapi, Abang Azrul ni special sikit sebab dia dan aku memang dah lama kenal, banyak kali bertemu, dan sekampung dengan aku di W.P Labuan... Juga disebabkan, dah memang dia macam abang aku... hahahaha... (aku kan anak sulung... dan tak ada adik beradik kandung lelaki... huhuhu...)

Okay...
Tak pelik ka baca cerita aku ni, Kak Syima terlebih dahulu jadi kakak aku? Hehehe... ceritanya macam ni... Aku dan Abang Azrul just kawan ja kat sekolah. Aku pula bukan jenis nak minta jadi adik atau kakak angkat sesiapa... Kalau orang tu nak ambil aku jadi adik atau kakak angkat, barulah aku terima. Jadi, bila Kak Syima jadikan aku adik dia dan aku terima, akhirnya dia suruh la aku jadi adik Abang Azrul. Dah complete, kakak dan abang. Hohohoho...

P/s: N Athirah tu korang pun tahu kan... tu aku... dan aku lahir pada 9 Disember 1993.

Monday, February 7, 2011

SAYA BLOGGER CERIA

PENCARIAN BLOGGER CERIA CATATAN LOQMAN HAKIM
30 BLOGGER DIPERLUKAN!

Nak tahu lebih lanjut?

Aku tag:

PERINGATAN:
HANYA 30 AKAN DIPILIH BERDASARKAN SLOGAN DAN GAMBAR PALING CERIA!TARIKH TUTUP SAMPAI STICKY POST HILANG~JENG2..SIAPAKAH BLOGGER CERIA??
 
 
Okay!
Gambar CERIA aku:
CERIAKAN DIRIMU DENGAN CANDID PHOTO MELUCUKAN! 

P/s: Aku yang kat sebelah kiri pakai baju putih tu. Yang tunjuk peace tu pula, ibu aku, Norgadis.
Gambar ini diambil oleh pak usu aku.

Sunday, February 6, 2011

Angpaw CNY TOPUP from thenameisia!

Nak angpaw Tahun Baru Cina?
Tarikh tutup: 8 Februari 2011


Okay penganjur... I am followed you... Hehehe...

Saya follower ke 396!
Wuuupppsss...
3x1=3, 3x3=9, 3x2=6 Sifir 3 tu. Hehehe...
Mengada kau Tyrah!

Saturday, February 5, 2011

The most memorable moment

Dah nampak kan nama contest dan tarikh tutupnya. Tutup pada 6 Februari 2011 jam 9 malam.
Nak join, cepat-cepat klik sini.

Ini gambar penyertaan:
 Aku yang kat depan ni... dah berjaya memecahkan genting
Gambar ini dirakamkan pada 6 November 2010 (Sabtu)
Bertempat di Dewan Semarak SMK Mutiara, W.P Labuan

Diambil pada hari Penganugerahan Bengkong dan Sandang Kebesaran Gayong.Waktu ni aku dah naik peringkat Pelangi Merah (bengkong/tali pinggang merah). Oleh itu, aku bersama batch Pelangi Merah yang lain dikehendaki memecahkan genting. Batch Pelangi Merah  tahun 2010 hanya ada dua orang perempuan iaitu aku dan adik aku, Zafirah. Yang lain kesemuanya lelaki. Agak mencabar dan berdebar-debar apabila diarahkan melakukan ini.

Alhamdulillah hanya dengan sekali pukulan ala karate sahaja genting tersebut terbelah dua tanpa ada rasa kesakitan. Namun, apabila aku cuba melakukannya pada hari lain tanpa persiapan aura/tenaga dalam, terasa sakit juga tangan aku.

Kenangan memecahkan genting ini menjadi satu kenangan yang terus aku ingati kerana ianya satu cabaran untuk mencapai peringkat Pelangi Merah dalam Gayong. Bukanlah suatu perkara mudah untuk lulus naik peringkat guru ini.

Artikel terbaik aku untuk pertandingan artikel Junko

Kali ni aku nak sertai kontes artikel ni. Kontes yang mudah ja...


