Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 2011

Monday, October 3, 2011

Perodua Myvi Extreme untuk contest besar Denaihati!!!

Ada maklumat dari Denaihati. Jom baca! Jangan lupa support ye!!!
***
Assalamualaikum dan salam 1Dunia, terima kasih kepada Rakan Blogger yang sudi nak jadi sponsor kepada contest besar Denaihati  yang sedang dirancang di blog Denaihati. 24 jam selepas entri mencari sponsor disiarkan beberapa sponsor telah diterima antaranya Wang Tunai, Blackberry Bold 3 dan Samsung Tab 2. Berdasarkan email ada banyak lagi pertanyaan pihak individu dan syarikat yang berminat nak jadi sponsor kepada contest yang bakal dianjurkan.
Rakan Blogger nak tak kalau hadiah utama contest yang bakal dianjurkan adalah kereta Perodua Myvi Extreme? Aku yakin semua nak terutama yang belum ada kereta lagi. Siapalah nak sponsor hadiah semahal tu melainkan PERODUA tapi nak ke PERODUA pandang blog Denaihati. Tidak mustahil tetapi agak susah sikit jadi janganlah kita mengharap bulan jatuh ke riba.
Percaya tak ada yang nak sponsor hadiah Myvi 1.5 Extreme tapi dengan syarat beliau menang hadiah RM100ribu yang dianjurkan oleh DEALMATES. Apa kata kita semua support beliau untuk menang contest DEALMATES. Mudah je ikut cara-cara dan syarat yg ditetapkan :
  • Mesti warga Malaysia yang ada MYKAD
  • Mesti ada akaun FACEBOOK
  • Klik link referral ini DEALMATES
  • Daftar akaun DEALMATES atau connect menggunakan Facebook
  • Kongsikan entri “Win RM100,000 Cash from DealMates.com” di Facebook anda.
  • Isikan data beribadi nama dan no hp untuk pengesahan pemenang
  • Paling best anda juga layak untuk menang RM100ribu setelah melakukan semua di atas.
Jadi jangan tangguh lagi jom klik link ini DEALMATES untuk support kawan kita menang RM100k yang dah janji nak sponsor Myvi 1.5 Extreme. Bayangkan drive PERODUA Myvi Extreme di lebuhraya Utara Selatan mesti boleh pulun cecah 180km/jam. Blogger Ariffshah pun join contest ini jadi kenapa tidak kita.
Ranking terkini : No 3 (Mari kita ramai-ramai bantu supaya jadi No 1) 
Nota : Kepada individu dan syarikat yang nak jadi sponsor contest blog Denaihati sila klik “Sponsor Contest Besar Denaihati“.

Sunday, May 1, 2011

SEGMEN - Kritikan Anda Inpirasi syaf..

Syaf buat segmen la. Teringat pula kat adik angkat aku kat Johor... aku selalu panggil dia 'Syaf'. Hehehe...
Ok, terus pada topik asal.
Nak join segmen Syaf ni, klik sini ja.

Bulan lepas aku join contest puisi yang dianjurkaan oleh Syaf, dapat hadiah. so cute... Thanks ya.

Aku tak nak la nak kutuk-kutuk. Aku suka blog Syaf ni sebenarnya sebab diisi dengan puisi-puisi. Aku kan minat baca puisi... lagi-lagi puisi yang indah olahan ayatnya. Tapi, aku jadi agak malas nak masuk blog Syaf tu sebab rasa serabut la...

Untuk susunan sidebar, header, layout, serta apa-apa yang dia nak letak (lagu atau nk tampal apa-apa kat tepi macam buku tamu tersembunyi dan melekat, atau macam sign aku kat kiri atas blog aku yang melekat ni) aku tak adalah nak kisah sangat. Bergantung pada cita rasa blogger tu sendiri kan. Tapi yang aku tak minat sampai aku malas nak masuk ni disebabkan iklan nuffnang melekat dia tu. Dah la menutup hampir separuh ruang entri dia, melekat pula sampai susah nak baca entri. Mungkin dari sudut pandangan dia kat komputer yang dia gunakan taklah mengganggu entri kot. Tapi, tak semua format komputer pembaca blog adalah sama. Kalau nak letak yang macam tu, sesuai letak benda-benda yang kecil. Jangan la letak yang besar-besar... mengganggu entri.

Aku bagi pandangan ni bukanlah bermakna blog aku ni baik sangat. Aku sendiri menerima kritikan blogger lain. Pandangan aku ni berdasarkan pengalaman aku sendiri untuk view blog tersebut. Bagi aku, iklan nuffnang melekat tu tak perlu pun. Kalau nak letak bagi orang nampak, cukuplah letak kat atas/bawah header, kat sidebar dan kat pemisah tiap-tiap entri.

*Hah! satu lagi... disebabkan iklan nuffnang melekat tu, aku nak masuk komen pun susah... ruang komen dia pun melekat kat entri. Bukan jenis pop-up window. Nasib baik ada terkeluar sedikit butang hantar komen tu. Tertutup dengan iklan. (ditulis selepas menghantar link penyertaan segmen)

Itu sahaja pandangan/kritikan dari aku. Yang lain dah smart dah. Pemilihan layout yang bagus.

Maaf ya kalau ada yang menyinggung perasaan...

Tuesday, April 26, 2011

PUISI UNTUK ABANG PENULIS SENJA

Kata Manis Yang Kau Rindu
Karya: N Athirah

Bukan niatku ingin membisu seribu kata
mengundang penantian di hatimu wahai insan
namun,
kalamku hilang tatkala ribut melanda
dipanah petir dibasahi lebat hujan
pedih dan bisa menjalar di hati yang rapuh
luka berdarah menikam jiwa yang lembut.

