Wednesday, January 12, 2011

SEGMEN MADAH PUJANGGA

Aku nak join segmen Abang Ben lagi. Hehehe... Al-maklumlah, kebetulan bidang yang aku minat.

 Tajuk segmen kali ini: SEGMEN MADAH PUJANGGA

Caranya: hasilkan satu madah / kata-kata motivasi berdasarkan gambar yang diberi.

Then, buat entri:
  1. Letak header blog BEN ASHAARI (dah sudah kat atas tu)
  2. Tajuk , SEGMEN MADAH PUJANGGA dan linkkan ke entri ini .. (dah letak kat title... kalau klik pada title tu, akan terus masuk ke link segmen tu)
  3. Berikan madah / kata kata motivasi anda .. Jangan plagiat atau ciplak mana mana punya yer .. Kreatif ! Anda kan blogger ..(ada kat bawah tu... tak ada ciplak-ciplak... memalukan seorang penulis la kalau ciplak-ciplak ni)
  4. Tinggalkan url entri korang di ruang entri ini ..(lepas post entri ni, aku tinggalkan url kat entri segmen)
  5. Tutup ? kul 12 malam ni (okey, tarikh: 12 Januari 2011)

Berikut adalah gambar yang diberi bersama madah (puisi) ciptaanku:
Pilihan
Karya: N Athirah

Cahaya mentari menyinar cerah
memancar di sebalik rimbunan pohon segar
menerangi kembaraku di alam berliku
penuh cabaran mengajar erti hidup.

Langkah dipacu kian pantas
mencari sebuah daerah kebenaran
mendahului yang haq menjauhi yang batil
berpegang teguh pada tali Yang Maha Esa.

Tanpa sedar langkahku terhenti
suasana hening menyambut kedatanganku
keindahan alam ciptaan Yang Maha Kuasa
memberi ketenangan dalam jiwa sang pengembara.

Kupaling ke kanan,
sebuah jalan sempit terbentang
kurenung jalan itu,
panjang berliku, itukah pilihanku?

Kupaling ke kiri,
sebuah sungai terbentang
keindahan semulajadi tiada terperi
tanda kebesaran Allah Maha Kuasa.

Dalam kerendahan hati
beserta kekurangan diri
kuteruskan langkahku
inilah pilihanku
dalam usaha atas iman
mencari kebenaran dunia akhirat.

10.40 malam,
12 Januari 2011,
W.P Labuan.

No comments:

Post a Comment

Ulasan yang anda hantar akan menunggu masa untuk diapprove oleh penulis...
Harap maklum...