Kembara Puteri Rawija ~ dari Tinta Digital Al-Labuani: 12/1/10 - 1/1/11

Thursday, December 30, 2010

edit fOto cOntEst


Kali ini aku join edit phOto cOntEst anjuran Qaseh Dalia Adelia...

tarikh tutup :
31 DISEMBER 2010
pemenang akan diumukan pada
8 JANUARI 2011

Nak join, klik sini.

Aku tag:

So, gambar yang aku edit ialah...

Yang ini sebelum edit:
Nampak tak yang kat tengah-tengah tu?
Hohohoho... kalau tak nampak, tengok gambar kat bawah pula:
Ok. Dah nampak kan!
Kalau tengok gambar kat atas ni, aku masih pakai tali pinggang warna hijau.
Maksudnya aku masih peringkat Pelangi Hijau la dalam PSSGM.
Yang kat belakang aku tu, Asfadillah, masih peringkat asas lagi waktu ni.

Ok tengok kat bawah ni:
Haa... gambar ni dah menunjukkan aku pakai tali pinggang merah, sesuai dengan peringkat aku sekarang dalam PSSGM, Pelangi Merah.
Dan Asfadillah sekarang dah pakai tali pinggang putih, peringkat Awan Putih.
Tapi, aku bukan nak pertaruhkan gambar ni.



Tengok kat bawah!



Ok... edit punya edit, hasilnya inilah:
Haa! Inilah lambang kumpulan kami, PENDEKAR!
Tapi, dalam gambar ni hanya ada aku dan Asfadillah sahaja.
Pendekar PutriTyRah itu, aku, senior dalam group ni.
Pendekar HISOKANI itu, Asfadillah, owner group ni
Bersama dengan haiwan masing-masing.

Hehehe... aku edit guna imikimi.com...

P/s: Ops! Maksud kumpulan PENDEKAR tu, ahli-ahlinya bukanlah dari gambar asal kat atas tu. Dalam gambar di atas tu hanya ada tiga orang ahli daripada group PENDEKAR... Seorang lagi tu, adik aku yang tingkatan 3, Zafirah, perempuan yang seorang lagi dalam gambar tu.

Tuesday, December 21, 2010

Contest Mimik Muka MENARIK

 Tarikh tutup contest ni ialah 25 Disember 2010.
Ini lah gambar pilihan aku.
Hahahaha... Ganasnya... Gambar ni diambil selepas selesai ujian kenaikan bengkong Gayong. Untuk aku, naik pangkat Pelangi Merah. Kat belakang aku tu, Mohd Nur Asfadillah, anak Gayong yang baru masuk tahun ni, dia ambil ujian Awan Putih.
Kenapa aku pegang pisau? Sebab tahap aku dah guna senjata. Untuk batch kami, kami belajar senjata pisau dan parang.

Teka-Teki Bolat

Dijemput oleh penganjur sendiri untuk join contest ni. Bersempena 110 post kat blog penganjur, maka tersedialah contest ini. Hehehe...
Peserta contest diminta meneka barang-barang dalam banner contest kat atas.
Klunya ada 15 barang.

Tarikh tutup pada 22 Disember 2010.
Nak join, klik sini.

Jawapannya...
Telefon bimbit (macam Nokia)
CASIO SCIENTIFIC CALCULATOR fx-570MS
Clorets
Highlighter (pink colour)
Pembaris
Kunci
Kertas A4
Ball pen Faber Castell biru - 0.7mm kot (pen tidak bertutup)
Buku tulis
Oxford Dictionary
Pendrive
Ball pen hitam (tekan-tekan)
Ball pen biru (tekan-tekan)
Pen Faber Castell biru (tertutup - pen cair kot)
Buku Rujukan
* Peta dunia tu termasuk juga ke?

Monday, December 20, 2010

Kontest Blog Terkemas

Hahaha...aku ditag oleh IERA AFZU...
Kali ni Kontest Blog Terkemas. Jom masuk sini.

Sunday, December 19, 2010

CONTEST CERPEN SESEDAP RASA



Hari yang cerah. Gadis comel bertudung itu sedang menikmati hidangan nasi ayam dan air coke di sebuah restoran yang terletak di tengah bandar. Kekusyukannya menikmati hidangan tersebut membuatkan dia tidak menghiraukan manusia-manusia di sekelilingnya. “Best makan kat sini waktu-waktu bosan begini. Makanannya pun sedap,” gadis itu bermonolog.