Bicara kalam ingin kuluah
namun ragu menguasai minda
akankah ada sang penerima,
pembaca setia peneman duka
menyemai semangat di dalam jiwa.

Manakah kata seindah bahasa
andai menjadi bisa bencana
manakah kata penawar nestapa
andai mengguris luka kecewa
manakah kata penghibur jiwa
andai mengundang fatamorgana minda.

Diam adalah sebaik-baik bicara
menjaga lidah dari menista
menjaga kata dari memuja
agar tiada sesiapa tercela
agar tiada insan terleka alpa
tiada manis kata terselit racun berbisa

Bimbang luka silam berdarah semula
musnah ceria berderai harapan
terkubur ilham melayang impian
hanya kerana sekecil bicara penuh bisa
pembunuh ilham puitis jiwa
lenyaplah kata manis penuh pesona.

Hati sedih merintih pilu
ingin kembali ke masa lalu
lancar mencoret bait-bait indah kata
luahan rasa pengganti bicara
menjadi teman dikala duka mahupun gembira.

Kata manis yang kau rindu
tidak seindah masa lalu
namun, pemberian darimu
sungguh bermakna buatku.
W.P Labuan,
26 April 2011

*Puisi ini adalah jawab aku untuk puisi (hadiah) daripada Abang PS (rujuk sini)

PENULIS SENJA BERI HADIAH!

Semalam sebelum aku tidur, aku sempat join segmen dari Abang PS (klik sini). Hehehe...

Pagi ni buka lappy, check blog, dah dapat hadiah! (klik sini). Sukanya aku. Heee...

Hadiah tu adalah puisi kat bawah ni;
pemenang 8 :

nathirah

hati dengan kata-kata

hati hati bila bicara
kerana kata kata boleh memisahkan
kerana kata kata jua boleh mencetuskan kasih sayang
kerna kata kata bisa membuatkan
semua orang leka
dan terlupa....
kerana kata kata jua boleh buatkan
kita bermuram duka
kata kata umpama pisau dimata
diasah selalu boleh luka
tangan yang memegangnya
kata kata jua bisa menceriakan
telinga yang mendengarnya
kata kata jua membuatkan kita
jatuh cinta.....
kata kata jua buat kita tak tidur malam
kerna kata kata indah keluar dari hati
yg tulus ikhlas disulami bunga bunga
kata kata jua pengikat kasih sayang
kerna bisa buat hati tersenyum
muka berseri seri kerna kata kata
bisakah kau berkata kata lagi
aku rindukan
kata kata manis mu

Seperti kata Abang PS
"Menulis lah dengan hati .. kerana menulis dengan hati akan memberi kesan mendalam kepada pembaca"

Ini pula kata-kata aku:
"Puisi ialah sebuah bait-bait kata, penuh makna, penuh rahsia, menjadi luahan rasa, melalui pena puisi bicara. Membacanya menjadi satu keindahan, pabila bait-baitnya dihayati, dibaca dengan hati, menusuk ke dalam jiwa suci."

Aku pun buat puisi untuk Abang PS (menjawab puisi dia):


Terus terang la... puisi ni aku siapkan dalam masa berjam-jam. Dari jam 7.30 pagi hingga jam 10.44 pagi ni baru siap. Selepas itu pun aku masih sunting-sunting lagi puisi ni (dah biasa buat macam tu). Hehehe... Sadisnya ketandusan idea kau ni... Huhuhuhu...

PENULIS SENJA BUAT SEGMEN PULAK DAH


Pulak dah... tajuk pun semacam. Abang PS la yang bagi syarat tulis tajuk macam ni. Hahahaha...
Abaikan ja... Hehehe...

Nak join, klik sini. Tamat pada 26 April 2011 jam 6 pagi.


Ok. Apa yang aku suka dan tak suka kat blog Abang PS tu...?

Yang aku suka: Blog Abang PS bertimbun puisi. Semua best-best. Hehehe... Yang lagi best ada saja idea puisi dia... Macam air ja. =D Kalau nak dijadikan rujukan pun sesuai. Hehehe...

Yang aku tak suka: Emmmmm... tak ada la rasanya. Apa yang aku tak suka dalam blog dia ya? Tak ada la, Abang PS. Heee...

Done!

Aku suka kata-kata Abang PS yang ni: 
"Menulis lah dengan hati .. kerana menulis dengan hati akan memberi kesan mendalam kepada pembaca"

Dan aku suka petikan puisi Abang PS yang ni:
aku hanyalah sebaris puisi
temanku kata kawanku aksara
bernyanyi dan menari
meski dengan airmata
(dipetik dari puisi "Aku Hanya Sebaris Puisi")

Thursday, April 21, 2011

JOM JOIN FOTO PUISI PENULIS SENJA

Tarikh tutup 22 April 2011
Klik sini untuk join.

Dalam banyak-banyak puisi Penulis Senja ni, semua pun best. Hehehehe... Aku nak pilih pun jadi bingung. Sebab banyak sangat yang aku suka. Tapi, Penulis Senja suruh pilih satu ja. Hohohoho...
Oleh kerana aku minat sangat puisi yang mempunyai bait-bait yang unik, aku cari puisi yang ada petikan puisi kat banner di atas tu. Akhirnya aku jumpa.

Aku pilih puisi: Aku Hanya Sebaris Puisi (klik untuk baca puisi tersebut)

Kenapa aku pilih puisi ini?
Sebab puisi ni tentang puisi. Hehehehe... Aku minat puisi. Olahan puisi ni pula nampak menarik dan kreatif. Terus terpikat. Hehehe...

Ok. Pasal header baru Penulis Senja tu. Macam yang kata mengenai puisi "Aku Hanya Sebaris Puisi" tu, begitulah juga dengan header-nya. Kreatif. Temanya sesuai dengan nama pena Penulis Senja.