Syarat-syarat kontes ini:
  • Letak ikon kontes yang ada di atas sana diatas artikel korang
  • Follow blog saya?..terpulang pada kalian..
  • Tajuk : Artikel terbaik aku untuk pertandingan artikel junko
  • Artikel yang di ulang dari artikel lama korang diterima
  • Artikel soal apa pun boleh
  • Artikel pendek atau panjang tidak penting..
  • Artikel tidak sentuh topik berbaur perkauman & politik
  • Blogger lama atau baru boleh sertai kontes ini
  • Hantar link artikel kontes kalian pada bahagian komen ok?
  • Hadiah? – Misteri (weeeeeeeee) klik sini untuk melihat hadiah
  • Tarikh tutup : 29/03/2011
  • Pemenang diumumkan pada 01/04/2011
Dah tau syarat-syaratnya kan! Sesiapa nak sertai, klik sini.


***

Ok. Berikut adalah entri aku. Dipetik dari entri lepas di sini.

Entri ini adalah mengenai cinta. Kenapa mengenai cinta? Kerana aku terasa juga nak menulis huraian mengenai ayat berwarna merah di bawah. Kan sebelum ni aku pernah tulis puisi jiwang (agaknya bukan sekadar puisi ja kot)... wakakaka...
Pada asalnya sekadar cuba-cuba... tak sangka pula huraian aku panjang berjela-jela. Hahahaha... jadi, aku kongsikan bersama pembaca di blog ini =D

Hendak tahu huraian dari aku mengenai cinta, bacalah entri ni sampai habis. ^-^
"Memang cinta ada dalam jiwa kita..." - Cinta Ada

Oleh: N Athirah

Ya, cinta itu memang ada dalam jiwa manusia sejak azali lagi. Sesiapa yang berkata tidak pernah memiliki atau merasa cinta itu, bermakna fikiran mereka telah mendustai mata hati mereka. Begitu juga bagi sesiapa yang berkata mereka sudah tidak punya rasa cinta. Cinta itu tidak dapat difikirkan. Sesungguhnya cinta itu hanya dapat dirasai melalui hati kita.

Cinta itu fitrah manusia… Ianya telah lama berputik di dalam jiwa kita sejak kita masih belum wujud (sebelum kelahiran kita). Semakin hari cinta itu kian merimbun… semakin ianya kita cantas, semakin ia bertunas… Rasa cinta itu tidak boleh kita nafikan. Kehadirannya di jiwa bukanlah suatu paksaan. Tidak sempurna hidup kita tanpa rasa cinta itu… Maka, carilah cinta itu di hati kamu…

Cinta itu memiliki keindahannya… Ianya mendakap erat di dalam jiwa. Sebagaimana Adam dan Hawa yang bercinta ketika di Syurga… Angkara Iblis mereka terpisah. Kerana kuatnya perasaan cinta mereka, kuatnya simpulan kasih sayang mereka, akhirnya mereka bertemu jua di dunia.

Cinta di dalam jiwa itu memiliki kesuciannya. Kerana cinta, kita dapat mengenali Pencipta kita… Kerana cinta, bertambah kuatlah ketaqwaan kita kepada-Nya. Kerana cinta, kita taat akan suruhan-Nya. Kerana cinta, kita takut pada kemurkaan-Nya.
Kerana cinta jua kita mengenali Rasul kita… Kerana cinta, kita mengasihi baginda. Kerana cinta, kita mengikuti sunnah baginda. Kerana cinta, kita memohon syafaatnya.
Dan kerana cinta, kita saling kasih-mengasihi sesama insan, sesama keluarga, sesama saudara, sesama Islam.
Al-Hubbu = Cinta = Love
Tanpa cinta, fitrah kita tidak sempurna.
Tanpa cinta Ilahi, kita hanyut tiada kembali.
Tanpa cinta Rasul kepada umatnya, kita hilang hala tuju.
Tanpa cinta keluarga, kita tidak berada di dunia ini atau kehidupan kita terabai tidak terpeduli.
Dan tanpa cinta sesama insan, kita tidak punya teman yang akan sama-sama mengharungi kehidupan sehingga ke hayat yang terakhir.