Ain Zulaikha. Itulah nama gadis comel tersebut. Hari cuti sekolah merupakan hari yang membosankan baginya. Oleh yang demikian, dia keluar bersiar-siar di bandar seorang diri memandangkan kedua-dua ibu bapanya sedang sibuk bekerja. “Huh! Lepas makan ni nak pergi mana ya?” Fikirnya. Dia memerhatikan pakaiannya, memastikan tiada sebarang kekotoran pada pakaian tersebut. Hari itu adalah hari Jumaat, dia mengenakan baju kurung berwarna kuning dengan tudung merah jambu untuk keluar berjalan.

Selepas membayar makanannya, Ain keluar dari restoran tersebut. Dia berjalan-jalan dan singgah di kedai-kedai yang dilintasinya bagi melihat mana-mana barang yang boleh menarik perhatiannya. Ketika dia baru lepas menyeberangi jalan, tiba-tiba kedengaran bunyi hon kereta yang kuat. Ain segera menoleh…

“Hoi, budak! Kau nak mati ke ha?! Kalau nak lintas jalan tu, tengok kiri kanan lah dulu?!!!” Jerit pemandu teksi yang membunyikan hon tadi lalu memandu pergi.

“Aik?! Apa kena dengan orang tu? Kenapa aku pula yang dimarah? Aku dah habis seberang jalan baru dia datang, tiba-tiba aku pula dimarah. Bengangnya!” Ain mengomel sendirian.

“Manusia tu ada masalah mental kot nak marah-marah. Huhuhuhu…” monolog seekor kucing yang berada tidak jauh daripada Ain. (Hahahahahaha…)

Dengan wajah bengangnya, Ain berjalan laju menuju ke arah yang dia sendiri tidak pasti. Ke mana kakinya melangkah, ke situ lah yang dia tuju. Tanpa diduga, tiba-tiba…

GEDEBUB!!!! “Aduh!” Ain terjerit kecil. Dengan wajah merah padam dia bangun kembali.

“Aduuiii… malunya. Macammana aku boleh terjatuh ni…” gumamnya sambil menyapu debu-debu yang melekat pada bajunya.

Sedang menyapu kotoran degil pada baju kesayangannya itu sambil menoleh ke serata arah, Ain terpandang seorang lelaki yang agak kacak tidak jauh di hadapannya. “Waaah! Tu kan mamat yang aku admire sangat tu. Dia ada kat sini la…” bisik hatinya. Matanya tidak lepas memandang lelaki tersebut.

Love-love pelbagai saiz mula berterbangan di sekeliling Ain yang sedang melihat gelagat lelaki yang diminatinya itu, “aisyeehhhhMAN! Cutenya dia senyum. Aaaahhh! Terpikat hatiku.”

Sedang kusyuk berkhayal sambil memerhatikan jejaka idamannya itu. Tiba-tiba yang ke sekian kalinya…
“Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar disinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur
Seperti cinta kita…” lagu chorus Kebahagiaan Dalam Perpisahan nyanyian Shahir AF8 berkumandang dari telefon bimbit Ain Zulaikha menandakan sms masuk.

“Adoi! Siapa pula kacau daun ni!” Ain membebel sendirian sambil mengeluarkan telefon bimbit dari poket baju kurungnya.

“Hek eleh! Ada juga manusia misteri minta kredit dengan aku. Dia ingat aku ni taukeh kredit ke apa?” Ain membebel lagi.

Kemudian dia menoleh kembali ke arah dia melihat jejaka idamannya tadi. Namun, lelaki tersebut telah hilang dari pandangannya. "Alah! Sms minta kredit ni punya pasallah kacau aku tengok mamat tadi. Kan dah hilang!" Ain membebel untuk ke sekian kalinya.

“Huh! Daripada aku bagi macam tu saja kredit kat orang, lebih baik aku anjurkan contest dan hadiahkan pemenangnya wang tunai atau topup.” Kata Ain sambil tersenyum.

Ain berpaling ke arah kamera video yang merakamkan lakonan kisah Ain Zulaikha, kemudian dia berkata, “kepada para penonton, kalau nak dapat hadiah topup atau tunai, sertailah Contest Sesedap Rasa anjuran Ain Zulaikha. Kepada para pembaca blog, anda boleh click banner kat bawah...”

"Cara penyertaannya mudah sahaja..."



“Hadiah-hadiahnya seperti yang tertera…” sambung Ain lagi.



"Cepat-cepat hantar penyertaan sebelum contest tamat! Norgadis Labuan, Iera Afzu, Anda di-tag!"

Sekian... Cerita tamat...

Friday, December 17, 2010

Me & My Teddy Contest

 Wa...!!! Ada Teddy la... Hehehe...