^-^

PENULIS SENJA TERAKHIR


Lama juga aku tak update blog aku ni. Kali ni aku join contest lagi.
Tarikh tutup 25 April 2011

Nak join, klik sini.

Aku tag:

Kenapa aku join contest ni?
Sebab aku minat berkarya. Dengan cara ini, aku boleh kembangkan minat aku. Hehehe...
Aku di-tag oleh ibuku sendiri, Norgadis Labuan.

 Ini puisi aku:
DI GELANGGANG INI KITA BERTAPAK
Karya: N Athirah

Masih kuingat lagi
saat mula bertapak di sini
dalam satu pasukan yang rapuh
ditimpa badai namun tiada berundur
kerana amanat tok guru yang terus dipikul
demi memperjuangkan warisan turun-temurun.

Walau perjuangan kita dipandang remeh
walau perjuangan kita tiada sokongan
walau perjuangan kita sering ditentang
namun, dalam tekad kita terus maju
bersatu hati demi amanah yang satu.

Kini, yang setia kian berundur
yang bersatu kian berpecah
tetapi, rahmat Tuhan tiada menghilang
yang patah tumbuh yang hilang berganti
menjalin ikatan persaudaraan yang suci.

Duhai pendekar-pendekar muda
putera puteri pewaris negara
teruskanlah perjuangan kita
di gelanggang ini kita bermula
usah berundur hingga akhir hayat.

Sesungguhnya,
di gelanggang ini kita bertapak
sebagai anak-anak pejuang warisan.


20 November 2010
Diabadikan khas buat anak-anak Gayong,
Gelanggang Silat SMK Mutiara, W.P Labuan

Pesanan: Gayong Mutiara jangan berpecah-belah. Terus bersatu walau ramai yang tidak menyokong kita. Susah senang tetap bersama. Suka duka kita tetap kongsi bersama. Ingat tu!

Wednesday, March 30, 2011

Aku dalam lagu nasyid Sebuah Pertemuan nyanyian UNIC

Aku suka lagu nasyid. Antaranya, Sebuah Pertemuan nyanyian UNIC. Kenapa lagu ini?
Kerana ada maksud tersirat disebalik setiap rangkap lirik tersebut. Apabila kuhayati lagu nasyid ni, pasti melahirkan rasa sebak dan membawa kepada aliran air mata.
SUBHANALLAH!
Definisi setiap rangkap lagu nasyid "Sebuah Pertemuan" mengikut apa yang tersirat di dalam jiwaku.
Mengenai kisah persahabatan itu...
MKA... Naqiy... Arwah Hakimi...

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan
Dalam aku menjalani liku-liku kehidupan, tidak mustahil adakalanya aku tersungkur dalam kesedihan. Cabaran dan dugaan pelbagai yang aku lalui cukup untuk meluka robek hatiku.

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan
Kehadiran insan bergelar sahabat bagaikan satu sinar pengharapan. Semangatku bangkit dan terus bangkit, tabah untuk menghadapi segala cabaran dan dugaan kehidupan.

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan…
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala
Sahabat yang baik adalah sahabat yang sentiasa berusaha merubah dan membetulkan kesilapan diri kita.
Sama seperti sahabat yang kutemui, MKA dan Naqiy... saat aku alpa, merekalah yang mengingatkan aku. Saat aku sedih duka, hampir jatuh, merekalah yang berusaha menyemarakkan kekuatan di dalam diriku. Saat aku kehilangan keyakinan, mereka beri aku pengharapan. Dan saat aku ragu-ragu dengan kehidupan, mereka berikan aku kata-kata hikmah sebagai pedoman buatku.

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan
Bila mengenangkan persahabatan yang terjalin begitu erat, sungguh sebak menusuk ke kalbu. Terlalu indah segala kenangan. Pertemuan yang membawa rahmat. Tenang dan membuai jiwaku.

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan
Sebagai sahabat, mereka sentiasa berusaha membawa aku ke jalan yang terang dan semakin terang. Sentiasa berusaha mendekatkan lagi diriku dengan Tuhan. Terlalu rajin memberi tazkirah dan nasihat yang berguna untuk aku dan boleh aku sampaikan kepada umat manusia yang lain. Ilmu yang ada diamalkan untuk kegunaan akhirat kelak. Segala yang dilakukannya penuh keikhlasan. Tulus tanpa ada paksaan. Sesuatu yang begitu indah untuk dikatakan.

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina 
Segalanya mengajarku untuk mengenal erti cinta sebenar. Cinta yang tiada tandingnya, cinta kepada Yang Maha Esa. Namun, dalam sedar atau tidak, entah bagaimana terbit rasa cinta lain terhadap insan yang selama ini hanya bergelar sahabat. Sesuatu yang tidak kuduga. Walaubagaimanapun, semua itu terus kupendam kerana aku sedar siapa diriku. Hanya kuharap, cinta kepada Yang Satu tidak akan memudar.

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan 
Setelah kulihat perpisahan semakin hampir, jiwaku mulai tidak menentu. Aku hanya mampu membiarkan mereka pergi. Dan kuharap akan adanya "pertemuan kedua"... akan terus kunanti, sesiapa yang sanggup untuk menjadi sahabatku, persis sahabatku di "pertemuan yang pertama"

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan 
Dalam segala hal, kepada Allah jua akan kembali. Semoga Dia pertemukan aku dengan sahabat persis sahabatku sebelum ini. Agar aku tidak terus sendiri, dalam kebuntuan mengenang kisah lalu.

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi
Dari dulu, kini, hingga selamanya, sahabatku akan terus kukenang. Akan sentiasa kuhargai. Kerana merekalah yang berusaha menyinar jiwaku, agar tidak terus berada dalam kegelapan.