Manusia dijadikan untuk bertaqwa kepada Allah... Taqwa itulah cinta… Manusia hidup untuk berkasih sayang sesama insan… manusia yang dilahirkan telah ditentukan cinta hatinya…

Cinta manusia ada di dalam jiwa… Cinta lelaki pada wanita dipertemukan tulang rusuknya (merujuk pada kejadian Hawa daripada tulang rusuk Adam)… Tulang rusuk itu berada dekat dengan hati, dan berhampiran dengan jiwa… Wanita itu tulang rusuk lelaki. Jika seseorang lelaki kehilangan cinta dan wanita itu, umpama dia kehilangan cinta di dalam jiwa dan tulang rusuknya.

Cinta yang telah tersemat di dalam jiwa tidak boleh dipersiakan.
Mensia-siakan cinta terhadap Allah seumpama mensia-siakan agama kebenaran yang telah dikurniakan kepada makhluk di dunia ini…
Mensia-siakan cinta terhadap Rasulullah seumpama mensia-siakan risalah kebenaran yang telah baginda sampaikan kepada makhluk di dunia ini…
Mensia-siakan cinta sesama insan seumpama mensia-siakan cinta yang dianugerahkan Allah untuk makhluk yang telah dicipta-Nya berpasangan…

Cinta itu ada di dalam hati… carilah ia di situ. Jika kamu telah peroleh cinta itu, jagalah cinta itu dengan baik. Kita bukan manusia yang sempurna sepenuhnya. Sebagai insan, kita punya kekurangan. Oleh itu, jangan melihat seseorang itu dengan kecantikan atau ketampanan wajahnya, ketinggian darjatnya, harta kekayaannya, tetapi lihatlah dirinya dari hati budinya, agamanya, serta ketaqwaannya.

Sesungguhnya, apabila kamu menemui cinta kamu sesama insan itu, janganlah kamu cari lagi yang lebih baik daripada itu. Terimalah ia tanpa sekalipun menoleh kembali di belakang kamu. Kamu tidak mungkin akan peroleh cinta yang lebih baik dari yang kamu temui kerana cinta yang sempurna itu hanyalah cinta kepada Tuhan Yang Maha Esa.

"Renungkanlah... fikirkanlah... huraikanlah hujah anda..." N Athirah.

*Diilhamkan dari lagu nasyid Kalimah Cinta nyanyian In-Team

Pantai Contest By Mr.K

 
Pantai Contest By Mr.K ni tutup pada 7 Februari 2011 Jam 12.01 pagi.

3 Pemenang dicari.

Hadiah suprise dari SABAH!!!

Nak join, sila klik sini.

Aku tag:
Norgadis Labuan
Nurcahaya Atikah
Puteri Mahsuri




Okay! Ini gambar aku:


Hohoho... merenung apa tu? Dalam gambar tu, aku berada di Pantai Kampung Tanjung Aru, Labuan pada 3 Februari 2011 (Khamis) Tahun Baru Cina. Aku bersama keluarga menjalankan aktiviti piknik sambil mencari ramis (remis) dan kerakas / kerang...

Sebenarnya waktu tu aku sakit. Sampai sahaja di pantai, lepas pasang khemah, aku terus baring dalam khemah. kepala aku tersangat-sangat sakit macam kena tekan. Jadi, aku tak la mandi pantai dan mencari kerakas atau ramis. Waktu gambar ni ditangkap, sakit aku dah agak kurang. Sebab tu aku boleh jalan-jalan kejap.^-^

Nampak tak kat perahu-perahu kat latar gambar aku tu. Ada perahu yang mengibarkan bendera wilayah. Wah! Semangat Hari Wilayah juga kan nelayan kat W.P Labuan ni. Hehehe...

Friday, February 4, 2011

MY CAMERA CONTEST! :D

 
Nampak dah kan kat banner tu contest apa dan tarikh tutupnya...
Nak join, cepat klik sini.


Inilah gambar aku dan camera yang biasa aku guna:
Gambar ni diambil waktu Pelacaran Avon GC 2011 (Outspoken Party By Fergie) di Victoria Island Club, W.P Labuan  pada 9 Januari 2011. Sebenarnya aku tengah candid makngah aku. Dalam masa yang sama, dia pun candid aku juga. Hahahaha...

P/s: Gambar makngah aku ni tak diguna pakai untuk penyertaan contest ni ya. Hehehe...