Kali ni aku nak join contest Me & My Teddy pula. (Di tag oleh Norgadis Labuan)
Tarikh tutup pada 31 Disember 2010.

Aku tag:

Nak join, cepat klik sini.


Inilah aku bersama TEDDY!!!
Pasal aku dengan teddy ni:
Teddy ni aku nak sangat-sangat... huhuhu... Tapi, aku ni dah besar. Baru saja tamat SPM... Jadi, tak la kena belikan. Hahahaha... Adik bongsu aku boleh la sebab dia kecil lagi... Hehehehe...
Apa jadi dengan aku dan teddy kat atas? Tinggal impian saja geng. Hohohoho...
So, Me and My Teddy just a dream.
Di mana pula aku dapat teddy tu? Kat kedai ar. Milimewah Supermarket. Tadi sempat bergambar sekejap. Hahahaha...



Buang tebiat kot aku ni. Wakakakaka... Boleh diterima ke Kak Zunah? Hehehe...

Thursday, December 16, 2010

Bila BLOGGER berlakon .. Suai kenal blogger

Aku join segmen Abang Ben lagi! Segmen beliau di sini.

1. Header blog BEN ASHAARI ..

2. Bila mula buat blog ?
1 Januari 2008
Seingat aku, blog aku lahir pada tahun 2007... Tapi, mungkin aku dah tukar blog dan blog tu dah di-delete (pelupa!)

3. Jumlah follower sekarang ini ..
Dari semalam sampai hari ni, aku dah ada 56 follower...

4. Berapa trafik harian ?
Tak banyak. Untuk trafik hari ni saja, hanya lapan (8).

5. Sehari berapa entri ?
Ikut mood la. Ada la dalam satu, dua entri. Kalau rajin, banyak. Kalau malas, sikit...dan lagi teruk, tak ada entri langsung beberapa lama.

6. Berikan satu blog yang best korang suka baca ..
Sebuah laman blog dakwah di bawah kendalian Lukhman al-Yusufi, seorang penulis muda kelahiran Sarawak yang bercita-cita tinggi dalam dakwah Islamiah dan kini sedang menyambung pengajiannya di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Petaling Jaya, Selangor.

Wednesday, December 15, 2010

GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh

Bersempena 3 buah negara telah penganjur giveaway ini lawati semasa hujung tahun ni...
Wujudlah entri penyertaan aku ni. Hahahaha...
30 ole-ole dari 3 negara untuk dimenangi. Jom sertai sekarang!
KLIK SINI Tarikh tutup pada 19 Disember 2010.

Aku dah follow blog *~The Beauty In Ugly~*
Dan sekarang aku tag: Norgadis Labuan

Encik Edy, saya berminat dengan keychain dari Singapore tu...
^_^

Di-Tag oleh IERA AFZU

Hohohoho... ini pertama kali aku memenuhi tag blogger. Huhuhu... IERA AFZU di-tag oleh Puteri. Kemudian, IERA tag Puteri lagi... hohoho... Ops... Puteri kedua tu maksud aku adalah aku... kerana, itulah nama panggilan aku berdasarkan nama Siti Puteri Rawija (nama sejak dalam kandungan...tapi bukan nama dalam kad pengenalan).

Inilah soalan dan jawapannya...


Nama blog dan kenapa itu dipilih:


Catatan Penulis Remaja Muslimah nama blog aku. Kenapa dipilih? Kerana blog ini memaparkan catatan-catatan (tak kira la karya, diari atau apa-apa artikel pun) daripada aku yang merupakan penulis remaja di Labuan (bukanlah penulis popular seperti Hasif Hamsyari dan Farissa Hany).Perempuan beragama Islam, muslimah.


Nama URL dan mana datangnya idea itu:

Dari mana datangnya? dari nama pena aku sendiri. Nama pena aku, N Athirah. jadi, aku gabungkan terus untuk url blog, nathirah.


Method penulisan blog anda:
Secara umumnya, penulisan blog aku berasaskan catatan-catatan yang biasa (mungkin agak membosankan). Sesekali diselitkan artikel-artikel, luahan hati serta karya-karyaku sendiri.
P/s: Sewaktu aku masih aktif menulis blog sekitar awal tahun ni, Adham suka baca artikel-artikel melalut aku. Hahaha...

Perasaan anda apabila melihat blog org lain lebih menarik daripada blog anda:
Cemburu? Memang. Hohohoho... Tapi, tak adalah sangat. Sebab biasanya aku lebih akan berasa takjub. Then, ada masa, aku edit la blog aku sendiri.