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman
Semoga persahabatan sebelum ini akan kekal walau ditimpa badai perpisahan. Dan, semoga aku bertemu dengan seorang insan yang ikhlas menjadi sahabatku. Kerana insan yang bernama sahabat itu adalah teman yang terlalu istimewa, lebih istimewa daripada sebuah cinta sesama manusia.

Adakah insan yang sudi memenuhi impianku ini...?

Kini... Aku kehilangan mereka (mungkin). 
MKA dah jarang menghubungi aku. Masing-masing sibuk dan kadang-kadang sahaja bertanya khabar. 
Naqiy... dia punya kehidupan sendiri. Namun, patah tumbuh, hilang berganti. Aku dikurniakan seorang sahabat juga penghibur, persis Naqiy...
Megat Muhammad Faiz Hakimi. Kau istimewa... dan kau telah membuka sinar kegembiraan baru dalam lembaran hidupku... Alhamdulillah... Namun sayang. Persahabatan kita menemui perpisahan tatkala kau kembali kepada Penciptamu. Semoga kita bertemu di Syurga sana nanti bersama sahabat seperjuangan yang lain. (9 Mac 2012 | 10 pagi - Kau Pergi Jua)

Friday, March 25, 2011

Our Memory Photo Contest

Tarikh tutup contest ini diawalkan pada tarikh hari ini, 25 Mac 2011 malam ini.

Ok.Aku join OUR MEMORY PHOTO CONTEST dari blog Cik Ain.

Nak join, cepat klik sini.
Aku tag:

Berikut adalah gambar yang aku pertaruhkan:
Nampak aku? Aku kat dua dari kanan hadapan tu. Siap tunjuk 'peace' lagi. Warna baju agak gelap sebab aku pakai baju pengawas biru... bukan baju sekolah putih.
Ala... rindunya kenangan ni!!!!!!!!!

Ok. Cik Ain ada tanya kenapa gambar yang dipertaruhkan ni dipilih. So, jawapannya:

Aku pilih gambar ni sebab aku rindu sangat-sangat zaman sekolah aku. Gambar ni pula adalah gambar hari terakhir kami bergelar pelajar SMK Mutiara, pada 16 Disember 2010. Ni lepas habis jawab kertas SPM Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah la ni.

 Rindu... rindu... rindu... rindu...

Tak lama lagi kami ikut haluan masing-masing. Yang sambung belajar, pergi sambung belajar... Yang kerja, terus kerja... Susah dah nak jumpa... Huhuhuhu... Hibiscus Kancang dalam kenangan...

Sunday, March 20, 2011

"Memang cinta ada dalam jiwa kita..."

Remaja + Cinta = Nikah
Rasulullah bersabda: "Barangsiapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangislah syaitan. Dan ia (syaitan) mengeluh: Aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku." - Hadis Riwayat Ibnu 'Addi
"Memang cinta ada dalam jiwa kita..."

Oleh: N Athirah Al-Labuani

Ya, cinta itu memang ada dalam jiwa manusia sejak azali lagi. Sesiapa yang berkata tidak pernah memiliki atau merasa cinta itu, bermakna fikiran mereka telah mendustai mata hati mereka. Begitu juga bagi sesiapa yang berkata mereka sudah tidak punya rasa cinta. Cinta itu tidak dapat difikirkan. Sesungguhnya cinta itu hanya dapat dirasai melalui hati kita.

Cinta itu fitrah manusia… Ianya telah lama berputik di dalam jiwa kita sejak kita masih belum wujud (sebelum kelahiran kita). Semakin hari cinta itu kian merimbun… semakin ianya kita cantas, semakin ia bertunas… Rasa cinta itu tidak boleh kita nafikan. Kehadirannya di jiwa bukanlah suatu paksaan. Tidak sempurna hidup kita tanpa rasa cinta itu… Maka, carilah cinta itu di hati kamu…

Cinta itu memiliki keindahannya… Ianya mendakap erat di dalam jiwa. Sebagaimana Adam dan Hawa yang bercinta ketika di Syurga… Angkara Iblis mereka terpisah. Kerana kuatnya perasaan cinta mereka, kuatnya simpulan kasih sayang mereka, akhirnya mereka bertemu jua di dunia.

Cinta di dalam jiwa itu memiliki kesuciannya. Kerana cinta, kita dapat mengenali Pencipta kita… Kerana cinta, bertambah kuatlah ketaqwaan kita kepada-Nya. Kerana cinta, kita taat akan suruhan-Nya. Kerana cinta, kita takut pada kemurkaan-Nya.
Kerana cinta jua kita mengenali Rasul kita… Kerana cinta, kita mengasihi baginda. Kerana cinta, kita mengikuti sunnah baginda. Kerana cinta, kita memohon syafaatnya.
Dan kerana cinta, kita saling kasih-mengasihi sesama insan, sesama keluarga, sesama saudara, sesama Islam.
Al-Hubbu = Cinta = Love
Tanpa cinta, fitrah kita tidak sempurna.
Tanpa cinta Ilahi, kita hanyut tiada kembali.
Tanpa cinta Rasul kepada umatnya, kita hilang hala tuju.
Tanpa cinta keluarga, kita tidak berada di dunia ini atau kehidupan kita terabai tidak terpeduli.
Dan tanpa cinta sesama insan, kita tidak punya teman yang akan sama-sama mengharungi kehidupan sehingga ke hayat yang terakhir.

Manusia dijadikan untuk bertaqwa kepada Allah... Taqwa itulah cinta… Manusia hidup untuk berkasih sayang sesama insan… manusia yang dilahirkan telah ditentukan cinta hatinya…

Cinta manusia ada di dalam jiwa… Cinta lelaki pada wanita dipertemukan tulang rusuknya (merujuk pada kejadian Hawa daripada tulang rusuk Adam)… Tulang rusuk itu berada dekat dengan hati, dan berhampiran dengan jiwa… Wanita itu tulang rusuk lelaki. Jika seseorang lelaki kehilangan cinta dan wanita itu, umpama dia kehilangan cinta di dalam jiwa dan tulang rusuknya.

