Monday, March 15, 2010

Kenapalah ada kawan macam ni...?

Sedikit perkara ingin aku kongsikan dengan sesiapa yang rajin baca blog aku ni... Hal ini berkaitan dengan persahabatan ...

Ini adalah PNC Message (Private And Confidential Message) dari adik* aku kat VirtualFriends:
----- Original Message -----

From: .......................................
To: lbnathirah (DetektifAthirah, a.k.a N Athirah)
Sent: Fri, 12 Mar 2010 06:50:00 PM
Subject: RE: selamat berkenalan


.... ni jarang cakit lah ...ade kawan .... ni dia x leh tgk .... kawan ngan org lain kalau .... kawan gak nanti dia x akan cakap ngan dah ngan .......akak rase .... patut wat ape
Yang ini pula PNC balas dari aku:
ai... ada juga manusia mcm tu dgn .......
kakak xtau la apa sepatutnya yg .... blh bt...
cuma, kalau kakak berbeza sikit... kakak lebih tegas lagi...
diri kita bukan hak milik dia seorg saja... kta ada hak untk berkawan dgn sesiapa... dia tiada hak untk kongkong kita sbb kita pun mcm dia juga, manusia.
kalau kakak sndiri, kakak akan tanya dia, apa masalahnya kakak kwn dgn org lain...? apa hak dia mau halang kakak berkawan dgn org lain... knp? dia takut org lupakan dia, xnak kwn dgn dia?

seorg sahabat yg baik, walau dia peroleh ramai kawan, dia tdk akan melupakan sahabatnya sndiri... di situlah terletak nilai persahabatan...
Seorg sahabat yg baik, dia tdk akan menyekat kebahagiaan sahabatnya walaupun dia (kalau sahabat yg berlainan jantina) menyintai sahabatnya itu. di situlah terletak nilai pengorbanan...
untk mencari sahabat, bkn kita yg mengongkong org itu agar sntiasa menjadikan diri kita org yg pnting untknya... andai org itu beranggapan kita adalah sahabatnya, org tu akan sntiasa mengingati dan menyayangi kita...

itu pndapat kakak la... .... blh fikir sndiri .... nak bt apa...
kalau kakak, kakak mmg sntiasa bersikap tegas... sbb zaman skrg bkn sng cari sahabat yg betul2 baik...

Sekadar nak kongsi saja... Maaf ya sebab ejaan dan tatabahasa dalam ayat-ayat di atas tak ikut skema Bahasa Melayu. Aku hantar yang original. Tapi, nama-nama tu saja diedit.


*Adik angkat aku dari Selangor

No comments:

Post a Comment

Ulasan yang anda hantar akan menunggu masa untuk diapprove oleh penulis...
Harap maklum...