Bila wujudnya blog anda:
1 Januari 2008
Seingat aku, blog aku lahir pada tahun 2007...  Tapi, mungkin aku dah tukar blog dan blog tu dah di-delete (pelupa!)

Siapa orang pertama yang menjadi pengikut anda:
Seorang penulis muda kelahiran Sarawak yang bercita-cita tinggi dalam dakwah Islamiah dan kini sedang menyambung pengajiannya di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Petaling Jaya, Selangor.

5 orang yang telah ditag:
1. Lukhman Al-Yusufi
5. Azrul Amin

Tuesday, December 14, 2010

~1st GA Bahagia Ku Di Sini a.k.a Fieza79~


Kak Fieza buat Giveaway sempena percutiannya di Cameron Highlands tempohari. Tarikh tutupnya 14 Disember 2010. Cepat-cepat terjah sini nak sertai...

Oh, ya! Aku nak tag: Norgadis Labuan

Monday, December 13, 2010

BLOG LIST BEN ASHAARI 2011



KAMI MERAYU

Untuk entri ini, aku menyertai segmen dari blog Abang BEN ASHAARI, segmen "KAMI MERAYU" yang bertujuan untuk meraih simpati mereka yang merokok di tempat terbuka. Mari kita sertai kempen ni ramai-ramai.



Besigup... ni perkataan dari bahasa kat Labuan... maksudnya merokok. Jadi, rokok dipanggil sigup. Tapi, sebutannya bukan macam sign up ya. Hehehe...


Pengalaman saya bersama mereka yang merokok yang mana saya amat tidak suka sama sekali sikap mereka itu:

Banyak sebenarnya pengalaman macam ni. Tambahan lagi aku sebagai pelajar sekolah, banyak perokok-perokok tegar kat sekolah tu termasuk rakan sekelas aku. Tapi, rakan sekelas aku ni bukan lah macam pelajar yang lain yang suka-suka merokok sampai mencemar udara yang dihirup oleh member-member dorang yang tak merokok @ tak suka bau rokok.

Yang ni, aku nak ceritakan pengalaman aku baru-baru ni, hari peperiksaan SPM. Waktu tu aku ada kat kantin sekolah bersama classmate aku, Syafawati dan 'kesayangannya'. Kami sedang mengulangkaji pelajaran Science sebelum menghadapi Sains kertas 2 SPM. Tengah-tengah ulangkaji sambil makan tu (sebab waktu tu waktu rehat), ex-classmate aku time form 1, 2, 3 (form 4, 5 dah jadi classmate 'kesayangan' Syafa sebab aliran kami berbeza) datang jumpa 'kesayangan' si Syafa ni. Lepas tu dia keluarkan sigup (rokok) depan kami. Aku tegur dia, suruh dia besigup (merokok) kat tempat lain. Dia tanya kenapa, aku cakap kat dia, "haring!" Maksudnya busuk. Dia tak hiraukan pula. Geramnya aku. Aku tak suka la waktu makan, ada orang besigup dekat dengan aku. Dah tu, dia minta kami ajar dia sains pula. Aku ni pula jenis yang tak berapa pandai matapelajaran ni. Jadi, dia minta tolong aku cari jawapan sedia ada kat buku ulangkaji sains dia tu. Tambah lah aku geram dengan mamat tu. Buku dia sendiri, aku pula kena tolong cari. Dah macam tu, bau rokok pula semerbak. Yang aku ni pun dengan tangan berulang-kali mengipas asap rokok tu supaya aku tak terhidu. Dia buat derk tak kisah ja. Tak ada hati dan perasaan agaknya. Tak boleh hidup tanpa rokok kot... sebab nak kondem awal. Dia nak kondem awal pun, jangan lah bawa-bawa oragn yang tak merokok... Aduiii...



Rayuan saya pada mereka:

Nak merayu apa? Orang macam dorang ni kebanyakannya tak pandai nak sedar. Tapi, aku minta juga la... Tolonglah jangan nak libatkan orang lain dengan asap rokok korang tu. Dan ingatlah, rokok itu MAKRUH di sisi Islam kerana MEMBAHAYAKAN KESIHATAN. Dan rokok itu HARAM di sisi Islam kerana ia membawa MATI.
P/s: Kalau nak jadi pasangan aku pula, tolonglah berhenti merokok. Hehehe...


Cadangan anda kepada kerajaan terhadap isu rokok ini:

Cadangan kepada kerajaan? Aku tak tau la nak bagi cadangan macammana sebab penjualan rokok ni pun merupakan ASET KERAJAAN. Tapi, aku boleh bagi cadangan ni: terhadkan penjualan rokok, then haramkan penjualan rokok terhadap orang Islam.