Cinta yang telah tersemat di dalam jiwa tidak boleh dipersiakan.
Mensia-siakan cinta terhadap Allah seumpama mensia-siakan agama kebenaran yang telah dikurniakan kepada makhluk di dunia ini…
Mensia-siakan cinta terhadap Rasulullah seumpama mensia-siakan risalah kebenaran yang telah baginda sampaikan kepada makhluk di dunia ini…
Mensia-siakan cinta sesama insan seumpama mensia-siakan cinta yang dianugerahkan Allah untuk makhluk yang telah dicipta-Nya berpasangan…

Cinta itu ada di dalam hati… carilah ia di situ. Jika kamu telah peroleh cinta itu, jagalah cinta itu dengan baik. Kita bukan manusia yang sempurna sepenuhnya. Sebagai insan, kita punya kekurangan. Oleh itu, jangan melihat seseorang itu dengan kecantikan atau ketampanan wajahnya, ketinggian darjatnya, harta kekayaannya, tetapi lihatlah dirinya dari hati budinya, agamanya, serta ketaqwaannya.

Sesungguhnya, apabila kamu menemui cinta kamu sesama insan itu, janganlah kamu cari lagi yang lebih baik daripada itu. Terimalah ia tanpa sekalipun menoleh kembali di belakang kamu. Kamu tidak mungkin akan peroleh cinta yang lebih baik dari yang kamu temui kerana cinta yang sempurna itu hanyalah cinta kepada Tuhan Yang Maha Esa.
"Renungkanlah... fikirkanlah... huraikanlah hujah anda..." N Athirah.

*Diilhamkan dari lagu nasyid Kalimah Cinta nyanyian In-Team

Nak minta tolong daripada pengguna-pengguna FB...

VOTE MY SLOGAN !!!
Step 1:
masuk link ni untuk like fanpage... http://www.facebook.com/mynewshub

Step 2:
Lepas tu masuk link ni untuk vote my post: http://www.facebook.com/mynewshub/posts/211458718868500?ref=notif&notif_t=like

Kerjasama anda amat dihargai... Terima kasih...

Puisi BiLa Hati TertAnYa-TanYa..

 
Siapa minat berpuisi? Aku minat sangat-sangat. Hahaha...
Aku dah lama nak sertai contest ni. Tapi, baru ni aku berkesempatan buat posting. Hohoho...
Tarikh tutup 20 Mac 2011

Hanya klik sini untuk join.

Puisi: Bila Hati Tertanya-Tanya
Karya: N Athirah

Puisi menjadi bait-bait madah kata
peneman dan pendengar setia luahan rasa
dalam rindu, tangis, tawa, marah, kecewa
segalanya terluah melalui pena puisi bicara.

Bila rindu berputik jauh
tika tangis merendam jiwa
saat tawa ceriakan diri
di kala marah menguasai minda
sewaktu kecewa meruntun hati
di manakah kan kuluah selain puisi?

Hati,
tersimpan pelbagai cerita
terpendam segala rahsia
berat menampung pelbagai rasa
di hati yang kecil segalanya ada.

Tertanya-tanya saat memikirkannya
apakah aku mampu terus bertahan
memendam segalanya sendirian
sampai bilakah akan berterusan
menyimpan kesakitan di hati yang lara.

Bila hati tertanya-tanya
akankah ada insan yang sudi
menjadi peneman dan pendengar setia
tempat meluah segala cerita
bakal menjadi penasihat jiwa
serta amanah menyimpan rahsia.

Aku tercari-cari
aku ternanti-nanti
aku tertanya-tanya
akankah hadir pemberi sinar
sebagai cahaya mengusir suram
mengukir senyum mewarnai ceria
dalam hidup penuh rahsia
pengganti pena peneman bicara
setia dan indah bak puisi madah kata.

Sendirian aku melangkah
menanti hadir insan penyeri
menjadi penghibur tatkala sepi
merungkai persoalan hati yang lara
memberi jawapan pada bicara minda.

Bila hati tertanya-tanya...
12.00 pagi,
20 Mac 2011.

Monday, March 14, 2011

Segmen: Apa Kata CINTA?

Nak join, klik sini.
Tarikh akhir 16.3.2011(cepat!)
Entry yang menarik akan di review
Aku tag: 

Nak tau apa kata aku tentang CINTA? Teruskan membaca...
 
Ok. Berikut adalah entri aku. Dipetik dari entri lepas di sini dan di-copy paste dari entri aku di sini.

Entri ini adalah mengenai cinta. Kenapa mengenai cinta? Kerana aku terasa juga nak menulis huraian mengenai ayat berwarna merah di bawah. Kan sebelum ni aku pernah tulis puisi jiwang (agaknya bukan sekadar puisi ja kot)... wakakaka...
Pada asalnya sekadar cuba-cuba... tak sangka pula huraian aku panjang berjela-jela. Hahahaha... jadi, aku kongsikan bersama pembaca di blog ini =D

Hendak tahu huraian dari aku mengenai cinta, bacalah entri ni sampai habis. ^-^
"Memang cinta ada dalam jiwa kita..." - Cinta Ada

Oleh: N Athirah

Ya, cinta itu memang ada dalam jiwa manusia sejak azali lagi. Sesiapa yang berkata tidak pernah memiliki atau merasa cinta itu, bermakna fikiran mereka telah mendustai mata hati mereka. Begitu juga bagi sesiapa yang berkata mereka sudah tidak punya rasa cinta. Cinta itu tidak dapat difikirkan. Sesungguhnya cinta itu hanya dapat dirasai melalui hati kita.

Cinta itu fitrah manusia… Ianya telah lama berputik di dalam jiwa kita sejak kita masih belum wujud (sebelum kelahiran kita). Semakin hari cinta itu kian merimbun… semakin ianya kita cantas, semakin ia bertunas… Rasa cinta itu tidak boleh kita nafikan. Kehadirannya di jiwa bukanlah suatu paksaan. Tidak sempurna hidup kita tanpa rasa cinta itu… Maka, carilah cinta itu di hati kamu…

Cinta itu memiliki keindahannya… Ianya mendakap erat di dalam jiwa. Sebagaimana Adam dan Hawa yang bercinta ketika di Syurga… Angkara Iblis mereka terpisah. Kerana kuatnya perasaan cinta mereka, kuatnya simpulan kasih sayang mereka, akhirnya mereka bertemu jua di dunia.

Cinta di dalam jiwa itu memiliki kesuciannya. Kerana cinta, kita dapat mengenali Pencipta kita… Kerana cinta, bertambah kuatlah ketaqwaan kita kepada-Nya. Kerana cinta, kita taat akan suruhan-Nya. Kerana cinta, kita takut pada kemurkaan-Nya.
Kerana cinta jua kita mengenali Rasul kita… Kerana cinta, kita mengasihi baginda. Kerana cinta, kita mengikuti sunnah baginda. Kerana cinta, kita memohon syafaatnya.
Dan kerana cinta, kita saling kasih-mengasihi sesama insan, sesama keluarga, sesama saudara, sesama Islam.
Al-Hubbu = Cinta = Love
Tanpa cinta, fitrah kita tidak sempurna.
Tanpa cinta Ilahi, kita hanyut tiada kembali.
Tanpa cinta Rasul kepada umatnya, kita hilang hala tuju.
Tanpa cinta keluarga, kita tidak berada di dunia ini atau kehidupan kita terabai tidak terpeduli.
Dan tanpa cinta sesama insan, kita tidak punya teman yang akan sama-sama mengharungi kehidupan sehingga ke hayat yang terakhir.

Manusia dijadikan untuk bertaqwa kepada Allah... Taqwa itulah cinta… Manusia hidup untuk berkasih sayang sesama insan… manusia yang dilahirkan telah ditentukan cinta hatinya…

Cinta manusia ada di dalam jiwa… Cinta lelaki pada wanita dipertemukan tulang rusuknya (merujuk pada kejadian Hawa daripada tulang rusuk Adam)… Tulang rusuk itu berada dekat dengan hati, dan berhampiran dengan jiwa… Wanita itu tulang rusuk lelaki. Jika seseorang lelaki kehilangan cinta dan wanita itu, umpama dia kehilangan cinta di dalam jiwa dan tulang rusuknya.

Cinta yang telah tersemat di dalam jiwa tidak boleh dipersiakan.
Mensia-siakan cinta terhadap Allah seumpama mensia-siakan agama kebenaran yang telah dikurniakan kepada makhluk di dunia ini…
Mensia-siakan cinta terhadap Rasulullah seumpama mensia-siakan risalah kebenaran yang telah baginda sampaikan kepada makhluk di dunia ini…
Mensia-siakan cinta sesama insan seumpama mensia-siakan cinta yang dianugerahkan Allah untuk makhluk yang telah dicipta-Nya berpasangan…

Cinta itu ada di dalam hati… carilah ia di situ. Jika kamu telah peroleh cinta itu, jagalah cinta itu dengan baik. Kita bukan manusia yang sempurna sepenuhnya. Sebagai insan, kita punya kekurangan. Oleh itu, jangan melihat seseorang itu dengan kecantikan atau ketampanan wajahnya, ketinggian darjatnya, harta kekayaannya, tetapi lihatlah dirinya dari hati budinya, agamanya, serta ketaqwaannya.

Sesungguhnya, apabila kamu menemui cinta kamu sesama insan itu, janganlah kamu cari lagi yang lebih baik daripada itu. Terimalah ia tanpa sekalipun menoleh kembali di belakang kamu. Kamu tidak mungkin akan peroleh cinta yang lebih baik dari yang kamu temui kerana cinta yang sempurna itu hanyalah cinta kepada Tuhan Yang Maha Esa.

"Renungkanlah... fikirkanlah... huraikanlah hujah anda..." N Athirah.

*Diilhamkan dari lagu nasyid Kalimah Cinta nyanyian In-Team

Saturday, March 12, 2011

Aku Pemenang Ketiga Contest Aku & Lagu!!!

Wah! Wah! Wah! Yes! Yes! Yes!

Ini adalah kali pertama aku menang contest. Serius aku tak sangka. Sebelum ni aku selalu follow up mana-mana result contest yang aku join, tapi tak pernah menang. Bukan saja tak pernah menang, tak pernah masuk link top20 ka, top10 ka, atau top5. Langsung tak ada.

Baru-baru ni aku check ada update top 10 Contest Aku  Lagu. Aku selamba derk ja buka dan tengok list tu. Tak ada perasaan excited mungkin aku tersenarai. Tapi, bila ternampak list tu ada tulis 10)athirah, aku terus terjerit. Terkejut geng. Terselit juga aku nombor 10. Tapi, aku masih tak menyimpan harapan tinggi untuk menang. Dah biasa selalu tak menang. Hehehehe...

Pagi tadi, aku tengok, dah ada result. Aku tengok lagi dengan selambanya. Hahahaha...
Mula scroll bawah, jumpa nama pertama:
 Scroll lagi, jumpa nama ni:
3) mama zharfan
Scroll lagi, eh-eh betul ka apa aku nampak ni?
10) athirah
Aku check lagi link tu, betul ka aku. Sah memang aku! Bukan main excited lagi aku. Tak pernah sangka tau. Peserta lain yang tersenarai Top10 tu memang boleh tahan ceritanya. Tapi, aku betul-betul tak sangka aku boleh terpilih sebagai salah seorang pemenang. Alhamdulillah!