Tambahan daripada Abang BEN:
Segmen ini bukan bertujuan untuk anti atau membenci siapa siapa tetapi hanyalah bertujuan untuk berkongsi perasaan kami yang tidak merokok ini terpaksa menghirup udara yg beracun tu ..

'PEACE CONTEST' by EZAN IDMA

Kali ni, aku join 'PEACE CONTEST' by EZAN IDMA pula.


Tarikh tutup: 1 Januari 2011
Kalau nak join, sila klik sini.

Sebelum tu, aku nak tag 3 orang dulu:
Norgadis Labuan
Nurcahaya Atikah
IERA AFZU

Gambar yang dipertaruhkan:
Aku (N Athirah) dan Syafawati dua-dua tengah peace kat depan cermin

Gambar ni di ambil pada sehari sebelum peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), 22 November 2010. Baju yang kami pakai tu ialah t-shirt kelas 5 Hibiscus. Waktu ni kami baru sahaja selesai kelas tambahan Bahasa Melayu, persediaan untuk menghadapi kertas BM pada keesokkan harinya. Tempat kami bergambar ni pula, di tandas guru bersebelahan pejabat sekolah yang cantik ni. Hehehe...
Al-maklumlah, kami dah nak tamat bersekolah di SMK Mutiara. Jadi, bimbang kempunan tak merasa masuk tandas yang dah diubah suai pada hujung dua tahun lepas kalau aku tak silap. =)

Saturday, December 11, 2010

Your Photo Contest

Contest terbaru: "Your Photo Contest" dari blog Kay-E.

Gambar yang diminta ialah gambar menangkap diri sendiri pada sebuah cermin.
Dan aku pertaruhkan gambar ini:

Yang duduk betul-betul depan cermin tu, adik aku, Zafirah.
Yang kat belakang tu, Husin dan aku (N Athirah).

Yang ni gambar time nak latihan silat hari Sabtu di foyer blok B sekolah untuk ujian kenaikan bengkong. Dah lama dah ni... Waktu ni kami ada latihan parang. Disebabkan hari hujan dan ribut, guru silat kami lambat sikit datang. Jadi, sempatlah ambil gambar sekejap. Hehehe...

Oh, ya! Hampir terlupa untuk memenuhi satu lagi syarat penyertaan, iaitu tag rakan. Jadi, aku tag:

Untuk menyertai contest ini, sila klik sini.
Join sekarang sebelum 31 Disember 2010.

Tuesday, December 7, 2010

GA Teka & Menang Ibu3A

Kali ni aku nak join give away yang ni pula.

Tarikh tutup penyertaan seperti kat banner tu, 31 Disember 2010.
Sesiapa nak join, klik saja sini.

Give away ni taklah senang sangat, tidak juga susah sangat.
Caranya, kena teka jumlah duit syiling kat bawah ni:
Barisan hadapan dari kiri: 1sen dan 5 sen
Bahagian belakang dari kiri: 10sen, 20sen, dan 50sen

Klunya: RM50 < X < RM100
Maksudnya, lebih dari RM50 dan kurang daripada RM100
 
Diberi peluang meneka hanya sebanyak dua kali.
Jawapan aku:
1. RM77.86
2. RM80.06

Sunday, December 5, 2010

Contest Mata Paling Menawan

Apa pula ni Thirah? Ada-ada saja la kau ni... hahahaha...
Kali ni aku nak join contest lagi. Contest apa pula lagi?

Kalau korang pun nak join, klik sini.
Tarikh tutup, hari ni, 5 Disember 2010 sebelum jam 12 malam


Aku nak pilih gambar ini;
Kalau tak salah aku, gambar ni pertama kali aku masukkan dalam blog ni kan.
Padahal gambar ni dah tersebar dah kat banyak laman sosial yang aku join. Hehehe...

Kenapa aku rasa mata aku ni menawan?
Apa jawapannya ya? Hehehe... Satu perenggan ja kan... ini jawapannya:
Aku rasa mata aku ni menawan kerana, sepasang mata aku ni dah sempurna dikurniakan oleh Allah SWT. Tak perlu ditambah-tambah lagi. Walaupun rabun, alhamdulillah aku masih boleh melihat segala macam perkara termasuklah yang tersirat. Hehehe...

Menawan ke Cik Athirah ooi?
Aku tengok macam garang feat ganas ja tu... siap pegang pisau lagi tu. hahahaha...