Terima kasih kepada penganjur. Tahniah juga kepada Iya dan Mama Zharfan! Kisah mereka berdua ni memang betul-betul menyentuh hati aku. Memang layak dipilih sebagai pemenang.

Berikut adalah link mengenai contest ini...

Entri penyertaan aku:
http://nathirah.blogspot.com/2011/02/contest-aku-lagu.html
Artikel mengenai lagu ini aku dah pernah post tahun lepas di sini. Entri ni pula aku edit baru untuk melengkapkan kisah aku sempena Contest Aku & Lagu.

Senarai Top 10 Contestant:
http://munajatcinta88.blogspot.com/2011/03/top-10-dulu-yepening-nak-pilih.html
 Keputusan pemenang:

Thursday, March 10, 2011

Contest ' Resepi Pilihan ' Sinar Raudah

Tarikh tutup 12 Mac 2011 tepat pada pukul 12 tengahari

Contest ' Resepi Pilihan ' Sinar Raudah ini dianjurkan oleh penulis blog SINAR RAUDAH.

Korang ada resepi yang nak dipertaruhkan?

Klik sini untuk join.


Ok... ini resepi dari aku:

Resepi ni adalah resepi keluarga... Mempunyai lebih khasiat terutamanya untuk wanita lepas bersalin. Selain itu, masakannya pun sedap kalau dimasak dengan betul dan bahan yang cukup.

Sup Ayam Bercendawan

Ramuannya:
Minyak bijan
Bawang putih (seulas)
Bawang merah (seulas)
Halia (lagi banyak lagi terasa =D)
Kicap pekat
Serbuk lada sulah (lada hitam)
Garam
Aji-na-moto
Air

Bahannya:
Cendawan kering / Kulat (cendawan kering yang jual packing kat kedai tu)
Ayam

Penyediaan ramuan:
Tumbuk dengan lesung atau blender-kan bawang putih, bawang merah, dan halia.

Penyediaan bahan:
Potong ayam mengikut potongan kegemaran masing-masing. Manakala cendawan tersebut direndam dengan air sehingga kembang (untuk cepat, rendam dengan air panas). Kemudian potong kecil-kecil (batangnya dibuang lah). P/s: Jangan lupa basuh ayam dan cendawan tu.


Penyediaan masakan:
  1. Tuangkan minyak bijan ke dalam kuali dan panaskan (agak-agak minyak tu cukup untuk tumis bawang dan halia serta cendawan dan ayam).
  2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk / blender sehingga terhidu aromanya. =D (bau minyak bijan pembuka selera)
  3. Kemudian, masukkan cendawan dan ayam yang sudah dipotong-potong tadi, ditumis bersama bawang dan halia.
  4. Kemudian barulah tuangkan kicap dan gaul di dalam masakan.
  5. Masukkan serbuk lada sulah secukup rasa ke dalam masakan.
  6. Masukkan garam dan aji-na-moto secukup rasa.
  7. Akhir sekali barulah tuangkan air secukupnya dan gaul. Biarkan sehingga mendidih.
  8. Dah mendidih, jangan lupa rasa supnya, kalau tawar, tambahlah garam. Kalau rasa kurang lada sulahnya, tambahkan saja. Kalau tengok nampak cair (kurang) warna kicapnya, tambahkan kicap.
  9. Dah selesai, tutup api dan siap untuk dihidang.
  10. Makan bersama nasi, sedap... Lagi-lagi ketika masih panas.

Nak sertakan gambar... Tapi, dalam masa terdekat ni belum beli bahan-bahan untuk masak masakan ni. Huhuhu...

    Saturday, March 5, 2011

    Cerita Kekok Saya


    Tarikh tutup waktu aku tulis entri ni aku tak tau lagi. Hehehe...

    Ini cerita aku:

    Ok. Kisah ni berlaku pada tahun 2009 semasa mengikuti Kem Rakan Muda Jiran Muda Siri 02/09 di Karambunai, Sabah. Hari kedua kem kalau aku tak salah...
    Pada pagi tersebut, kami diarahkan memakai pakaian kerja. Kira pakaian formal la. Aku dah sedia pakaian aku yang dicadangkan oleh ibu. Aku pakai baju warna krim kat dalam, luarnya lapis blazer hitam (mesti lapis juga sebab baju kat dalam tu lengan pendek sangat). Seluar pula, sluar slek warna hijau tua. Tudung warna hitam la. Siap dengan kasut kulit. Smart geng.
    Kami diarahkan berbaris mengikut kumpulan. Tapi berganti-ganti la. Mula-mula lelaki dipanggil berbaris kat kem utama. Lepas tu perempuan. Waktu kami perempuan diarahkan berbaris, ada beberapa lelaki (yang terpilih kot) diarahkan berkumpul satu tempat yang ada meja dan kerusi. Tengah baru berbaris tu, tiba-tiba Mami (salah seorang urusetia lelaki time kem) tunjuk aku dan isyaratkan aku untuk berdiri sebaris dengan beberapa perempuan yang dipilih sebelum aku. Pelik juga. Apa kes ni? Aku ada buat silap ke? Dah cukup, kami dibawa ke tempat kumpulan lelaki 'terpilih' tu dan diarahkan memilih pasangan masing-masing. Hah?!

    Kat kumpulan lelaki tu, ada salah seorang rakan sekelas aku, sH@ReeN. Dia suruh aku pilih dia. Lepas tu ada seorang lelaki yang waktu tu aku tak tau namanya suruh aku pilih dia. Bingung wo. Lelaki tu pakai baju lebih kurang macam aku. Dia pakai kemeja putih berjalur biru, dilapis dengan blazer. Macam peguam. Akhirnya, Mami tu sendiri pasang-pasangkan kami. Dan aku dapat dengan lelaki tu. Kebetulan pula hanya kami berdua pakai pakaian macam tu. Hohohoho...

    Lepas tu, korang nak tau kami diarahkan apa? Tak nak tau, tak payah baca k. Hehehe...

    Kami diarahkan berlakon jadi pasangan ala-ala couple!!! Adoi nah! Siap kena suruh jadi romantik, geng! O.o
    Aku bukan la tak pernah ada kekasih. Tapi, aku tak pernah dating sebab ex-boyfriend(s) aku semuanya orang jauh. Bukan Labuan. Hohohoho...

    Dalam tempoh perkenalan tu, aku tau nama dia Saiful Mahmud (nama bapa dia macam nama bapa kepada ayah aku, arwak nenek Mahmud). Aku tanya la dia, dia pandai ka nak romantik-romantik ni? Dia pun tak tau katanya. Huhu... Tapi, aku rasa dia pandai... Hehehe...

    Kami berkenalan, tanya macam-macam. Waktu tu aku tingkatan empat, dia tingkatan tiga. Tapi umur dia macam aku sebenarnya. Terus-terang la... Tinggi aku paras dada dia ja. Hahahahaha... Tinggi aku kan hanya 144cm.

    Al-maklumlah aku tak pernah dating. Tu yang kekok tu. Saiful ajak aku duduk, aku ikut. Tapi, tak nak rapat. Aku duduk kat tepi ja. Sampaikan dia tegur aku, bimbang jatuh. Malu la nak duduk rapat-rapat. Dia bukan boyfriend aku. Hahaha...  Boleh dikatakan, macam-macam dia tegur aku. Aku ni lagi jenis tak boleh bertentangan wajah dengan lelaki. Malu siot! Bila dia ajak aku 'dating' kat tepi air (Karambunai tu kawasan pantai), aku ikut ja. Dia bawa aku kat bawah pokok, aku ikut juga. Hahahaha... Dia tengok pokok tu ada semut, dia tak suruh aku sandar kat situ. Aku ni pula semua nak diturut. Waktu minum pagi, aku tak minum teh. Jadi, aku ambil air suam ja. Dia pula sibuk nak tolong bawa. Aku ni pula, tak tau nak kata apa dah.

    Waktu hanya berdua tu masih ok. Dugaan seterusnya, waktu disoal siasat oleh Mami. Dugaan beb! Kami kena bising-bising ja. Mami tanya Saiful, aku suka warna apa (information: I like black colour). Saiful jawab biru (dia ingat warna kegemarannya saja). Mami bising-bising la... sebab tak ada tanda-tanda aku minat sangat warna biru melalui pakaian aku. Aku ni mengiyakan saja sebab Saiful cakap, apa-apa, iyakan saja. Mami tanya aku, Saiful minat warna apa, aku jawab la biru. Sebab baju dia berjalur biru. Jawapan aku ok.

    Cita-cita pula, Saiful nak jadi peguam sivil. Bila Mami tanya Saiful aku nak jadi apa, dia bagi aku kerja kat Pustaka Melayu!!! Dia suruh aku angkat gas ke apa! Aku kata Dewan Bahasa dan Pustaka la!!! Bukan main Mami tu bising. Teruk...teruk...

    Lepas kes tu, kami semua 'pasangan terpilih' ni diarahkan buat catwalk depan peserta kem yang lain. Habislah! Siap kena suruh buat macam pasangan kekasih pula tu... Adooiiiiyaiiii... Dah tu, pasangan pertama yang Mami panggil, adalah kami! Siap kena bagitau si lelaki suruh awek dia kerja kat Pustaka Melayu. Malunya... Pustaka Melayu ada kat Labuan. Jual entah apa-apa barang. Segala gas, kedai peralatan kalau tak salah.

    Apa kami buat? Catwalk ja la... Nasib baik baju dia lengan panjang. Pegang la lengan dia sambil jalan. Panas rasanya wajah aku waktu tu. Aku lagi tak pandai nak jadi model macam tu. Rasanya, hancur image aku... Huhuhuhu...

    Aku sangka dugaan tu habis sampai situ ja. Rupa-rupanya tak habis lagi! Kami disuruh menari ikut rentak lagu yang dipasang. Menari sepasang-sepasang. Mati gue! Yang teruk gila, pasangan pertama tu kena pada kami lagi! Nak-nak kena bagi pula lagu Kuch Kuch Ho Tahe. Kenak la kau TyRah menari di sana! Aku pun menari ja la ikut rentak Saiful. Puas dorang main-mainkan kami. Memang jadi bahan ketawa la kmi. Aku tak pandai menari!! Kena lagi lagu macam ni. Kalau korang magi lagu rancak sikit, tak apa la. Aduiii... Part last, abang urusetia tu nak buka butang blazer Saiful yang baru sebelum menari tu aku dah tolong butangkan (atas permintaan Saiful). Saiful pun tolong la buka butang. Dorang nak buka baju tu, Saiful ikut ja. Lepas tu Saiful sangkut ja kat lengan dia sambil menari. Punya la sowt waktu tu. Rupa-rupanya dorang nak Saiful buang baju tu. Hohoho... Teruk gila time tu. Aku pun tak tau nak kata apa. Aku rasa tarian aku waktu tu kaku gila. Hahahaha... dan aku pun tak pandai nak romantik-romantik ni. Gila punya kisah. Sampai sekarang aku ingat lagi.

    Begitulah kisah aku yang panjang berjela... entah pembaca faham atau tidak. Hahahaha...